vastgoedmarkt
Bouwen & Wonen

Waarom Duitsland mooie vastgoedkansen biedt

12.05.2021
door Fokus Online

Lage rentes domineren vandaag de wereld van de personal finance. Het geld op je spaarrekening brengt nog amper iets op, wat zorgt voor een koortsachtige zoektocht naar rendement. Volgens expert Luc Dewulf vind je alvast mooie kansen op de Duitse vastgoedmarkt, die veiligheid en rentabiliteit combineert. 

De interesse in de Duitse immomarkt begon bij Luc Dewulf, oprichter van Rendimmo en expert in Duits vastgoed, na de bankencrisis van 2009. “We deden toen onderzoek naar waar je op een veilige en rendabele manier in vastgoed kon investeren. We keken toen naar landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Spanje, maar uiteindelijk bleek Duitsland het meeste te bieden te hebben.”

Duitsland heeft namelijk een aantal aantrekkelijke kenmerken die een dergelijke investering interessant maken. “Er zijn drie componenten die belangrijk zijn voor investeringsvastgoed”, vertelt Dewulf. “Duitsland is ten eerste een huurland. Een Belg is van jongs af aan opgevoed om zo snel mogelijk een huis of stuk grond te kopen. Meer dan 60 procent van de Duitsers huurt daarentegen een woning. De jeugd in het bijzonder wil flexibel zijn en geld besteden aan andere interesses. Er is dus een enorme vraag naar huurlocaties.”

Daarnaast zijn er niet voldoende woningen om de huurvraag op te vangen. “Dat werd ondertussen een politiek probleem. De woningnood is hoog”, stelt Dewulf. Ook zijn de marktprijzen van woonvastgoed lang achtergebleven in het land. “België en andere Europese landen zagen de laatste decennia enorme stijgingen in vastgoedprijzen. Tot 2011 bleven de prijzen in Duitsland echter vrij laag en stabiel. Toen ik vijf jaar geleden begon, kocht je een gerenoveerd onroerend goed aan minder dan 1000 euro per vierkante meter, nu is dat al 1500 euro. We zien dus dat de markt zich plots herpakt.”

Vijf jaar geleden kocht je een gerenoveerd onroerend goed aan minder dan 1000 euro per vierkante meter, nu is dat al 1500 euro.

Die stijging verliep samen met de groei van de Duitse economie. “Mensen zijn dit vergeten, maar voor 2010 werd Duitsland nog gezien als het zieke kind van Europa”, aldus Dewulf. “Toen Merkel in 2011 het heft in handen nam, veranderde dat plots. De economie, en dus ook de vastgoedmarkt, begon stevig te groeien.”

Een combinatie van een huurcultuur, woningnood en historisch lage prijzen maakt het volgens Dewulf dus mogelijk om goede zaken te doen in Duits vastgoed. Maar zijn er ook risico’s? Kan de Duitse economische motor bijvoorbeeld beginnen sputteren? “Het is moeilijk in te schatten”, vervolgt Dewulf. “Niettemin vormen Duitsland en Frankrijk vandaag de assen van het Europese verhaal. Als zij het niet trekken, dan zal niemand het trekken. Als er een probleem zou ontstaan in Duitsland, dan is dat ook zo voor andere Europese landen.”

Ook zijn er een hoop praktische zaken om in de gaten te houden bij de vastgoedmarkt, van je belastingaangifte tot de regelingen rond huur en eigendom. Maar dat mag ons volgens Dewulf niet verhinderen om naar Duitsland te kijken. “Belgen staan doorgaans huiverig tegenover het oversteken van de grens”, besluit de oprichter. “Maar als je een goede partner vindt om je te begeleiden, dan kun je rendement garanderen zonder veel vrije tijd te moeten opofferen.”

Vorig artikel
Volgend artikel