hr
HR

Een mensgericht hr-beleid uitstippelen doe je zo

10.08.2022
door Rosalie Van Hoof

In de war for talent wordt gestreden met trends als wapens. Wellbeing, hybride werken, inclusie en diversiteit zijn enkele voorbeelden uit het arsenaal. Een mensgericht hr-beleid is onmisbaar.

Met Make it Work voorziet WaW Jobs in een sociaal tewerkstellingsproject. Ze begeleiden jongvolwassenen met weinig kansen op de arbeidsmarkt naar een job. “Bedrijven rekruteren nog al te vaak met filters in hun hoofd. De jongeren met
wie wij werken combineren meerdere van dat soort filters: ze zijn jong, niet gediplomeerd, hebben geen ervaring en
vaak een feitenverleden”, vertelt bezielster Ingrid Verduyn. “Hr-departementen zoeken nog al te vaak mensen die op
zichzelf lijken en blijven zo vastzitten in een hoogopgeleide, witte bubbel, maar er is een mentaliteitswijziging aan de gang.” De afgelopen twintig jaar hebben bedrijven zich meer opengesteld voor diversiteit, merkt Verduyn. “Dat ligt deels aan de schaarste op de arbeidsmarkt. Men moet verder kijken om alle vacatures in te vullen. Toch zijn er ook veel bedrijven die om intrinsieke redenen, omdat ze geloven in diversiteit, mee-evolueren met de veranderende maatschappij. Dat zijn de winnaars van morgen.”

Wie inclusief rekruteert, verzamelt meer talent. Bovendien zorgt diversiteit voor een veelheid aan perspectieven. “De vereiste dat een kandidaat een van de landstalen moet spreken, daar wordt nog vaak mee geschermd”, aldus Verduyn. Toch moet een mensgericht hr-beleid verder gaan dan inclusief rekruteren. “Het is een eerste stap, vervolgens moet die inclusie doorgetrokken worden naar de dagelijkse realiteit op de werkvloer”, zegt keynotespeaker Ann De Bisschop. Nog al te vaak blijven we binnen onze eigen departementen of silo’s. Corona heeft op dat vlak geen goed gedaan: “Online vergaderingen gebeurden altijd binnen die vastgestelde teams. Er was weinig kruisbestuiving.” De experte raadt bedrijven aan hun werknemers tijdens personeelsdagen te stimuleren elkaar te leren kennen, buiten die gekende teams. “Inclusief zijn zit niet enkel in het bepalen van bedrijfswaarden of tijdens het onboarden, maar ook in die praktische uitwerking ervan.”

Het leiderschap van de toekomst is niet gebaseerd op controle, wel op vertrouwen.

— Ann De Bisschop, keynotespeaker

“Wie een mensgericht hr-beleid zegt, zegt ook wellbeing”, gaat De Bisschop verder. Een recent onderzoek van SD Worx naar de grootste uitdagingen binnen human resources kwam uit op welzijn en werkgeluk. Dat is geen verrassing. Hybride werken is wat dat betreft een onmisbaar element. Het draagt bij aan een gezonde work-lifebalance. “Bedrijven die werknemers verplichten iedere dag naar kantoor te komen, zullen hun talent zien vertrekken.” Hetzelfde geldt trouwens voor bedrijven die werknemers alle dagen thuis laten werken. “De connectie en verbondenheid met het bedrijf en de collega’s behouden is belangrijk.” Het gaat om een gezond evenwicht. “En als we het dan toch over trends hebben, dan is nieuw leiderschap dé trend van vandaag en morgen”, zegt Ann De Bisschop. “Het leiderschap van de toekomst is niet gebaseerd op controle, wel op vertrouwen. We spreken van outputmanagement. Dat betekent dat een leidinggevende aan zijn of haar team zegt: dit is wat ik van je verwacht. De rest wordt vrijgelaten. Inzetten op welzijn is inzetten op dat soort nieuw leiderschap.”

Om haar punt te illustreren, haalt De Bisschop een gezegde uit de kast: people join companies, but leave their bosses. “Wie zijn job verlaat, doet dat vaak omwille van de leidinggevende of de stijl van leidinggeven.” Een andere manier waarop een bedrijf kan uitpakken met een mensgericht hr-beleid, is door de kantoorinrichting aan te passen aan de wensen van vandaag, met welzijn in het achterhoofd. “Mensen komen naar kantoor om te connecteren met collega’s of om te brainstormen in teamverband. Een werkplek die daaraan tegemoetkomt is belangrijker dan ooit.” De Bisschop raadt aan uitnodigende koffiehoekjes te installeren, maar ook ruimtes waar men kan focussen. “Wil je mensen naar kantoor krijgen, zorg dan dat er zowel ruimtes om te connecteren als ruimtes om door te werken zijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel