Factories of the Future
Industrie

De Factories of the Future 
blijven floreren

01.07.2021
door Fokus Online

In zeven jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België uitgegroeid tot een club van 42 Factories of the Future, die de voorbije vijf jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in ons land.

Investeren in digitalisering, personeel en slimme processen

Hoewel het een jaar vol uitdagingen was, heeft de aanslepende coronacrisis de Factories of the Future niet kleingekregen. Factories of the Future zijn productiebedrijven die investeren in digitalisering en in hun personeel. In slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Om de felbegeerde titel te behalen, moeten bedrijven op elk van die transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren op een maturiteitsschaal tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts.

Uit een bevraging onder alle 42 titelhouders blijkt dat in het heetst van de crisis 8 bedrijven 100 procent operationeel zijn gebleven. Bij de andere Factories of the Future bleef de terugval in de activiteitsgraad beperkt. Zij bleven gemiddeld tussen de 70 en 95 procent operationeel. Dat opmerkelijk goede resultaat was mogelijk door een mix van ingrepen. Zoals het snel herinrichten van productiehallen en de invoering van allerlei veiligheidsmaatregelen en alternatieve werkwijzen om de werknemers optimaal te beschermen. Verschillende bedrijven melden ook dat ze tijdens de crisis nieuwe markten hebben gevonden en dat ze, met name door de verplichte invoering van telewerk waar mogelijk, versneld grote stappen voorwaarts hebben gezet op het gebied van digitalisering.

Infrastructuurvernieuwingen

De 42 Factories of the Future hebben tijdens het coronajaar 2020 bovendien gemiddeld 90 procent van de geplande investeringen uitgevoerd. Het gaat daarbij zowel om infrastructuurvernieuwingen als om investeringen in nieuwe machines, automatisering en digitalisering. Ook welzijn op het werk stond hoog op de agenda van deze industriële koplopers. “We zien liever een voorsprong in onze organisatie, dan achteraf te moeten inhalen op de markt”, klonk het unaniem.

De winnaars van vandaag illustreren dat toekomstdenken belangrijk blijft.

- Geert Jacobs, projectmanager Factories of the Future bij Agoria

Geplande transformatietrajecten

Ik ben erg blij dat ondanks de zeer moeilijke omstandigheden toch heel wat maakbedrijven in ons land hun geplande transformatietrajecten zijn blijven voortzetten. De winnaars van vandaag illustreren dat toekomstdenken en geloven in je eigen visie altijd belangrijk blijven. Want hoe lastig ook, uiteindelijk is corona maar een momentopname. Wil je als bedrijf voorlopen, blijf dan investeren, ook in tijden van crisis.

Opvallend is dat de aantrekkingskracht van de Factory of the Future Award jaar na jaar groter wordt. Wat in 2015 begon als een initiatief in de technologische maakindustrie, trekt vandaag kandidaat-bedrijven én winnaars aan uit zeer uiteenlopende sectoren. Die kruisbestuiving kan voor ambitieuze bedrijven alleen maar inspirerend werken. Ze is bovendien een opsteker voor onze economie. Die de komende jaren meer dan ooit nood zal hebben aan concurrentiekracht en dynamiek. 

Vorig artikel
Volgend artikel