technologie
HR

Technologie, je nieuwe hr-medewerker

24.05.2023
door Benjamin Van Synghel

Stilstaan is achteruitgaan, zo ook voor humanresourcesmanagement. Technologie speelt daarbij een grote rol. Vandaag gaat dat over veel meer dan enkel gedigitaliseerde loonbetalingen, gedeelde kalenders of videovergaderingen op Teams. Werkt jouw bedrijf al met artificiële intelligentie, employee experience platforms of virtual, dan wel augmented reality? Zes (potentiële) hr-trends van morgen.

technologie1. ChatGPT

Toen ChatGPT eind vorig jaar werd gelanceerd, sloeg het in als een bom. Deze gesofisticeerde chatbot wordt een gamechanger. Op welke manieren dat allemaal zal zijn, moet nog blijken. Maar ChatGPT kan vandaag al een versterking zijn voor human resources. Bijvoorbeeld door een administratieve last op zich te nemen. De hr-dienst hoeft zo niet meer – of althans minder – te zwoegen op standaardteksten voor pakweg evenementen, mailings of antwoorden op veelgestelde vragen. Ook kan deze technologie de luxe zeer specifieke jobomschrijvingen genereren, of vacatures opstellen precies op maat van een bepaalde doelgroep. Verder in het rekruteringsproces kan de chatbot ook relevante vragen oplijsten om kandidaat-werknemers te screenen. Ongetwijfeld volgt er in de toekomst nog heel wat nieuws.

HR2. Andere artificiële intelligentie

ChatGPT is nog maar één vorm van artificiële intelligentie. AI heeft nog vele andere gedaantes die hr kunnen versterken. Dergelijke toepassingen hebben bijna per definitie een enorm potentieel qua data-analyse. Die kunnen je dus helpen om inzicht te krijgen in de werkvloer en de arbeidsmarkt. Artificiële intelligentie kan de grootste stapel cv’s analyseren en er de beste kandidaten uit pikken, zonder vooroordelen. Of het kan je eigen arbeidspopulatie onder de loep nemen en je vertellen waar je zwakke punten zitten. Of je vertellen welke profielen een grote kans hebben om jouw bedrijf in te ruilen voor een andere werkgever. En dat zijn slechts enkele voorbeelden. Ondersteund door AI ga je slimmer en strategischer te werk.

HR3. Employee Experience Platforms

De werkvloer is vandaag zoveel meer dan een fysiek kantoor, dat is intussen zonneklaar. In deze tijden van hybride werk moeten bedrijven zich op verschillende vlakken aanpassen, dus ook om de werknemerservaringen in het oog te houden. Daarvoor worden specifieke employee experience platforms, zoals Microsoft Viva (ingebouwd in Teams) of ServiceNow, steeds belangrijker. Die bieden werknemers alles wat ze nodig hebben voor een optimale werkdag: connectie, informatie, bronnen, hulpmiddelen… Vanuit hr-perspectief kun je ook daar feedback van je medewerkers uit puren. In de zoektocht naar het hybride werkevenwicht worden zulke platformen in de toekomst alleen maar belangrijker.

technologie4. AR/VR

Vanop een afstand ziet het er wat knullig uit, maar je went er wel aan. Zo aan je bureau zitten met een grote bril op je neus. Zowel virtual reality (VR) als augmented reality (AR) kan iets toevoegen aan je bedrijf. In het eerste geval zie je een simulatie van de werkelijkheid, in het tweede de wereld zoals ze is, maar dan met een extra informatielaagje eroverheen. Zulke toepassingen worden steeds vaker gebruikt voor de opleiding van alle mogelijke profielen: van heftruckchauffeurs tot chirurgen. Al hebben ze ook buiten zulke specifieke taken hun nut, bijvoorbeeld voor praktijkopleidingen rond health & safety, interpersoonlijke skills, compliance… En als je dan toch over zulke brillen beschikt, waarom ze dan niet inzetten voor een originele teambuilding. Een virtuele escaperoom, iemand?

HR5. Lifecycle Employee Listening Systems

Een goede werknemer is een gelukkige werknemer, dat weten we al langer dan vandaag. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar je werknemers. Dat doe je tegenwoordig niet meer uitsluitend met een jaarlijkse tevredenheidsenquête of tijdens de evaluatiegesprekken. Uiteraard vallen die feedback- en communicatiemomenten te digitaliseren, maar de technologie biedt nog meer mogelijkheden, zoals de Lifecycle Employee Listening Systems die nu worden ontwikkeld. Die systemen verzamelen gegevens uit verschillende mogelijke bronnen, zoals mailverkeer, agenda’s en videocalls. Samen met traditionele surveys kunnen die de werkgever een completer beeld geven van het gevoel, de betrokkenheid, de tevredenheid en uiteindelijk de productiviteit op de werkvloer. 

technologie6. BloomUp

Zo komen we uit bij mentaal welzijn, een ziedend heet hangijzer op onze werkvloer. De cijfers over uitval door burn-out en depressie in ons land zijn torenhoog. Misschien biedt de technologie daar binnenkort wel een extra wapen tegen, dankzij de Belgische start-up BloomUp die nu een hypergepersonaliseerd mentaal welzijnsplatform ontwikkelt. Elke werknemer krijgt daarin een door AI op maat gemaakt groeitraject, op basis van zijn of haar specifieke noden. Die verzamelde en geanonimiseerde data zetten de hr-managers op weg naar de belangrijkste inzichten voor de werkvloer. Tegelijk zal BloomUp in staat zijn om de verborgen kosten rond mentaal welzijn binnen een organisatie te voorspellen. Een win-win, zoals dat dan heet.

Vorig artikel
Volgend artikel