pensioen
Finance

Wat te doen met je pensioen?

12.05.2021
door Tom Cassauwers

Dat je met pensioen gaat betekent niet dat je je personal finance zomaar uit het oog mag verliezen. Vastgoed, beleggen of financiële kennis doorgeven blijft zeker relevant voor 65-plussers, zeggen deze drie experten.

pensioenBen Granjé

Afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Federatie van Beleggers

Is beleggen op de beurs nog nuttig voor 65-plussers?

“Vaak zit het idee nog ingebakken dat 65-plussers de laatste fase van hun leven betreden. Maar op je 65ste heb je gemiddeld nog een heel eind te gaan. En dat moet je financieel plannen. Er is niets ergers dan te denken dat je nog tien jaar zal leven, maar eigenlijk nog twintig jaar gezond rondloopt en dat je de laatste jaren afhankelijk moet zijn van het OCMW en de goodwill van je kinderen. Beleggen is dus ook voor deze groep nuttig. Als je 65 en gezond bent, dan kun je nog wat risico nemen en ook in zaken investeren zoals aandelen. Je moet niet overdrijven met de risico’s. Maar het is zeker niet zo dat 65-plussers enkel mogen investeren in obligaties of appartementjes.”

Welke kansen biedt vastgoed vandaag voor deze oudere doelgroep?

“Sommige van onze leden richten zich sterk op vastgoed, terwijl anderen zich meer op andere gebieden focussen. Vastgoed hangt vooral af van hoeveel tijd je erin wilt steken. Een appartement verhuren is niet altijd zonder zorgen. Als je handig bent en een goede huurder vindt, dan is het zeker iets moois. Maar er kunnen ook problemen optreden, met bijvoorbeeld huurders of het onderhoud. Je moet je dus afvragen of je dat wilt doen en of het samenvalt met je levensstijl. Er bestaan namelijk meer zorgeloze en passieve manieren om te beleggen.”

Hoe houden 65-plussers financieel het beste rekening met de volgende generatie(s)?

“Het grote risico ligt in het feit dat je iets van je pensioen aan de volgende generatie doorgeeft zonder er met hen over te praten. Het boek Rich Dad Poor Dad onderzoekt wat rijke en minder welvarende families tegen hun kinderen zeggen over geld. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat de rijke families wel over geld praten en hun kinderen ermee leren omgaan. De reden waarom heel wat lottowinnaars na een paar jaar failliet zijn is omdat ze geen goede mindset aanleerden rond geld. Het is relatief makkelijk om je financiële nalatenschap door te geven aan de volgende generatie, maar het is vooral belangrijk om erover te praten met hen zodat ze die erfenis ook goed beheren.”

beleggenJan Longeval

Vermogensbeheerder, adjunct-professor Vlerick Business School, auteur God dobbelt niet op de beurs – Beter beleggen voor een beter leven

Is beleggen op de beurs nog nuttig voor 65-plussers?

“Vanaf dat je een bepaald financieel vermogen hebt, ben je verantwoordelijk om dat goed te beheren. De beurs blijft daarom een goede optie. 65-plussers hebben wel een kortere beleggingshorizon dan jongere beleggers. Ze moeten namelijk hun kapitaal aanspreken, waardoor ze een kleiner deel van hun vermogen op de beurs kunnen beleggen. Vandaag brengt die afweging hen in een moeilijk parket. Door de lage rente zijn ze veroordeeld tot spaarrekeningen of obligaties die nauwelijks opbrengen. Na aftrek van inflatie is de rente zelfs negatief. Ze zitten tussen hamer en aambeeld: op de beurs liggen goede kansen, maar het is ook een onzeker iets. En op de spaarrekening of bij obligaties verlies je elke dag koopkracht.”

Welke kansen biedt vastgoed vandaag voor een oudere doelgroep?

“Vastgoed hoeft voor mensen boven de 65 geen slecht idee te zijn. Maar een belegging van het pensioen in direct vastgoed heeft ook nadelen, want de opvolging is een hele rompslomp, je bent niet gediversifieerd en het duurt jaren voordat je de kosten goedmaakt. Wat je wel kunt overwegen is investeren in beursgenoteerde vastgoedvehikels. In België heet zoiets een GVV of gereglementeerd vastgoedvenootschap. Dat zijn bedrijven die investeren in vastgoed en sommige GVV’s hebben een laag risicoprofiel. Het zal volatieler zijn dan een directe investering in een appartement, maar zulke structuren zijn ook liquide, gediversifieerd en je hoeft geen al te grote tijdsinvestering te maken.”

Hoe denken 65-plussers financieel het beste aan de volgende generatie

“Doorgaans beleg je als 65-plussers op iets kortere termijn, tenzij je natuurlijk van plan bent om je beleggingen door te geven aan de volgende generatie. Hier ligt de horizon van de belegging voorbij het eigen leven. Dat impliceert natuurlijk een andere risicoafweging, hier kunnen de 65-plussers dus meer risico nemen. Ondertussen moet je wel oppassen dat je je eigen levensduur niet onderschat. Medische technologie gaat met rasse schreden vooruit en de kans dat je 100 jaar wordt is voor heel wat mensen zeker reëel. Pas dus op dat je niet te kwistig omspringt met je geld tijdens je pensioen.”

pensioenMichaël Van Droogenbroeck

Financieel journalist VRT, mede-auteur Investeren in de tweede helft van je leven

Is beleggen op de beurs nog nuttig voor 65-plussers?

“Wat je vaak ziet is dat, eens mensen met pensioen gaan, ze niet aan het beschikbare inkomen komen dat ze hadden toen ze werkten. Om hun levensstandaard te behouden moeten ze dus een stukje van hun vermogen aanspreken, wat in sommige gevallen steunt op investeringen. Beleggen is hier een mogelijke keuze. Op de beurs spelen is niet gebonden aan je leeftijd, maar eerder aan je eigen risicoprofiel en verwachtingen. De beurs is dus één optie voor sommige 65-plussers.”

Welke kansen biedt vastgoed vandaag voor een oudere doelgroep?

“Vastgoed is een dure investering die op lange termijn werkt. Hier moet je dus vooral een afweging maken van het risico dat je wilt ondergaan en ook het tijdsperspectief waarmee je werkt. Zeker dat laatste is van belang voor 65-plussers. Er is hier geen goed of fout, en of je het doet hangt af van je eigen mogelijkheden en voorkeuren. Maar vastgoed is zeker een mogelijkheid voor 65-plussers, naast zaken zoals aandelen en obligaties tot zelfs goud.”

Hoe denken 65-plussers financieel het beste aan de volgende generatie?

“Het is in België nog vaak een taboe om over financiën te praten. Maar het is wel degelijk belangrijk om dat te doen, zeker wanneer het gaat over de erfenis. De wetgever creëerde alvast een reeks opties om iets met je geld te doen voordat je sterft, zoals schenkingen. Maar je moet vooral op tijd aan je pensioen denken en er met je kinderen over praten. Er zijn wel opties en mogelijkheden. Maar die staan of vallen met erover praten. Het is belangrijk om dat op tijd te doen.”

Vorig artikel
Volgend artikel