food delivery
Agri & Food

Food delivery: van fastfoodtraktatie naar doordeweeks lekker

18.09.2020
door Heleen Driesen

Een andere manier van leven is een andere manier van eten. Door corona kreeg ‘uit eten gaan’ plots een heel nieuwe invulling. Kant-en-klaarmaaltijden maakten zich in korte tijd los van het epitheton ‘snel en ongezond’. Food delivery services zag hun relevantie boosten. 

Het succes van maaltijdbezorging aan huis lag pre-covid voornamelijk in onze hectische levens. Geen tijd of zin om te koken na een drukke dag? Food cravings na een nachtje feesten? Dan lag het telefoonnummer van de snelste bezorger-aan-huis klaar in de keukenlade.

Nieuwe noden, nieuwe gewoontes

Om te antwoorden op de meest precaire noden van de hongerige mens, kwam het online bestel- en bezorgplatform Uber Eats vier jaar geleden naar naar de Belgische markt. “Sindsdien hebben we de focus van food delivery zien verschuiven van de wekelijkse traktatie – de snelle pizza of burger voor de tv – naar het 7 op 7 aanbieden van een brede keuze aan maaltijdopties”, zegt Kamilla Lambotte, general manager voor België en Zwitserland bij Uber Eats. “Vandaag bestel je even makkelijk een gezonde hap of high-end restaurantmaaltijd op een doordeweekse dag, als een traditionele portie fastfood na het voetbal op zondag.”

Uitgebreid op restaurant gaan op een weekendavond was er hoe dan ook niet meer bij toen de Belgen, intussen zes maanden geleden, met zijn allen in lockdown gingen. Uber Eats zag restaurants verrassend snel de overstap maken naar food delivery om hun klanten tegemoet te komen. “We hebben het aantal restaurants op ons platform zien toenemen met 38 procent”, vertelt Kamilla Lambotte. “We zagen ook verschillende types van leveranciers naar onze toepassing komen, bijvoorbeeld kleine verswarenbedrijven als bakkers en slagers. En je kon duidelijk merken dat ook de gewoontes van gebruikers veranderden tijdens covid. Bestellingen werden groter, want mensen aten weer samen thuis met het gezin. Klanten vonden hun weg naar de site ook op elk tijdstip van de dag, zowel voor het ontbijt als voor een middagsnack of late night meal.”

Je kon duidelijk merken dat ook de gewoontes van gebruikers veranderden tijdens covid. Bestellingen werden groter, want mensen aten weer samen thuis met het gezin

Virtuele restaurants

Ook restaurants begonnen zich op een andere manier te organiseren, met oog op vlottere leveringsdiensten. “Keukens kregen een grote achterdeur om de maaltijden snel te kunnen uitzetten. Of er werd zelfs een tweede virtueel restaurant gecreëerd binnen het bestaande restaurant,” aldus Lambotte. Het zijn aanpassingen à la minute, en die zijn here to stay, meent de Uber Eats-manager. “Als ik een fijn restaurantverhaal mag aanhalen: sinds covid werken we samen met het trendy Indische soulfoodrestaurant Mission Masala, dat vestigingen heeft in Antwerpen en in Gent. Zij ontdekten in die periode echt de craziness van food delivery. Nu openen ze binnenkort een nieuw restaurant in Brussel, dat enkel nog een virtuele locatie zal hebben.”

Een knap staaltje wendbaarheid, klinkt het bewonderend. “Voor ons is het heel interessant om te zien dat foodondernemers, zelfs in deze ingewikkelde tijden, capabel zijn om hun activiteiten en inkomsten te diversifiëren. Zelf hebben we heel wat features ontwikkeld om restaurants te helpen bij de operationele kant. Restauranthouders moeten hun virtuele business even goed en makkelijk kunnen runnen als hun fysieke diningservice.”

1) veel keuze, 2) snel, 3) makkelijk

“Onze app is de ober die je verwelkomt in de zaak”, neemt Lambotte ons mee in dat virtuele verhaal. “Als gebruiker log je in met je Uberaccount en krijg je meteen een brede keuze aan restaurants gepresenteerd. Want dat is het eerste wat mensen van online food delivery verwachten: keuze. Ze willen dat al hun favoriete restaurants beschikbaar zijn. Bovendien willen ze vandaag lekker goedkoop eten en morgen een fancy driegangendiner bestellen. Die mogelijkheid moeten ze krijgen. Maaltijden op maat geraken trouwens steeds meer in. Erg trendy op dit moment zijn de pokébowls, gerechtjes met verse vis, waarbij klanten hun ingrediënten vaak zelf kunnen selecteren.”

Maaltijden op maat geraken steeds meer in. Erg trendy op dit moment zijn de pokébowls, gerechtjes met verse vis, waarbij klanten hun ingrediënten vaak zelf kunnen selecteren.

De tweede vereiste voor een geslaagde maaltijd-aan-huis is een snelle levering. Want wie naar restaurants surft op het web, voelt op dat moment vaak al een hongertje opkomen, lacht Lambotte. “Onze doelstelling is om bestellingen in minder dan een half uur tijd tot bij mensen te krijgen. Belangrijk is dat gebruikers nauwgezet kunnen tracken waar hun bestelling zich bevindt, van in de keuken tot aan de voordeur. Het moet echt een opwindend cadeautje zijn, als de koerier zich aanmeldt met een maaltijd.”

Dat is dan meteen ook pijler drie: om een bestelling vlot te doen verlopen, moet alles operationeel perfect zitten. Daarom sleutelde Uber Eats de afgelopen maanden ook in uptempo aan zijn betaalmethodes. “Een paar weken geleden lanceerden we de betaalmogelijkheid via Bancontact. Daar zijn we echt heel blij mee,” vertelt Kamilla Lambotte enthousiast, “want tijdens covid was er grote vraag naar contactloos betalen.”

Customer experience verhogen

Fijn is dat Uber Eats met de nieuwe betaaltoepassing ook beter inspeelt op de specifieke behoeftes van het doelpubliek, vult Lambotte aan. “Voor studenten is de Bancontact-optie bijvoorbeeld echt een pluspunt. We zien overigens dat het jonge publiek ook dankbaar gebruik maakt van onze recente pick-upoptie. Wie wil, kan zijn bestelling nu ook rechtstreeks afhalen bij het restaurant. Evengoed handig, en net iets voordeliger voor de portemonnee.”

Als food delivery service wil Uber Eats beschikbaar zijn voor elk type eter, op elk tijdstip, voor elke soort bestelling, vat Kamilla Lambotte de missie van haar bedrijf samen. “We zijn gestart in Brussel, een jaar later kwamen we naar Antwerpen en nu zitten we verspreid in veertien steden over het hele land. De komende maanden willen we nog verder uitbreiden, het lanceerplan tegen het einde van het jaar is veelbelovend. Momenteel zijn we hard aan het werken om ook kruideniers te introduceren op ons platform. Met Carrefour starten we een van de komende weken een partnership. Daar ligt nu onze focus.” Uiteindelijk draait het allemaal om de opdracht waar elk ambitieus bedrijf voor staat, besluit de Uber Eats-manager eenvoudig: de beste ervaring bieden aan al zijn gebruikers.

Vorig artikel
Volgend artikel