arbeidsmarkt
HR

Cattelain: ‘Mogen werken’

24.05.2023
door Fokus Online
arbeidsmarkt

Ann Cattelain, CEO Federgon

De arbeidsmarkt is continu in beweging. Ook hr houdt steeds de vinger aan de pols en evolueert mee. Nu ‘talent’ schaars is, wordt ook de expertise van hr meer dan ooit naar waarde geschat. 

Hr weegt vandaag op de strategische koers die bedrijven varen. De arbeidsmarkt is krap, de uitdagingen zijn groot. Als we onze welvaart willen behouden dan is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we tegen 2030 het doel van een werkzaamheidsgraad van 80 procent  kunnen behalen. Dat betekent meer werk maken van activeren en meer investeren in ‘van job naar job’-transities en inzetbaarheid. Een betere dynamiek op onze arbeidsmarkt zal ervoor zorgen dat meer talenten kunnen werken. 

Naast investeren in de juiste match zetten bedrijven meer in op inclusie en diversiteit. Dit is een mooie en waardevolle evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen. Bedrijven beseffen dat die diversiteit aan talent de sleutel is tot het succes van morgen. Bedrijven koesteren dit talent en investeren erin, ze hebben aandacht voor wellbeing en levenslang leren. ‘Hire for attitude, train for skill’, nu talent schaars is kiezen bedrijven er vaker voor om mensen zelf op te leiden. Er wordt zelfs gesteld dat opleiden het nieuwe rekruteren zou zijn. 

Nu we met meer langer mogen werken, staan mensen en hun loopbaan helemaal centraal. U leest het goed ‘mogen’ werken. Want werken is positief. Wie werkt, investeert niet enkel in zichzelf, maar ook in onze maatschappij en onze welvaart. Daarom is het belangrijk dat werken loont. En uiteraard gaat het hier niet enkel over de verloning in de vorm van een salaris, werken betekent ook investeren in jezelf, werken betekent sociale inclusie…

Wie werkt, investeert niet enkel in zichzelf, maar ook in onze maatschappij en onze welvaart.

Bij Federgon, het netwerk voor werk, schrijven we mee aan een positief verhaal voor onze arbeidsmarkt waar elk talent een plek heeft. Eén zaak is duidelijk: talent zit vandaag zelf aan het stuur van de loopbaan en denkt mee na over de werkbaarheid en de wendbaarheid van hun job. Talent weet dat inzetbaarheid belangrijk is en dat leren niet stopt na het behalen van een diploma.  

In de boeiende wereld van hr wordt er vandaag nagedacht over de diverse uitdagingen op de arbeidsmarkt. Hoe ga je als werkgever om met hybride werken, werkbaar werk, levenslang leren, wellbeing…? Federgon vertegenwoordigt meer dan 650 bedrijven actief in hr-dienstverlening. Elk lid, zonder uitzondering, investeert in de loopbanen van werknemers, zorgt ervoor dat mensen inzetbaar blijven, dat ze zich goed voelen in een job, dat ze een nieuwe uitdaging vinden en dat ze duurzaam aan de slag kunnen, met een correcte opbouw van sociale rechten. 

Federgon en haar leden steken de hand uit naar hr-professionals, beleidsmakers en werkgevers om mee te schrijven aan dit positieve arbeidsmarktverhaal waarbij talenten tevreden zijn over elke gewerkte dag!

Vorig artikel
Volgend artikel