quiet hiring
HR

Quiet hiring: ‘We evolueren naar zigzag-carrières’

24.05.2023
door Rosalie Van Hoof

Na quiet quitting en quiet firing is er een derde kantoortrend: quiet hiring. Quiet hiring gaat over het optimaal benutten van talent dat de organisatie in huis heeft. Een trend, of vooral het warm water opnieuw uitgevonden?

65 procent van de Belgische werkgevers ondervindt moeilijkheden om werknemers aan te trekken. Ons land haalt daarmee de hoogste score in Europa, zo blijkt uit cijfers van SD Worx uit 2022. 41 procent van de werkgevers ervaart moeilijkheden om medewerkers elders binnen de organisatie aan het werk te zetten. Reken daarbij de krapte die de arbeidsmarkt nu al enkele jaren kenmerkt, en de voedingsbodem voor een trend zoals quiet hiring is compleet. 

“De markt dwingt bedrijven steeds meer naar intern rekruteren. Vandaag wordt ongeveer een op de drie vacatures intern ingevuld, daar is nog ruimte voor verbetering”, vertelt Ellen Neirynck, people director bij SD Worx. “Mensen willen ook niet meer veertig jaar lang dezelfde job uitvoeren. Ze willen zich kunnen ontwikkelen en afwisseling in hun job ervaren. We stappen af van klassieke, lineaire carrières en evolueren naar ‘zigzag-carrières’, waarin alle bewegingen mogelijk zijn: omhoog, omlaag, de scope verruimen of vernauwen…”

quiet hiring

Potentieel benutten

Een werkgever voorziet dus best verschillende carrièrepaden voor een talent dat men liever in de organisatie houdt. “Ja, maar de verantwoordelijkheid ligt bij beide partijen”, vindt Neirynck. “Werknemers moeten beseffen dat zij in de driver’s seat van hun carrière zitten. Het is aan de werkgever om een omgeving te creëren die veilig aanvoelt, met mogelijkheden tot interne ontwikkeling of mobiliteit.” 

Dat beaamt Gert Braeken, bedrijfspsycholoog en auteur van Het burn-outvaccin. “Onlangs begeleidde ik een zeer verstandige vrouw die al verschillende rollen binnen finance in eenzelfde organisatie had ingevuld. Ze had wat die discipline betreft alle mogelijke rollen in het bedrijf ‘uitgespeeld’. Er kleefde een grote stempel ‘finance’ op haar voorhoofd. Uiteindelijk is het gelukt om leidinggevenden ervan te overtuigen dat ze diezelfde sterktes ook in een andere discipline zou kunnen ontplooien. Dat is fantastisch, want men durfde verder te kijken dan naar wat haar cv op dat moment zei.” Voor Braeken is dat waar interne mobiliteit echt om draait. “Het gaat over het volledig benutten van het potentieel van talent.” 

Hoe kan een werkgever dat dan best aanpakken? Volgens beide experts is dat afhankelijk van de sector waarin het bedrijf opereert en van de werknemersprofielen. “Ook bij SD Worx zetten we de laatste jaren steeds meer in op interne mobiliteit”, vertelt Neirynck. “We hebben daar een intern platform voor ontwikkeld, My Move, een overzicht van al ons intern talent. Daarop kunnen medewerkers aangeven wat hun ambities, competenties en ontwikkelingsnoden zijn, en kunnen ze alle vacatures van de organisatie terugvinden. Voor een bedrijf dat actief is in 26 landen is dat erg interessant. Intern bewegen in de organisatie wordt zo gefaciliteerd.” 

Het is jammer dat men het heeft over ‘quiet’ hiring, voor mij mag dat gerust heel erg ‘loud’ gebeuren.

- Ellen Neirynck, SD Worx

Beter ‘loud’

Volgens Neirynck kan er gerust van een trend gesproken worden. “Ja, maar het is jammer dat men het heeft over ‘quiet’ hiring, voor mij mag dat gerust heel erg ‘loud’ gebeuren.” Braeken sluit zich daarbij aan, mits enkele kanttekeningen: “Puur intuïtief klinkt quiet hiring bijzonder negatief. Zo lijkt het alsof je met een bepaalde werknemer genoegen neemt voor een bepaalde functie, ‘bij gebrek aan beter’. Het bezorgt mij een onaangenaam gevoel. Het klinkt ook weinig respectvol”, gaat Braeken verder. “Dankzij dat ‘quiet’ lijkt het alsof men niet aangeeft welke bedoelingen er zijn, maar communicatie en transparantie zijn echt essentieel vandaag.”

Voor Braeken gaat het eerder over ‘waardegericht rekruteren’ en het verder kijken dan opleidingsvereisten bij het invullen van een vacature. “Ook werknemers zitten niet te wachten op quiet hiring. Ze willen vat hebben op hun loopbaan en zich kunnen ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld millennials: zij willen graag impact hebben en een verschil maken. Door niet open te zijn, zal een werknemer sneller geneigd zijn om eens bij de buren te gaan kijken.” 

Vorig artikel
Volgend artikel