Home Business Finance Stijgende goudwaarde biedt opportuniteiten

Stijgende goudwaarde biedt opportuniteiten

Beleggers grijpen in hun portefeuille de laatste tijd steeds vaker naar goud als een stabiele investering. De waarde van de grondstof kent de laatste twintig jaar een fikse stijging, maar kennis van zaken blijft het belangrijkste onderpand voor wie wil beleggen in het edelmetaal.

Eén tweet van een president kan je volledige beleggersportefeuille een flinke deuk geven. De internationale politiek is vandaag eens te meer een onzeker schouwspel waar zelfs de meest ervaren analisten niet altijd raad mee weten. Een grondstof die het onder de gegeven omstandigheden wel goed blijft doen, is goud. De koers van het edelmetaal kende een absoluut hoogtepunt in 2011. Toen piekte het met een waarde van 1.830 dollar voor een ons goud. Dat is een verdubbeling van de waarde die het twee jaar eerder liet noteren. Nadien zakte de goudwaarde, maar bleef de koers van het edelmetaal wel op een hoog niveau. Dit jaar steeg de koers opnieuw tot boven de 1.500 dollar.

Goud met goed tegengewicht 

“Het huidige internationale klimaat is meer dan ooit onzeker”, vertelt Sylvain Goetz, zaakvoerder van Tony Goetz NV. Het familiebedrijf heeft meer dan 35 jaar ervaring in de edelmetaalindustrie en volgt de grondstof op de voet. “De nakende brexit, de bombardementen op de olie-infrastructuur in Saoedi-Arabië, de lage rentes en de angst voor een recessie zorgen ervoor dat je vandaag een volatiele koers hebt voor heel wat aandelen, obligaties en fondsen. Goud is in dat opzicht een goed tegengewicht. Het heeft een makkelijke liquiditeit en is altijd verhandelbaar.”

‘Goud heeft een makkelijke liquiditeit en is altijd verhandelbaar.’
Sylvain Goetz, zaakvoerder Tony Goetz NV

Zijn de goudprijzen vandaag overgewaardeerd? “Dat denk ik niet”, zegt Goetz resoluut. “In verhouding met vastgoed is de prijsstijging niet extreem. In de jaren 90 kocht je voor 25.000 euro een appartement, vandaag zijn die prijzen vertienvoudigd. Goud is in dat opzicht nog altijd goedkoop.”

Sterke stijging

Ook de centrale banken zien vandaag steeds meer heil in het uitbreiden van hun goudreserve. Vorig jaar kocht Rusland een recordhoeveelheid van 224 ton goud aan om haar reserves te versterken én te diversifiëren. Vraag en aanbod naar goud kennen de laatste jaren met andere woorden een sterke stijging. “Hoe meer het goud in waarde stijgt, hoe interessanter het voor de mijnen is om goud boven te halen”, merkt Goetz op. Hij ziet die hoge goudwaarde ook vertaald in zijn activiteiten, het verkopen en aankopen van goud. “We verwerken de laatste tijd steeds grotere volumes van onze klanten. Wij doen dat voornamelijk voor de B2B-markt, zoals wisselkantoren, juweliers of beleggingskantoren. We zijn een soort van groothandel voor professionele klanten en hebben alle expertise zelf in huis. We besteden niets uit en hebben een eigen smelterij, laboratorium en installatie voor het zuiveren van goud.”

Belang van een goede smelting

Die technische knowhow is niet onbelangrijk voor wie zich aan goud wil wagen. “Als je goud op een foute manier smelt, krijg je ook een foute waarde voor het product. Dat moet je te allen tijden vermijden”, adviseert de goudhandelaar. “Een goede smelting zorgt ervoor dat het goud homogeen is, waardoor je de analyse van het edelmetaal vergemakkelijkt. Ieder lot dat bij ons binnenkomt, smelten we zelf, om honderd procent zeker te zijn van de waarde.”

