vakantiewoning
Coronacrisis

Vakantiewoningen: 
een langetermijninvestering voor de hele familie

12.05.2021
door Laura Herijgers

Als gevolg van de coronamaatregelen kennen we ondertussen ieder hoekje en spleetje van onze woning. Het kantoor in de stad is vervangen door een thuiskantoor en ook het sporten is verplaatst naar de thuisgym, of hoogstens enkele omringende parken. Buiten de vertrouwde muren treden en eropuit trekken kan voor velen dan ook nog wat onveilig aanvoelen. Tenzij je ook ergens anders kunt ‘thuiskomen’, bijvoorbeeld in je eigen vakantiewoning aan de Belgische kust of in de Ardennen. 

Tweede verblijf in het binnenland

Sinds de start van de coronacrisis is de Belg resoluut meer en meer op zoek gegaan naar een tweede verblijf in het binnenland. Dat zegt Wim Gevaert, vastgoedmakelaar en zaakvoerder van zeedijk.be. “Tijdens de pandemie heeft de overheid, zoals je weet, reisbeperkingen opgelegd naar het buitenland. Daardoor ruilden mensen het vakantiehuis in een warm en zonnig oord in voor eentje in eigen land, om op die manier toch wat zekerheid te hebben over toekomstige vakantieplannen.” De Belgische kust en Ardennen zijn daarbij uitgegroeid tot de meest gewilde locaties, waar tweedeverblijvers volop kunnen genieten van de natuur. 

In de Ardennen is de vraag naar tweede verblijven al enkele jaren aan het stijgen. Daarnaast bleek uit een analyse van Dewaele Vastgoedgroep dat ook de vraag naar woningen aan zee de hoogte in ging. Het steeg met 30 procent in 2020, ten opzichte van het jaar ervoor. Door de strengere lockdown tijdens de lente van 2020 kwam de markt stil te liggen. Nadien viel er wel een inhaalbeweging te zien”, zegt Gevaert. Door de toenemende vraag wordt vastgoed aan zee ook sneller verkocht. Voor de pandemie duurde het gemiddeld 113 dagen voordat een woning verkocht werd, nu is dat nog 86 dagen.

vakantiewoning

Financiële investering

Een vakantiewoning blijft een financiële investering, maar noem het geld zeker niet verloren. Naast het geld dat je uitspaart door geen vakantiewoning of hotelkamer te huren, zijn er enkele legitieme redenen waarom een dergelijke investering heel wat oplevert. Een vakantiewoning is namelijk op lange termijn erg interessant, legt Gevaert uit: “Investeerders die kiezen om specifiek te investeren in een tweede verblijf zien op de lange termijn financieel gewin. Na verloop van tijd stijgen de prijzen van vastgoed en bij de verkoop heeft de investeerder meerwaarde.” Verbouwingen of reparaties zullen hier en daar wel eens vereist zijn, maar een goed onderhouden woning levert een grotere meerwaarde op bij verkoop. Het is wel aangewezen om de woning minstens vijf jaar te bezitten vóór verkoop. Voor kortere periodes geldt in België een meerwaardebelasting van 16,5 procent. 

Mogelijkheid tot verhuren

Dan heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om de woning op tijd en stond te verhuren aan vakantiegangers. Tijdens de lockdown waren vakantieparken dan wel gesloten, het hield veel Belgen niet tegen om toch op vakantie te gaan. Afstandsregels blijven gelden en appartementen of huisjes met een eigen badkamer en keuken waren erg geliefd. Als eigenaar van een tweede verblijf zijn deze huurinkomsten mooi meegenomen. Ze laten de woning opbrengen op momenten dat je kiest om thuis te blijven. Houd wel zeker de planning bij, zodat je je eigen vakantieplannen niet dwarsboomt. De periode van verhuur mag bovendien de zestig dagen niet overschrijden. Langer verhuren kan, maar dan heb je de verplichting een eigen zaak op te starten voor de verhuur.

Pluspunten

Naast de financiële voordelen haal je als eigenaar ook veel plezier uit je tweede woonst. Eén voordeel is dat je altijd een vakantieplekje hebt liggen wachten. Er moet maar mooi weer voorspeld worden en je kunt diezelfde dag nog beslissen om eropuit te trekken. Gevaert benoemt nog enkele pluspunten: “Een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen is altijd dichtbij, wat ervoor zorgt dat ook de grootouders eens meekunnen. Door samen bijvoorbeeld een wandeling langs het strand te maken, brengt een vakantiewoning ook familiaal plezier.”

Hij somt daarnaast nog twee redenen op waarom een staycation zo aantrekkelijk is: “Je bent nog steeds in eigen land en je kent de taal, waardoor de omgeving van de vakantiewoning veilig aanvoelt. En bij het tweede verblijf proeven kinderen vaak van de eerste vormen van vrijheid. Ze mogen bijvoorbeeld eens met de gocart rondrijden, terwijl de ouders ergens op een terrasje genieten. Tot slot speelt ook de eigen cultuur mee, je kent de gewoontes hier. Als je in Spanje op restaurant gaat, bestel je vaak losse, kleine gerechten van de kaart. In België bestel je daarentegen een verse zeetong en je weet dat het geserveerd wordt met een heerlijke portie frietjes en een salade.” 

Bij het tweede verblijf proeven kinderen vaak van de eerste vormen van vrijheid. Ze mogen bijvoorbeeld eens met de gocart rondrijden, terwijl de ouders ergens op een terrasje genieten.

- Wim Gevaert, zeedijk.be

Vakantiewoning in het buitenland

Eens de reisbeperkingen weg zijn, kan het ook de moeite waard zijn om eventueel na te denken over een vakantieverblijf in het buitenland. De Spaanse zon of een stevige schnitzel van Duitsland hebben al 150.000 Belgen overtuigd om een tweede verblijf buiten België te nemen. Volgens immobiliënwebsite Zimmo zijn Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Nederland en Duitsland de populairste landen onder Belgische investeerders. Door het dubbelbelastingverdrag dat België met deze landen afsloot, betaalt de investeerder enkel belasting op het tweede verblijf in het land waarin het gelegen is. Er zijn negentig landen opgenomen in dit verdrag, dus keuze te over.  

Belastbaar

De potentiële huurinkomsten van deze vakantiewoning worden wel in België belast. Dit belastingsysteem is sinds kort veranderd. Voor vakantiewoningen in het buitenland zal de fiscus vragen naar de verkoopwaarde van het verblijf in 2020. Op basis van deze verkoopwaarde berekenen zij het Kadastraal Inkomen van de vakantiewoning. Het Kadastraal Inkomen weerspiegelt de huuropbrengsten van het verblijf in 1975. Op basis van dat getal werden vakantiewoningen binnen België altijd al belast.     

Een tweede woning om thuis te komen, om met vrienden en familie leuke momenten te beleven of helemaal tot rust te komen: het brengt duidelijk heel wat voordelen met zich mee. Vakanties hoeven dus niet altijd veraf te zijn, want ook België blijft ons verwonderen. “Hier aan de kust zien we iedere avond de zon ondergaan in de Noordzee. Dat blijft, zelfs na een aantal jaren aan zee te wonen, een magisch moment”, sluit Gevaert af. 

Vorig artikel
Volgend artikel