werknemers
HR

Zo voorkom je dat je talent wordt weggekaapt

02.11.2022
door Lieven Desmet

Alsof de juiste talenten zoeken al niet uitdagend genoeg is met die oneindige war for talent, moeten werkgevers zich ook steeds meer weren tegen andere bedrijven die maar wat graag hun werknemers willen afsnoepen. Hoe kun je je daartegen wapenen? 

“Dagelijks krijgen onze mensen vijf tot tien aanbiedingen in hun mailbox van externe recruiters.” Bart Waterlot, Chief Craftsman van IT-bedrijf Continuum, zegt het haast laconiek. Het feit dat zijn consultants gegeerde prooien zijn op de arbeidsmarkt is hem bekend. Maar vooralsnog slaagt Continuum erin om zijn ruim 65 mensen aan zich te binden. De expert in Java-development uit Lummen heeft al drie keer op rij het ‘Great Place To Work’-label ontvangen en kwam in het jaarlijkse ‘Best Workplaces’-onderzoek van de Vlerick Business School al twee keer naar voren als een van de tien beste werkgevers in België.

Het recept? “Ik heb daar geen pasklaar antwoord op. Vertrouwen en cultuur zijn de rode draad, en daar hebben we altijd veel aandacht aan geschonken. Maar wat voor mij het belangrijkste is: we zien onze mensen als individuen met persoonlijke noden”, zegt Waterlot. Dat vertaalt zich in een hr-beleid op maat naar de levensfase van de medewerker, met het accent op het juiste loonpakket of flexibele arbeidstijd.

Zes op de tien kmo-bedrijfsleiders (60,5 procent) zeggen dat het een uitdaging wordt om werknemers binnen het bedrijf aan de slag te houden. Andere bedrijven openen de jacht op de interessantste werknemers, die intussen steeds meer beseffen dat zij de touwtjes in handen hebben en hun carrière zelf kunnen sturen. Een gevolg van de arbeidskrapte, waarin bedrijven vooral moeilijkheden ondervinden om nieuwe mensen aan te werven. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse kmo-werkbarometer van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties Etion en VKW Limburg

Werknemers beseffen steeds meer dat ze zelf de touwtjes in handen hebben.

Om werknemers duurzaam aan hun bedrijf te binden, kijken bedrijfsleiders vooral naar maatregelen om het (mentaal) welzijn te verbeteren (86 procent), een aantrekkelijk loonpakket aan te bieden (78 procent), maar ook naar het integreren van voldoende diversiteit en inclusie op de werkvloer (69 procent). Ook praktische mobiliteitsoplossingen, waaronder fietsvergoedingen, bedrijfswagens en tankkaarten, blijven populair.

Annelies Baelus, director en experte talentontwikkeling bij Acerta Consult: “De uitdagingen voor kmo’s op vlak van personeelsbeleid zijn door de krapte op de arbeidsmarkt vandaag de dag niet min. Het welzijnsaspect was al langer aanwezig, maar corona heeft daar als een brandversneller op ingewerkt. Momenteel is het aandeel langdurig zieken hoger dan het aantal werklozen. Die curve is omgedraaid en het mentale welzijn is daarbij erg belangrijk”, weet Baelus. “Voor een duurzame loopbaan kijken mensen naar hun autonomie, de betrokkenheid en hun doorgroeimogelijkheden. De leidinggevende is daar een belangrijke katalysator in.” 

Dat beaamt ook Bart Waterlot. Daarom poogt Continuum ook buiten de reguliere werktijden iets te doen. “Denk aan familie-events, tribe days, sportactiviteiten of een teambuilding in Barcelona. We gaan ook al 13 jaar elk jaar skiën met het bedrijf. Is dat alles de heilige graal? Neen, natuurlijk niet. Maar het is die mix van kleine dingen.” 

Loon is bovendien niet altijd doorslaggevend. “Natuurlijk is het belangrijk in onze sector”, merkt Waterlot op. “Ik zie een tendens waarbij bedrijven schoolverlaters soms gekke voorstellen doen. Wij betalen conform de norm, anders zouden de mensen hier niet blijven. Maar we proberen niet mee te doen aan een wedren.” Vooruitziende bedrijven verruimen hun blik om ervoor te zorgen dat ze hun huidige werknemers kunnen behouden én nieuwe mensen kunnen blijven aantrekken. “Diversiteit, gelijkheid en inclusie winnen daarbij aan belang”, zegt Annelies Baelus. “Niet alleen grote ondernemingen maar ook kmo’s worden steeds vaker bedrijven die de volledige maatschappij weerspiegelen. Bijkomend goed nieuws is dat de Vlaamse overheid premies voor individueel maatwerk gaat uitbreiden. Dat kan het inclusiebeleid nog een duwtje in de rug geven.”

Vorig artikel
Volgend artikel