Home Business Finance Sofie Van de Velde: Kunst als investering in geluk

Sofie Van de Velde: Kunst als investering in geluk

Kunst is altijd de rode draad in mijn leven geweest, daarom niet toevallig dat ik galeriehoudster ben geworden. Als dochter van kunsthandelaar Ronny Van de Velde was kunst er altijd al. Het heeft mijn hele leven kleur gegeven, verrijkt, gevormd en tevens ook gevoed.

Ik ben zelf zeer jong beginnen verzamelen, op mijn 15de reeds. Elke maand legde ik een beetje geld opzij en zo heb ik een mooie collectie samengebracht. Soms verkocht
ik ook weer iets, zodat ik weer een ander werk kon aankopen.

De kracht van kunst

Het was voor mij een vreemde vaststelling om te beseffen dat er in vele huiskamers geen kunst te vinden is. Het grootste misverstand dat er rond kunst bestaat, is dat het duur is, en zogezegd ‘dood kapitaal’. Kunst is voor mij één van de beste investeringen in geluk. Een investering dat tevens, als je het goed aanpakt tenminste, ook een investering naar je beurs toe kan zijn. Want zeg nu eerlijk: aan geld op je bankrekening heb je uiteindelijk niet veel. De geweldige kracht van kunst is dat je ermee leeft, het kleurt je leven en geeft het vorm. Van kunstenaars, waarmee je affiniteit hebt, krijg je veel meer dan een kunstobject − je kunt ook reizen naar tentoonstellingen, en je koopt een ervaring.

Stappenplan

Er zijn wel enkele spelregels waarmee je rekening moet houden. De allerbelangrijkste: Koop eerst en vooral enkel een kunstwerk waarvan je houdt. Laat je met andere woorden niet enkel leiden door je oren − dus van horen zeggen wat goed is − maar ook door wat je zelf wenst.

‘Ga in dialoog met je vrienden over kunst en het belang ervan.’

Stel jezelf de vraag: waarmee wil jij leven, opstaan en optimaal van genieten? Vind je daar niet meteen een antwoord op, trek er dan op uit en ga reizen, bezoek verschillende musea, galerijen en maak ten slotte een moodboard.

Jong en gevestigd

Laat je tevens adviseren door een galerij waarmee je voeling en waarin je vertrouwen hebt. Zij kunnen jou dan weer adviseren. Koop bij een galerij die ook internationale samenwerkingen aangaat. Dat maakt de kans dat het werk op verschillende plekken wordt getoond ook groter. Kijk niet enkel over de grenzen heen, maar houd ook jonge kunstenaars in de gaten. Koop hun werk. Hierdoor steun je hun carrière en kun je meevolgen. Je betaalt bovendien nog geen grote bedragen en je kunt groeien op hun tempo, op hun parcours. Het verschaft je enorm veel levensvreugde. Lees en informeer je over de kunstenaar in kwestie en regel dan een ontmoeting.

Praten over kunst

Ga in dialoog met je vrienden over kunst en het belang ervan. Ook dat schenkt je veel vreugde in het leven. Kies je ervoor om toch een gevestigde naam te kopen, doe dan uitvoerig onderzoek naar zowel de prijs, periode als pedigree van het werk. Experts kunnen je hierbij gemakkelijk begeleiden. En tot slot: geniet van je investering.

MEER

Drie vragen aan… Luk Van den Berghe, Director B2C...

Enzymen Enzymen zijn 100 procent afbreekbaar waardoor het veilig is voor mens, product en natuur. Veiligheid en duurzaamheid zijn dé troeven van EEZYM. 

Data is the new gold

INFRASTRUCTUUR Industrie 4.0 is de vierde industriële revolutie. Het omvat het samenkomen van nieuwe technologieën – zoals data-analyse, Internet of Things, 3D-printing, artificial intelligence... – om uitgebreide voordelen te bieden aan industrieën in allerlei sectoren. Maar ziet iedereen die voordelen?

De human touch zal het verschil maken

Ingrid GonnissenVandaag bekleedt Ingrid Gonnissen een topfunctie bij Orange Belgium. Bovendien werd ze onlangs verkozen tot ‘ICT Woman of the Year’. En zeggen dat het voor haar allemaal begon als kunstleerkracht voor 12- tot 16-jarigen. Met de beroemde woorden van Bredero: ’t kan verkeren…

Innoveren met de wind in de zeilen: ‘Moderne steden...

Moderne steden zijn niet alleen steden die er futuristisch uitzien en digitaliseren, het zijn vooral ook steden die innoveren en een verschil maken inzake duurzaamheid, milieu en groene slagkracht. De impact van een groene stad reikt over welzijn en mobiliteit tot feelgood en gezondheidszorg. Je kunt er niet omheen, werkelijk ie-de-reen heeft ermee te maken. 

De e-volutie in e-commerce

Omnichannel De speeltijd voor e-commerce is voorbij, een aantal ondernemingen gaat inmiddels resoluut full digital. Andere tasten volop het evenwicht af tussen webwinkel en fysieke store. Dit is hoe een discounter, een retailer en een online provider het aanpakken.

Keeping up with kerst: Soe’s survivalgids 

Lieve mensen, het is alweer zover! Het warme kerstgevoel, de druk om het perfecte kado te vinden, de gêne van verplichte familiefeestjes. Dit jaar zal u voorbereid zijn, met mijn kerstsurvivaltips. Laat de lichtjes, kadootjes en genante gesprekken aanrukken!