Home Business Finance Sofie Van de Velde: Kunst als investering in geluk

Sofie Van de Velde: Kunst als investering in geluk

Kunst is altijd de rode draad in mijn leven geweest, daarom niet toevallig dat ik galeriehoudster ben geworden. Als dochter van kunsthandelaar Ronny Van de Velde was kunst er altijd al. Het heeft mijn hele leven kleur gegeven, verrijkt, gevormd en tevens ook gevoed.

Ik ben zelf zeer jong beginnen verzamelen, op mijn 15de reeds. Elke maand legde ik een beetje geld opzij en zo heb ik een mooie collectie samengebracht. Soms verkocht
ik ook weer iets, zodat ik weer een ander werk kon aankopen.

De kracht van kunst

Het was voor mij een vreemde vaststelling om te beseffen dat er in vele huiskamers geen kunst te vinden is. Het grootste misverstand dat er rond kunst bestaat, is dat het duur is, en zogezegd ‘dood kapitaal’. Kunst is voor mij één van de beste investeringen in geluk. Een investering dat tevens, als je het goed aanpakt tenminste, ook een investering naar je beurs toe kan zijn. Want zeg nu eerlijk: aan geld op je bankrekening heb je uiteindelijk niet veel. De geweldige kracht van kunst is dat je ermee leeft, het kleurt je leven en geeft het vorm. Van kunstenaars, waarmee je affiniteit hebt, krijg je veel meer dan een kunstobject − je kunt ook reizen naar tentoonstellingen, en je koopt een ervaring.

Stappenplan

Er zijn wel enkele spelregels waarmee je rekening moet houden. De allerbelangrijkste: Koop eerst en vooral enkel een kunstwerk waarvan je houdt. Laat je met andere woorden niet enkel leiden door je oren − dus van horen zeggen wat goed is − maar ook door wat je zelf wenst.

‘Ga in dialoog met je vrienden over kunst en het belang ervan.’

Stel jezelf de vraag: waarmee wil jij leven, opstaan en optimaal van genieten? Vind je daar niet meteen een antwoord op, trek er dan op uit en ga reizen, bezoek verschillende musea, galerijen en maak ten slotte een moodboard.

Jong en gevestigd

Laat je tevens adviseren door een galerij waarmee je voeling en waarin je vertrouwen hebt. Zij kunnen jou dan weer adviseren. Koop bij een galerij die ook internationale samenwerkingen aangaat. Dat maakt de kans dat het werk op verschillende plekken wordt getoond ook groter. Kijk niet enkel over de grenzen heen, maar houd ook jonge kunstenaars in de gaten. Koop hun werk. Hierdoor steun je hun carrière en kun je meevolgen. Je betaalt bovendien nog geen grote bedragen en je kunt groeien op hun tempo, op hun parcours. Het verschaft je enorm veel levensvreugde. Lees en informeer je over de kunstenaar in kwestie en regel dan een ontmoeting.

Praten over kunst

Ga in dialoog met je vrienden over kunst en het belang ervan. Ook dat schenkt je veel vreugde in het leven. Kies je ervoor om toch een gevestigde naam te kopen, doe dan uitvoerig onderzoek naar zowel de prijs, periode als pedigree van het werk. Experts kunnen je hierbij gemakkelijk begeleiden. En tot slot: geniet van je investering.

MEER

Alternatieve aandrijvingen: oplossing voor de verkeersfiles?

aandrijvingen De toekomst van het vervoer moet groen worden. Zowat iedereen is zoek naar oplossingen om ons brandstofverbruik te optimaliseren.

Van de grond tot op het bord

Guy Claessens Vers eten is iets wat iedereen wilt, maar wat wordt nu bedoeld met vers voedsel? Voor vers voedsel is het belangrijk dat de logistiek haar werk doet.

IT en computers tot in de kern van...

ExpertpanelEr zijn niet veel beroepscategorieën meer waar IT en computers niet tot in de diepste regionen zijn doorgedrongen. Hoe zit dat voor pakweg de gezondheidszorg, de landbouw en human resources? We vroegen drie experts uit over hun sector.

Het blauwe kapitaal van Vlaanderen

Waterbeheer Goed waterbeheer lijkt een evidentie: er stroomt altijd proper water uit de kraan en woningen blijven gespaard van wateroverlast. Maar de klimaatverandering, met haar lange droogtes en felle buien, stelt ons voor ongeziene uitdagingen en grote kosten. VLARIO pleit ervoor om volop te investeren in dit blauwe kapitaal. 

De heilige drievuldigheid

TechnologieInternet Of Things, Artificial Intelligence en blockchain: het zijn drie sterk opkomende technologieën die vooralsnog vooral afzonderlijk van elkaar worden genoemd. Jammer, want als trio hebben ze het potentieel om écht revolutionair te zijn.

‘Onze ondernemingen verliezen competitiviteit als we nog lang wachten...

5G “Als er één voorwerp is waarvoor je terug naar huis zou rijden omdat je het vergeten bent, dan is het wel je smartphone.” Met één simpel voorbeeld omschrijft Michaël Trabbia, CEO van telecomprovider Orange België, de allesomvattende impact van de digitale transformatie. “Dat zaken als 5G niet van de grond komen, is dan zeer frustrerend.”