Home Business Finance Sofie Van de Velde: Kunst als investering in geluk

Sofie Van de Velde: Kunst als investering in geluk

Kunst is altijd de rode draad in mijn leven geweest, daarom niet toevallig dat ik galeriehoudster ben geworden. Als dochter van kunsthandelaar Ronny Van de Velde was kunst er altijd al. Het heeft mijn hele leven kleur gegeven, verrijkt, gevormd en tevens ook gevoed.

Ik ben zelf zeer jong beginnen verzamelen, op mijn 15de reeds. Elke maand legde ik een beetje geld opzij en zo heb ik een mooie collectie samengebracht. Soms verkocht
ik ook weer iets, zodat ik weer een ander werk kon aankopen.

De kracht van kunst

Het was voor mij een vreemde vaststelling om te beseffen dat er in vele huiskamers geen kunst te vinden is. Het grootste misverstand dat er rond kunst bestaat, is dat het duur is, en zogezegd ‘dood kapitaal’. Kunst is voor mij één van de beste investeringen in geluk. Een investering dat tevens, als je het goed aanpakt tenminste, ook een investering naar je beurs toe kan zijn. Want zeg nu eerlijk: aan geld op je bankrekening heb je uiteindelijk niet veel. De geweldige kracht van kunst is dat je ermee leeft, het kleurt je leven en geeft het vorm. Van kunstenaars, waarmee je affiniteit hebt, krijg je veel meer dan een kunstobject − je kunt ook reizen naar tentoonstellingen, en je koopt een ervaring.

Stappenplan

Er zijn wel enkele spelregels waarmee je rekening moet houden. De allerbelangrijkste: Koop eerst en vooral enkel een kunstwerk waarvan je houdt. Laat je met andere woorden niet enkel leiden door je oren − dus van horen zeggen wat goed is − maar ook door wat je zelf wenst.

‘Ga in dialoog met je vrienden over kunst en het belang ervan.’

Stel jezelf de vraag: waarmee wil jij leven, opstaan en optimaal van genieten? Vind je daar niet meteen een antwoord op, trek er dan op uit en ga reizen, bezoek verschillende musea, galerijen en maak ten slotte een moodboard.

Jong en gevestigd

Laat je tevens adviseren door een galerij waarmee je voeling en waarin je vertrouwen hebt. Zij kunnen jou dan weer adviseren. Koop bij een galerij die ook internationale samenwerkingen aangaat. Dat maakt de kans dat het werk op verschillende plekken wordt getoond ook groter. Kijk niet enkel over de grenzen heen, maar houd ook jonge kunstenaars in de gaten. Koop hun werk. Hierdoor steun je hun carrière en kun je meevolgen. Je betaalt bovendien nog geen grote bedragen en je kunt groeien op hun tempo, op hun parcours. Het verschaft je enorm veel levensvreugde. Lees en informeer je over de kunstenaar in kwestie en regel dan een ontmoeting.

Praten over kunst

Ga in dialoog met je vrienden over kunst en het belang ervan. Ook dat schenkt je veel vreugde in het leven. Kies je ervoor om toch een gevestigde naam te kopen, doe dan uitvoerig onderzoek naar zowel de prijs, periode als pedigree van het werk. Experts kunnen je hierbij gemakkelijk begeleiden. En tot slot: geniet van je investering.

MEER

Meer ziel in je interieur

Make-over De kinderen staan op eigen benen, het huis krijgt lege kamers. Kleiner wonen is stilaan geen gek plan meer. Op zijn minst verdient dat afgedragen interieur een fikse make-over. Welke keuzes maak je, nu je als senior wat bezadigder in het leven staat?

Zomerhelden gezocht

bloed doneren Rode Kruis-Vlaanderen is altijd op zoek naar bloeddonoren. Vooral in de zomer is het belangrijk bloed te geven. Daarom start vandaag de zomercampagne.

Transitie in werking

Jan VerheyenVlaanderen staat sterk op het vlak van duurzaam afval-, materialen- en bodembeheer. We sorteren en recycleren als de beste en gaan steeds duurzamer om met onze bodem. En toch staat de transitie naar de circulaire economie nog maar in zijn kinderschoenen.

Drie vragen aan… Fraikin

Cyriel Vrijders schetst hoe de leasing er voor trucks uitziet. Bij Fraikin baseren ze zich op het aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen.

Van storten naar recycleren

Johan SneyersNiet enkel de huishoudens recycleren en scheiden afval nu veel meer dan vroeger. Ook de industrie doet haar duit in het zakje. En dat is goed voor het milieu én de kassa.

Wetenschappelijke doorbraak dankzij biotechnologie in koolzaadteelt

BayerDe koolzaadteelt kampt ieder jaar met opbrengstverliezen door peulen die te vroeg openbreken bij stormweer. Een ernstig probleem waar wetenschappers van het Gentse innovatiecentrum voor plantenbiotechnologie van Bayer een antwoord voor zochten èn vonden.