digitalisering
Industrie

Waarom ook kmo’s gebaat zijn bij digitalisering en automatisering

14.09.2022
door Fokus Online

IoT, smart industry, automatisering, data capture… We associëren het misschien iets te vaak met corporate bedrijven, terwijl kmo’s er even goed baat bij hebben om hun processen te optimaliseren en workflows efficiënter te maken. 

“Het is een misverstand te denken dat vooral grote bedrijven op uitdagingen rond digitale transformatie en automatisatie stoten”, aldus Stephan Van den Eynde, eigenaar en COO van IT-dienstverlener Hapbit. “Het gaat namelijk even goed op voor kmo’s. Waarom? Stel dat je je facturatiesysteem wil optimaliseren: of je nu een groot of klein bedrijf bent, een factuur blijft nu eenmaal een factuur. En uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: meer efficiëntie. Hoe kan het beter én goedkoper? Daarom werken wij niet alleen voor corporates als McDonald’s en Toshiba, maar bouwen wij even goed voor kmo’s. Die beseffen als geen ander dat digitalisering vandaag meer dan ooit the way to go is. Het grote verschil is dat grote bedrijven vaak hun software zelf laten ontwikkelen, wat bij kmo’s zelden het geval is.”

Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: meer efficiëntie. Hoe kan het beter én goedkoper?

Digitalisering betekent per definitie verandering, en daar zijn veel mensen instinctief bang voor. Omdat ze denken dat ze vervangen zullen worden, omdat ze de materie niet beheersen, enzovoort. Daarom pleit Van den Eynde niet (per se) voor een radicale of disruptieve aanpak. “Doorgaans hebben grote of kleine bedrijven al digitale oplossingen in huis. Maar niet zelden was dat als gevolg van corona, waardoor het allemaal snel moest gaan en dus niet optimaal in de bedrijfsstructuur is ingebed. Dan is het zaak om met die software of digitale tool aan de slag te gaan en die te optimaliseren. In die zin noemen we onszelf technologisch agnostisch: we accepteren wat de klant als oplossing heeft en gaan daar mee aan de slag. Dat gezegd zijnde bieden wij uiteraard ook volledig nieuwe oplossingen aan. De vraag die we altijd stellen is: wat doen jullie vandaag en wat willen jullie uiteindelijk realiseren? En uiteindelijk kunnen bedrijven alles realiseren: de uitdaging is niet meer ‘wat is vandaag mogelijk?’ – want zowat alles is mogelijk – maar ‘hoe ver reikt de fantasie en ambitie van de ondernemer? Je kunt het zo gek niet bedenken of er kan vandaag een oplossing voor worden gevonden.”

Waar kijken bedrijven in termen van digitalisering en automatisering vandaag vooral tegenop? Volgens Stephan Van den Eynde zijn dat digitale oplossingen die niet (helemaal) doen wat de kmo beloofd werd. “Dan hebben ze grote investeringen in IT gedaan, maar blijkt die niet aan de verwachtingen te voldoen. Op dat moment missen ze de externe expertise – want kmo’s beschikken doorgaans niet over een aparte IT-afdeling – om toch het onderste uit de kan te halen, of om te begrijpen waarom de software of IT niet doet wat die zou moeten doen. Maar de IT-wereld evolueert heel snel, dus zes maanden geleden had ik je wellicht een ander antwoord gegeven (lacht).”

Vorig artikel
Volgend artikel