Recente meetmethodes 

De analyse is dus cruciaal in het verkoop- en aankoopproces van goud. Goetz: “Op basis van die waardes ga je jouw klanten uitbetalen. Daarom investeren wij heel erg in ons laboratorium, waar we een staal nemen en dat uitgebreid onderzoeken. Onze ingenieurs zijn bijvoorbeeld erkend door de Koninklijke Munt van België.” De ervaring leert namelijk dat niet al het goud evenveel karaat bevat zoals beweerd wordt. “De meetmethodes evolueren razendsnel en zijn veel nauwkeuriger dan pakweg tien jaar geleden. Het is daarom niet ongewoon dat onze resultaten afwijken van eerdere vaststellingen. Wij hanteren de meest recente meetmethodes, waardoor je hier altijd zeker bent van de waarde. We doen zowel destructieve metingen aan de hand van smeltingen als niet-destructieve analyses.”

Goud zuiveren 

Ook met het zuiveren van goud heeft de goudhandelaar heel wat ervaring. “We beschikken over een installatie om andere metalen af te scheiden van het goud. Goud van 18 karaat bevat bijvoorbeeld voor 75 procent aan zuiver goud en een kwart aan andere metalen. De standaard voor zuiver goud ligt op 99,99 procent. Wij slagen er in ons zuiveringsproces zelfs in om 99,998 procent te halen”, zegt Sylvain Goetz. “Dat gebeurt voor de duidelijkheid in een milieuvriendelijk en volledig afgesloten systeem.”

Traceerbaar en transparant 

Want waar komt al dat verhandelde goud eigenlijk vandaan? “Wij hanteren een erg strenge compliance voor het goud. Als we de origine niet kunnen achterhalen, kopen we de goederen niet aan. Traceerbaarheid is erg belangrijk, je wil geen goederen verhandelen die uit een conflictgebied komen of bijdragen aan het schenden van mensenrechten. Het feit dat we onze volledige dienstverlening en expertise zelf in handen hebben, zorgt uiteindelijk voor transparantie. Daar hebben we de laatste jaren erg in geïnvesteerd”, besluit de handelaar.

MEER

Jeroen De Wit: “Op de werkvloer zie je de...

Teamleader Zijn start-up, Teamleader, die hij samen met twee kompanen oprichtte, bouwt software voor bedrijven en groeit sinds 2012 als kool. Hoe staat CEO Jeroen De Wit tegenover levenslang leren en waarom is dat volgens hem goed voor bedrijven en studenten?

Vervangingsbeleid in de praktijk

Chemie Bij de Gemeente Tilburg is recent een nieuw Arbobeleid geformuleerd, waarin CMR-stoffen expliciet zijn meegenomen. Vervangingsbeleid staat hoog op de gemeentelijke agenda. Met gebruikmaking van Toxic wordt de inventarisatie van stoffen alsmede de vervanging gestructureerd aangepakt.

Benut het gigantisch potentieel van duaal leren

duaal leren 1 september 2016 werd het startschot gegeven van duaal leren in Vlaanderen. Met zes trajecten en een honderdveertigtal leerlingen kreeg het combineren van leren op school en leren bij één of meerdere werkgevers vorm.

De festivalzomer kleurt groen

FestivalsAnno 2019 staan festivals een stuk verder dan bekers inzamelen of de occasionele vuilniszak uitdelen. Maar hoe maken organisatoren hun events echt duurzaam?

Van kot los?

Op KotDe huisvesting van de student tijdens de studies heeft ongetwijfeld een grote invloed hebben op diens sociaal leven, studieresultaten, eetgewoontes en wat nog meer. Het is een tijd die je ongetwijfeld bijblijft. Wij wilden weleens weten welke herinneringen deze BV’s hebben aan hun ‘studielogies’.

Medische gegevens achter slot en grendel

Gegevensbescherming Zorginstellingen, -verzekeraars en ziekenfondsen zijn geliefde doelwitten van internetpiraten. Ze beschikken dan ook over een schat aan gevoelige informatie. Wat doen die organisaties om die waardevolle persoonlijke data te beschermen?