uitzendkrachten
HR

Bescherming van de gezondheid van uitzendkrachten

05.03.2022
door Fokus Online

De voorbije maanden ging het aantal gepresteerde uitzenduren flink de hoogte in. Deze stijging komt boven op de toename die we het afgelopen jaar vaststelden. Hoewel men uitzendkrachten vaak plots en dringend inzetten op werkposten in bedrijven is het cruciaal om alle nodige stappen te zetten. Zodat men deze flexibele werknemers voldoende beschermen op hun werkplek. 

De juiste procedure volgen

Er zijn steeds meer uitzendkrachten aan de slag. Tijdens de opeenvolgende golven met coronabesmettingen werd deze stijgende trend nog duidelijker, legt Marijke Bruyninckx van Preventie en Interim vzw uit. Wil je uitzendkrachten inzetten dan is het nuttig om de juiste procedure hiervoor te volgen.  

Als gevolg van de pandemie, en zeker tijdens de voorbije vijfde golf, barstte het ziekteverzuim in bedrijven uit zijn voegen. En dan kijken bedrijven al gauw naar uitzendkrachten. “Uitzendarbeid biedt voor bedrijven een mogelijkheid om de continuïteit van hun activiteiten te verzekeren. Maar uitzendkrachten moeten dezelfde bescherming genieten als de vaste werknemers in een bedrijf.” Het maakt niet uit of het gaat over het elimineren van het risico op arbeidsongevallen of het voorkomen van coronabesmettingen op de werkplek. Bedrijven zijn verplicht om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen voor uitzendkrachten. Net zoals voor de andere vaste werknemers. “De bedoeling is niet dat uitzendkrachten van de werkplek worden geweerd”, zegt de directeur van Preventie en Interim. 

Gelinkt aan werkpostfiche

Marijke Bruyninckx benadrukt het proces dat gelinkt is aan de werkpostfiche. Wanneer een uitzendkracht een werknemer vervangt die onder gezondheidstoezicht staat, moet het uitzendbureau een werkpostfiche ontvangen van de werkgever waar men de uitzendkracht inzet. “Dit document beschrijft aan welke gezondheidsrisico’s de uitzendkracht blootgesteld zal worden. Alsook welke maatregelen werden getroffen om zijn veiligheid en gezondheid te beschermen. Het uitzendbureau op zijn beurt zal nagaan of de uitzendkracht beschikt over een gezondheidsattest voor het gezondheidsrisico gelinkt aan de werkpost.”

Bovendien beheert Preventie en Interim een centrale gegevensdatabank waarin het uitzendbureau kan controleren of de uitzendkracht al over een geldig geschiktheidsattest beschikt. “Als dat het geval is, kan de uitzendkracht onmiddellijk ingeschakeld worden bij de werkgever “, legt Marijke Bruyninckx uit. Als dat niet het geval is, zal het uitzendbureau een gezondheidsonderzoek organiseren. Dat doen ze voordat hij/zij aan de werkpost tewerkgesteld kan worden.

Uitzendkrachten moeten dezelfde bescherming kunnen genieten als de vaste werknemers in een bedrijf.

- Marijke Bruyninckx, Preventie en Interim vzw

Belang van de onthaalprocedure

Nieuwe of pas aangeworven werknemers hebben statistisch gezien meer kans om slachtoffer te worden van een arbeidsongeval. De directeur van Preventie en Interim legt uit. “Zelfs als de uitzendkracht een ervaren werknemer is, kent en beheerst hij/zij de werkmethoden en gevaren die eigen zijn aan elk bedrijf nog niet.” Ze herinnert aan het belang van de onthaalprocedure. Die is bedoeld om alle informatie te verstrekken die een nieuwkomer nodig heeft om veilig te kunnen werken. Indien bedrijven nood hebben aan ondersteuning over de onthaalprocedure, kunnen ze informatie en een onthaalchecklist vinden op de website van Preventie en Interim, www.werkpostfiche.be. 

“De checklist biedt de mogelijkheid om het onthaal van een nieuwe werknemer voor te bereiden. Zo ontbreekt er geen informatie die essentieel is om de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de uitzendkracht te garanderen.” De checklist is bestemd voor bedrijven die een beroep doen op uitzendkrachten. Maar de vzw biedt ook een checklist aan voor uitzendkrachten zelf. Zo kunnen uitzendkrachten kennisnemen van het feit dat bedrijven verplicht zijn om een gepast onthaal te organiseren. Uitzendkrachten kunnen aan de hand van dit document controleren of het bedrijf hen het minimum aan informatie heeft verstrekt om veilig te kunnen werken.

Generieke gids

Door de overheid en sociale partners werden een generieke gids (versie 8) en sectorgidsen opgesteld. Dat gebruikt men als leidraad voor bedrijven om de overdracht van Covid-19 op de werkplek te voorkomen (zie website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg). Preventie en Interim vzw stelt van haar kant een Covid-tool ter beschikking (zie www.p-i.be). “Deze tool bevat informatie over de geldende bepalingen vanuit het oogpunt van uitzendarbeid en een aantal vragenlijsten.” Het pakket omvat met name een checklist voor klant-gebruikers om hen te begeleiden bij het onthaal van een uitzendkracht wat betreft de genomen maatregelen binnen het bedrijf. Om zo het risico van besmetting met Covid-19 in te perken.

Vorig artikel
Volgend artikel