werk
HR

Delfosse: “Werk zinvol maken voor een duurzamere wereld”

02.11.2022
door Fokus Online

Bedrijven staan onder een ongeziene druk en moeten transformeren en wendbaarder, veerkrachtiger en duurzamer worden. Maatschappelijk engagement is een noodzaak geworden om zich te onderscheiden, maar vooral om talent aan te trekken en te behouden.

De arbeidswereld ondergaat ingrijpende veranderingen. Na de pandemie is de onzekerheid door de klimaat-, economische en geopolitieke crisis een katalysator voor ingrijpende veranderingen en wordt de noodzaak voor verandering alsmaar groter. Terwijl maatschappelijk verantwoord ondernemen in het verleden beperkt bleef tot een hoofdzakelijk filantropische aanpak, heeft het acroniem CSR (Corporate Social Responsibility) vandaag plaatsgemaakt voor een breder, multidimensionaal concept: ESG (Environment, Social, Governance). Maatschappelijk engagement omvat de menselijke dimensie, bestuur en ethiek, evenals de impact op het milieu.

Deze verwachting voor de implementering van een echte ESG-strategie wordt geuit door alle stakeholders. Of het nu investeerders en klanten of recenter kandidaten en werknemers zijn. Als wereldwijd marktleider in de human resources en met zijn plaats in 2022 – voor het dertiende opeenvolgende jaar – in de lijst van ’s werelds meest ethische bedrijven, heeft ManpowerGroup zich gebogen over deze nieuwe verwachtingen op het vlak van aanwerving en hr-beheer. Op een arbeidsmarkt die wordt gekenmerkt door een ongezien tekort aan talent, wil een groeiend aantal werknemers meer zin in hun werk vinden.

Op een arbeidsmarkt die wordt gekenmerkt door een ongezien tekort aan talent, wil een groeiend aantal werknemers meer zin in hun werk vinden.

Concreet moet dit tot uiting komen in een sterk maatschappelijk engagement van de directie en het personeel van de onderneming. 64 procent van de werknemers die we onlangs hebben bevraagd, wil via hun werk bijdragen aan een betere samenleving. Twee op de drie willen werken voor bedrijven waarvan ze de waarden delen. Omgekeerd zullen zij, als deze verwachtingen niet in beschouwing worden genomen, niet aarzelen om ontslag te nemen.

Het lijkt erop dat de boodschap bij de bedrijven is aangekomen. 44 procent van de bevraagde bedrijven in België heeft verklaard dat ze al ESG-doelstellingen op lange termijn hebben geformaliseerd. Dat terwijl 32 procent van hen dat van plan is in de nabije toekomst. De hr-afdelingen spelen een cruciale rol in het ondernemen van actie in alle fasen van de talentencyclus. Dit begint met de implementering van beleidslijnen om alle talenten aan te trekken en te behouden. En tot meer diversiteit en inclusie te komen op alle niveaus van de organisatie. Maar dat niet alleen. Vandaag gaat het erom deze dimensie van duurzaamheid in de competentieroosters te versterken. Zo kan  ieder van ons een stuwende rol spelen in deze immense transformatie. 

Elk bedrijf moet op maatschappelijk vlak zijn eigen antwoord formuleren. Door samen te werken aan hun waarden en DNA zullen ze hun ESG-strategie kunnen bepalen en tot een duurzamere wereld kunnen komen.

Vorig artikel
Volgend artikel