duurzaamheid
Industrie

Duurzaamheid is de toekomst

01.07.2021
door Fokus Online

Binnen Industrie 4.0 blijft de chemische nijverheid een van de belangrijkste spelers om fors in te zetten op duurzaamheid, ecologie en milieubewust investeren. Industriële bedrijven focussen steeds vaker op een doordachte toekomstvisie. Waarin een duurzaam beleid zich vertaalt in doorgedreven hernieuwbare grondstoffen, energie- en watermanagement.

Corebusiness

Duurzaamheid vormt anno 2021 mede de corebusiness van heel wat grote industriële spelers. De beweegreden is simpel: “De aarde moet nog een lange tijd mee”, aldus Geert Reyniers. Hij is senior director process and technology bij Worley, een bedrijf dat zelf innoveert en klanten helpt innoveren. Worley heeft een sterke visie op vlak van hernieuwbare brandstoffen, chemische bouwstenen en plastics. “Alle aspecten van een duurzaam beleid moeten maximaal benut worden om een geloofwaardige toekomst te garanderen.”  

Gamechanger

Een gamechanger is het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor de chemische producten en plastics van de toekomst. “Biomassa zal daarin een belangrijke rol spelen”, vertelt Reyniers. “Het omzetten van biomassa naar brandstof is een gekend proces. Maar de nieuwe tendens wordt het omzetten van biomassa naar chemische bouwstenen. Concreet worden de reststromen van bijvoorbeeld de pulp- en papierindustrie voorlopig nog verbrand. Maar samen met VITO kijken we nu hoe we uit die processen chemische bouwstenen kunnen halen. De komende jaren zullen we heel veel leren en optimaliseren en nieuwe vormen van biomassa ontdekken, waarvoor men weer nieuwe technologieën ontwikkelt. Worley is uniek geplaatst om de vertaling van dit R&D-werk naar de industriële praktijk en de opschaling van de processen te begeleiden.”

Waterstof zal in de toekomst een deel van de oplossing worden.

Hernieuwbare energiedragers

De hernieuwbare energiedragers staan eveneens erg hoog op het prioriteitenlijstje van de industrie. “Wind- en zonne-energie blijven interessante pistes om te bekijken binnen industriële projecten, maar waterstof wordt ook steeds belangrijker in dit verhaal”, legt Reyniers uit. “Nieuwe technieken helpen ons om bijvoorbeeld op industriële wijze waterstof te halen uit zonne-energie en windenergie. Die waterstof kan men dan als brandstof gebruiken voor pakweg transport. Waterstof zal in de toekomst een deel van de oplossing worden, alleen voeren we nu veel studies over het transport en de opslagmogelijkheid van waterstof. Dat is niet evident.” Waterstof kan bijvoorbeeld eerst omgezet worden naar methanol of ammoniak zodat het getransporteerd kan worden, om dan weer in een omgekeerde beweging opnieuw omgezet te worden naar waterstof.

Groenere industrie

Om in de toekomst onze industrie groener in te kleuren en in te zetten op duurzaamheid, is ook een goed watermanagement essentieel. “Water wordt meer en meer een schaars goed”, besluit Reyniers. “Dat kan verder gaan dan alleen te kijken naar de waterbalans om de kringloop te sluiten en het water te hergebruiken. Je kunt ook de processen om de waterbalans te optimaliseren onder de loep leggen. Daardoor kun je het watergebruik verminderen. Zo vermijd je ook dat je waterbehandelingen moet doen. Analyses op nieuwe en bestaande processen geven ons vaak nieuwe inzichten. Kijk, de methodologie die we gebruiken kun je toepassen op elke sector. Maar ieder bedrijf vraagt wel een unieke aanpak inzake watermanagement, naar verbruik, optimalisatie en het type water dat je nodig hebt.”

Vorig artikel
Volgend artikel