Hr was nooit zo relevant als vandaag
Ondanks de moeilijke arbeidscontext haalden dit jaar opnieuw 73 Belgische werkgevers een erkenning als Top Employer. Crisis of niet, zij hebben bewezen dat ze er alles aan doen om hun medewerkers in de beste omstandigheden te laten werken. Aan Johan Petit van JTI Benelux vroegen we hoe hij voor zijn collega’s afgelopen jaar het verschil maakte. Het bedrijf mocht de certificatie al twaalf keer op zak steken en dit jaar zelfs als nummer 1 in België uit de bus kwam,
Rol van hr
De rol van hr is nooit zo duidelijk geweest als vandaag. De coronacrisis heeft de werkomstandigheden op korte tijd zo danig veranderd dat de nood om er voor medewerkers te zijn, hen te ondersteunen en continu een luisterend oor aan te bieden, groter is dan ooit. Wie ambieert een Top Employer te zijn, krijgt nu de kans om daadwerkelijk boven het maaiveld uit te steken.
Balans werk en privé
Gelukkig gebeurt dat in de praktijk vaak genoeg. Veel van de ‘erkende’ bedrijven leveren dezer dagen inspanningen om het mentaal welzijn van medewerkers te versterken. Bovendien geven ze extra flexibiliteit om werk en privé beter in balans te krijgen. Dat gebeurt onder andere bij Japan Tobacco International (JTI), een van de zestien bedrijven wereldwijd dat zich een Global Top Employer mag noemen.
Focus op werknemers
Johan Petit is People & Culture Director van de organisatie in de Benelux: “Wij hebben altijd al op onze mensen gefocust, maar de crisis heeft dat nog versterkt. Zo hebben we ervoor gezorgd dat geen enkele medewerker het voorbije jaar in tijdelijke werkloosheid terechtkwam, ook niet de salescollega’s die normaal de baan opgaan om onze producten aan de retailers voor te stellen. We hebben ze geholpen om hun job op een andere manier uit te oefenen en de autonomie gegeven om zich te organiseren zoals het voor hen het beste uitkomt. ‘Plan je tijd zoals je het zelf wilt’, hebben we meer dan eens gezegd. Qua interne communicatie hebben we echt een tandje bijgestoken. Daarnaast startten we een Employee Assistance Program op, waar medewerkers bij eventuele problemen, ook financiële of familiale, beroep op kunnen doen.”
Duurzaamheid
Een ander thema dat sinds de coronacrisis nadrukkelijker op de hr agenda van veel werkgevers staat is duurzaamheid. Het gaat dan niet alleen over moeite doen om spaarzamer met energiebronnen om te springen. Het betreft ook medewerkers beter en voor de lange termijn inzetbaar maken. Johan Petit vindt dat het bedrijf doorheen de jaren een lange weg heeft afgelegd. Hij werkt zelf al 32 jaar bij de tabaksfabrikant waarvan elf jaar als hr-verantwoordelijke. “In plaats van de uren van werknemers te tellen, werken we nu meer resultaatsgericht. We steunen meer op vertrouwen en stimuleren medewerkers om verantwoordelijkheid op te nemen. Ook bij strategische beslissingen betrekken we ze zoveel mogelijk. We geloven sterk dat ideeën die bottom-up groeien relevanter en meer gedragen zijn. Veel van wat medewerkers voorstellen, vindt uiteindelijk zijn weg naar de praktijk.”
We hebben medewerkers geholpen om hun job op een andere manier uit te oefenen en de autonomie gegeven om zich te organiseren zoals het voor hen het beste uitkomt.
Ook rond talentontwikkeling zijn volgens Petit grote stappen vooruitgezet. Hij verwijst onder meer naar de aandacht die er is voor training en interne mobiliteit. “Driekwart van de vacatures bij JTI Benelux wordt intern ingevuld”, klinkt het. “Medewerkers die dat wensen krijgen de kans in andere vestigingen van het bedrijf ervaring op te doen en zo internationaal door te groeien.”
Parental Leave Policy
Even opmerkelijk is de Parental Leave Policy van JTI. Alle werknemers, vrouwen én mannen, die een (adoptie)kindje krijgen, mogen rekenen op twintig weken betaald verlof. Daarmee gaat het bedrijf een pak verder dan wat de wetgever in ons land voorschrijft. “Het is een van de maatregelen waarmee we medewerkers ondersteunen in de zoektocht naar een beter evenwicht tussen werk en privé”, verklaart Petit. “Het draagt eveneens bij aan de gendergelijkheid op het werk.”
VN-doelstellingen rond duurzame ontwikkeling
Dat het voor JTI Benelux menens is met die keuze voor duurzaamheid blijkt ten slotte uit de recente aanstelling van een duurzaamheidsmanager. In de komende jaren zal Nataliia Kulinich met de hulp van Voka de zeventien VN-doelstellingen rond duurzame ontwikkeling trachten te realiseren. Elk jaar wil ze in die verschillende domeinen minstens tien actiepunten in de praktijk brengen. Kulinich: “Wat we nu bijvoorbeeld al doen, is onze leveranciers screenen op het naleven van een reeks milieucriteria. Dit jaar zullen we ook starten met de introductie van hybride bedrijfswagens voor onze commerciële medewerkers. En we leveren bijkomende inspanningen om de ecologische voetafdruk van onze kantoren te verkleinen.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.