beleggen
Finance

Starten met beleggen: Welk beleggingsprofiel past het best bij jou?

26.04.2023
door Sophie Pycke

Of je nu bij de bank belegt of een avontuurlijke doe-het-zelfbelegger bent: het is belangrijk dat je je beleggingsprofiel kent. Dat risicoprofiel varieert van defensief tot offensief en geeft een indicatie van het verwachte rendement van een belegging. Je risicobereidheid hangt af van je ervaring met beleggen en je financiële situatie, maar ook van je persoonlijkheid. 

Wat is je beleggingsdoel?

Met welk doel ga je je geld beleggen? Wil je je kinderen steunen wanneer ze over 5 jaar een huis kopen? Dan heb je een korte beleggingshorizon en neem je beter weinig risico. Ben je 35 en beleg je voor je pensioen? Neem meer risico, want je beleggingshorizon is nog minstens 30 jaar. De kans dat je belegging tegen dan veel meer waard is, is groot.

Hoe ziet je financiële situatie eruit?

Als je belegt, moet je ervan uitgaan dat je dat geld voor minimaal 5 jaar niet nodig hebt. Het zou tenslotte spijtig zijn als je aandelen moet verkopen net op een moment dat de koers laag staat. Beleg dus nooit met geld dat je in de toekomst nodig kunt hebben. Kijk ook naar de verhouding tussen je inkomsten en je uitgaven. Hoeveel maandbudget kun je missen? 

Hoeveel risico wil je nemen? 

Nadat je bepaald hebt hoeveel financieel risico je kunt nemen, is het ook belangrijk om voor jezelf uit te maken hoeveel risico je wílt nemen. Als je ’s nachts wakker ligt zodra de beurzen een vlucht naar beneden nemen en je onrustig wordt van de beweeglijkheid van de beurs, is het beter om te kiezen voor een defensief risicoprofiel.

Heb je veel of weinig kennis? 

Als je financiële geletterdheid beperkt is, klop je best bij een bank aan. Een klassiek fonds investeert namelijk in honderden aandelen of obligaties, of een combinatie ervan. Een tegenvaller met één aandeel zal dus niet je hele investering onderuithalen. Dankzij beleggingsfondsen krijg je toegang tot beleggingen die voor de gewone belegger onbereikbaar zijn. Op sommige obligaties kunnen bijvoorbeeld alleen professionele beleggers met grote kapitalen intekenen. De beheerder van je beleggingsfonds is zo’n grote professionele speler.

En investeer in sectoren die je zelf interessant en relevant vindt. Zoals topinvesteerder Warren Buffett altijd zegt: “Never invest in a business you cannot understand.

Defensief

Je loss aversion is groot: je wilt je kansen op verlies zo klein mogelijk houden, zelfs als dat betekent dat je je kans op winst verkleint. Je kapitaal beschermen, dat is wat telt. Als defensieve belegger kun je eventueel de volgende verdeelsleutel kiezen: 65 procent obligaties en 35 procent aandelen. De meeste obligaties hebben een vaste looptijd. Op de ‘eindvervaldag’ krijg je je geld terugbetaald. Met een aandeel weet je nooit zeker of je je jaarlijkse dividend, zeg maar een vergoeding, zult krijgen. Ook ETF’s (Exchange Traded Fund) zijn een aanrader. Een ETF is een aandelenbundel die een bepaalde index volgt. Omdat het geld verspreid is over veel verschillende bedrijven, is het risico minimaal. Als één aandeel het slecht doet, zal de rest dit opvangen. Nog een tip: goud en zilver. De kans op waardedaling is miniem. 

Neutraal

Bij een neutraal risicoprofiel wordt je belegde vermogen doorgaans verdeeld over 45 procent obligaties en 55 procent aandelen. Heb je een defensief of een neutraal profiel? Koop nooit losse aandelen, maar ga voor een beleggingsfonds dat door de bank wordt samengesteld. Zo maak je minder kans om verlies te maken. Een beleggingsfonds wordt actief beheerd. Een manager gaat actief op zoek naar manieren om het rendement te verbeteren. Die professional zal het risico op verlies verkleinen. Je betaalt wel meer kosten aan de bank dan wanneer je ETF’s koopt.

Offensief 

Je houdt je beleggingsportefeuille niet angstvallig in de gaten wanneer de beurs het even minder doet. Je vertrouwt op het langetermijnperspectief van de beurs met een gemiddeld rendement van 8 procent. Bij een offensief risicoprofiel wordt je belegde vermogen doorgaans verdeeld over 25 procent obligaties en 75 procent aandelen. 

Zeer offensief

Jij bent niet bang voor rode beurscijfers. Integendeel, je hebt een grote risicoappetijt. Bij dit type risicoprofiel wordt je belegde vermogen doorgaans verdeeld over 5 procent obligaties en 95 procent aandelen. Misschien is investeren in cryptomunten wel iets voor jou. Let wel: in de sector van de cryptomunten bestaat amper financiële wetgeving, wat betekent dat je veel geld kunt verliezen.

Vorig artikel
Volgend artikel