verzekeringen
Finance

Verzekeringen, je financiële immuunsysteem

02.11.2022
door Benjamin Van Synghel

Wat je lief is, moet je beschermen. Dat geldt ook voor je portefeuille. Door je goed te verzekeren, vermijd je financiële katers bij tegenslag. Maar hoe pak je dat aan? “Wat staat er precies in je polis? De meesten ondervinden dat pas wanneer het fout gaat.”

Eindelijk: vakantie. Heerlijk cruisen over de Toscaanse grindwegen, terwijl de zon de wijnranken kust. Een kalmte daalt over je neer, je bent helemaal ontspannen. Tot je auto in panne valt. In het leven heb je de malheurs niet in de hand, maar je kunt jezelf er wel tegen beschermen. Ze zijn misschien minder sexy dan gegoochel op de beurs, maar ook verzekeringen hebben een enorme impact op je portefeuille. Maar staan we daar wel genoeg bij stil?

Helaas. De doorsnee Belg is niet zo goed geïnformeerd, leren we uit een onderzoek van verzekeraar Corona Direct. Daaruit blijkt dat een kwart van onze landgenoten niet weet wat de term ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ betekent. Dat is nochtans een verplichte verzekering voor wie een auto heeft. Tegelijk denkt ongeveer een Belg op drie dat een familiale verzekering wettelijk verplicht is. Dat klopt niet. “Als die grote lijnen van het verzekeringslandschap al moeilijk zijn, zullen de details van de eigen polissen ook niet gekend zijn. En dan ben je waarschijnlijk niet optimaal verzekerd”, zegt Sam Vandervelpen van het vergelijkingsplatform Verzekeringen.be

Voor velen onder ons zijn verzekeringen vooral een heel gedoe. Ingewikkelde taal, stapels algemene voorwaarden, lange opzegtermijnen… Maar toch kan gedegen informatie je geld uitsparen. Uit onderzoek van Verzekeringen.be blijkt dat een particulier jaarlijks gemiddeld 144 euro kan besparen op zijn of haar autoverzekering. De precieze inhoud van je polis is een tweede belangrijke reden. Wat dekt mijn verzekering wel en wat niet? 

Wat staat er precies in die polis? De meeste mensen weten het pas als er echt iets fout gaat.

- Bert De Paep, DPS Callant

“Bijstand voor je auto op reis. Wat staat er precies in die polis? Krijg je een vervangwagen? Wordt je wagen gerepatrieerd? Word je zelf ook gerepatrieerd? De meeste mensen weten het pas als er echt iets fout gaat”, schetst verzekeringsmakelaar Bert De Paep (DPS Callant). “Dat is een veelgemaakte fout. Een andere is per se willen beknibbelen op verzekeringen. Soms vragen gepensioneerden me of ze hun familiale niet kunnen stopzetten, nu de kinderen uit het huis zijn. Maar met zo’n snelle e-bike is een ongeluk toch gauw gebeurd? Je moet jezelf toch beschermen?”

Wie zijn verzekeringsnoden wil herbekijken, doet dat dus best op twee sporen. Enerzijds de kostprijs, anderzijds de inhoud. En de sleutel is steeds: informatie. Waarschijnlijk sta je niet te springen om een stapeltje algemene voorwaarden door te ploegen. Gelukkig biedt de overheid je een shortcut. Vandaag zijn verzekeraars wettelijk verplicht om elke polis van een heldere informatiefiche te voorzien. Op één of enkele A4’tjes staan de belangrijkste dekkingen en uitzonderingen opgesomd. Ook wie de tarieven van verschillende verzekeraars wil vergelijken kan daar hulp voor krijgen. Online vind je tal van platforms, zoals Verzekeringen.be, die de verschillende opties netjes op een rij zetten. 

En misschien ben je wel al verzekerd, ook al heb je daar geen polis voor afgesloten? Sommige (premium) kredietkaarten voorzien automatisch in bepaalde verzekeringen voor aankopen met die kaart. Bijvoorbeeld voor diefstal of beschadiging. Datzelfde geldt voor reizen: annulatieverzekering, reisbijstand, bagageverzekering… Mogelijk krijg je al rugdekking van je kredietkaart en is een extra verzekering niet nodig.

Al geldt – uiteraard – ook hier hetzelfde kernwoord: informeren. Lees de informatiefiches van je polissen aandachtig, vergelijk online en blijf niet te lang zitten waar je zit. “De doorsnee Belg blijft ongeveer 10 jaar lang bij dezelfde verzekeraar”, zegt Sam Vandervelpen van Verzekeringen.be. “Zo loop je mogelijk bepaalde promoties mis, of zijn je polissen niet meer aangepast aan je noden. Wij raden aan om je verzekeringen om de drie jaar te herbekijken. Je kunt er maar je voordeel mee doen.”

Vorig artikel
Volgend artikel