beleggen
Finance

Decruyenaere: “Welke uitdagingen bestaan er bij het beheer van een vermogen?”

02.11.2022
door Fokus Online

Beleggen was nooit eenvoudig, maar de laatste jaren worden minder ervaren beleggers geconfronteerd met ongekende sensaties en frustraties. Het klimaat is er een van onzekerheid en grote emoties, in een tijd van overkill aan informatie. Zowat alles wat u níét nodig hebt om rationele beslissingen te nemen. Daarom overlopen we hier een aantal uitdagingen en hoe u ermee kunt omgaan.

1. Doelstellingen

Doelstellingen zijn bij iedereen anders. Sommige beleggers hebben geld nodig voor een wereldreis, andere voor een woning of om de studies van de kinderen te betalen. Beleggen doe je niet in het wilde weg. De visie van waaruit u belegt is heel belangrijk. Hoelang kunt u het geld missen, welk rendement verwacht u, en vooral: wat is het maximale risico dat u kunt en wilt nemen?

Denk dus na over uw doelstellingen vóór u begint te beleggen. En praat erover, bij voorkeur met een specialist. Die heeft niet alleen de nodige emotionele afstand, maar ook de expertise om uw doelstellingen te vertalen naar een gestructureerde aanpak.

2. Emoties

Sommigen hebben er alleen last van in de eerste jaren dat ze beleggen. Anderen worden er constant door overvallen: emoties zoals angst, onzekerheid en impulsiviteit. Eén tweet is soms genoeg om de gemoederen te verhitten. Rationaliteit verdient de voorkeur. Snel even bevestiging zoeken voor wat u voelt? Prima reflex. Kijk uit voor de ‘confirmation bias’, waarbij u de neiging hebt om dingen te vinden die bevestigen wat u al dacht.

Schakel emoties daarom zoveel mogelijk uit bij beslissingen over uw portefeuille, ze houden u weg van de vooropgestelde visie én uw doelstellingen.

De geschiedenis leert dat ook diepe dips en crashes aan het einde van de rit uitgevlakt worden.

3. Timing

De markt timen is en blijft heel belangrijk, maar is o zo moeilijk. Iedereen probeert op het laagste punt te beleggen en aan de hoogste koers te verkopen. Het is echter een utopie dat dat altijd lukt.

Neem daarom geen impulsieve beslissingen. Ook níét uitstappen en later bijkopen kan een winnende strategie zijn. Verlies nooit het langetermijnperspectief uit het oog. De geschiedenis leert dat ook diepe dips en crashes aan het einde van de rit uitgevlakt worden.

4. (Over)informatie

Te veel informatiebronnen, geruchten, fake news, bronnen die elkaar tegenspreken… Voor velen is ‘information overkill’ een groot probleem. Natuurlijk speelt het internet daarin een rol. Nieuws volgen is goed, maar ongecontroleerd nieuws kan u doen afwijken van uw eigen koers.

Check en dubbelcheck. Nieuws moet u altijd kunnen ‘plaatsen’. Blijf kritisch. Vergeet niet dat beurs- of geopolitiek nieuws ook een politiek tintje kan hebben.

5. Weet waarin u belegt

Het wereldwijde aanbod van aandelen, obligaties en andere asset classes is zo groot dat de transparantie soms ver te zoeken is. De overvloed aan informatie doet daar geen goed aan.

Spendeer dus voldoende tijd in opzoekwerk naar de bedrijven of aandelen waarin u belegt. Uiteraard kunt u zich daarvoor laten bijstaan door een vermogensbeheerder.

Vorig artikel
Volgend artikel