Home Business Op zoek naar een lucratieve investering?

Op zoek naar een lucratieve investering?

Een spaarrekening verhoogt je kapitaal niet. Investeringen in bouw- en hotelprojecten? Aandelen op de beurs ? Een investering mag ook een beetje leuk zijn en aansluiten bij je interesse. We vroegen aan drie experts of investeren in oldtimers, kunst of design zinvol is. 

Xavier Molenaar
Zaakvoerder Oldtimerfarm in Aalter

Waarom nu investeren in uw sector? Waarin concreet?
“De markt van de collectiewagens bleek de laatste jaren erg volatiel. Sinds de crash van 1989 kon je tot 2015 jaarlijks prijsstijgingen optekenen. De markt van Ferrari en Porsche, het meest verhandelde merk, verloor echter over de laatste twee jaar telkens 30 procent. Voor de meeste investeerders was dat geen probleem, omwille van hun kortetermijndoelstelling. Een collectiewagen betekent: uitbundige interesse en een investering in plezier. Bovendien biedt hij een toegangsticket tot allerlei manifestaties, bruisend van networking. Mijn investeringstips voor rustige, evenwichtige huisvaders: de Alfa Spider, het Jaguar E-type, de Austin Healey. Die zijn stabiel over de jaren heen en bieden een apart rendement.”

Waarop moet je als investeerder zeker letten?
“Het belangrijkste is: wat is precies de bedoeling van de toekomstige investeerder? Wil hij binnen de twee jaar de wagen terug verkopen of een vermogensschenking doen aan zijn kinderen? Essentieel is de beoordeling van de staat van de wagen bij aankoop, gerelateerd aan de prijs en de verwachte verkoopsservice. Voor een recente restauratie van professionele kwaliteit mag men gerust 30 procent meer betalen. Daarin ligt de winst: het bepalen van de staat van de wagen op het moment van aankoop. Het ergste scenario is een aankoop waarvan men later ontdekt dat het een restauratie-object betreft. Een wagen restaureren om op korte termijn met een meerwaarde te verkopen, zou ik sterk afraden.”

Wat met de verkoopbaarheid na bijvoorbeeld 10 jaar? Wat is het rendement dan?
“Een aantal omgevingsfactoren spelen op de markt. De laatste jaren kregen vooral de youngtimers van rond de 20 jaar de aandacht van wilde investeerders, omdat er tot nu altijd een grote waardensprong was bij sportwagens rond hun 25 jaar. Dat is vandaag niet meer zo. Door onder meer de lage-emissiezones en andere keuringen heeft de overheid paal en perk gesteld aan de oldtimermarkt. De slimme investering is een wagen van minstens 40 jaar, met een sportief karakter, coupé of open en liefst in perfecte staat. Die behoudt zijn waarde, garandeert gratis plezier en de terugbetaling van de onderhoudsfacturen.”

Patrick van der Vorst
Kunsthandelaar en ceo-founder Valuemystuff

Waarom nu investeren in uw sector? Waarin concreet?
“De markt van de kunst is ingrijpend geëvolueerd de laatste 10 jaar: traditionele kunst (antiek, porselein, zilver, meubilair, wandtapijten…) trekt minder aan, terwijl moderne en hedendaagse kunst boomt. De permanente instroom van nieuwe, jonge kopers van hedendaagse kunst heeft de prijzen drastisch verhoogd. Vandaar dat deze collecties nog steeds de moeite waard zijn om in te investeren. Ze evolueren in een gezonde markt. Als je houdt van traditionele antiek, is het nu een goed moment om te kopen. De prijzen zullen echter niet stijgen op korte termijn. Koop dus voor je eigen plezier en investeer tegelijk op lange termijn.”

Waarop moet je als investeerder zeker letten?
“Bij het kopen van kunst volg ikzelf vier gouden regels. Ten eerste, koop wat je bevalt. Misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen kopen kunst louter voor de investering. Volg gewoon je hart maar daag jezelf ook uit. Ten tweede, koop nooit overhaast. Onderzoek eerst. Velen klagen: “Ach, ik kocht dat gauw gauw. Het was een ‘folietje’. Doe eerst speurwerk en vraag om advies. Ten derde, zorg ervoor dat het kunstwerk een duidelijke herkomst heeft, in goede staat is en idealiter terug te vinden is in literatuur, zeker bij zware investeringen. En last but not least, vergeet niet dat de kunstmarkt werkt zoals iedere andere markt, met vraag en aanbod. Als de vraag dus daalt en je weinig plezier beleeft aan je kunstwerk, dan is het tijd om te verkopen.”

Wat met de verkoopbaarheid na bijvoorbeeld 10 jaar? Wat is het rendement dan?
“Ik adviseer de mensen altijd om de helft van hun kunstwerken te kopen tegen de markttrends in en de andere helft in overeenstemming met de markttendensen: nu is het een goed moment om te investeren in 18de-eeuws porselein, Japanse kunst, antiek meubilair… Eigenlijk alles wat jongeren aanzien als ‘ouderwets’. Echte koopjes zijn hier te doen. Op sommige markten daalt de waarde tot de helft van 5 jaar geleden. Voor een sterk rendement zal je echter 10 tot 20 jaar moeten wachten. Koop ook werken die extreem trendy zijn, zoals die van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Prints bieden een makkelijke instap en als het budget het toelaat, koop je originelen.”

David De Brauwer & Natascha Brees
Vintage Design Point

Waarom nu investeren in uw sector? Waarin concreet?
“Design is toegepaste kunst. Investeren in vintage design is een avontuur en biedt veel voordelen. Je koopt best een mooi designobject waarvan je dagelijks kunt genieten: een meubel, een decoratieve vaas, een unieke lamp… Het object blijft zijn waarde behouden en momenteel neemt de waarde op middellange termijn enorm toe. Tevens is het een vorm van duurzaam investeren. Het verleden en de mooie patine van een designobject creëren een meerwaarde. Wijzelf voelen ons erg aangetrokken tot Belgisch design, zowel vintage als hedendaagse ontwerpen. Er zijn veel interessante Belgische ontwerpers: Willy Van Der Meeren, Jules Wabbes, Christophe Gevers, Pieter De Bruyne, Maarten Van Severen…” 

Waarop moet je als investeerder zeker letten?
“Geef de voorkeur aan een authentiek object van een designer, liefst uit eigen atelier of in beperkte oplage uitgebracht. Stukken die vernieuwend waren of zijn voor hun tijd, zijn het interessantst. Koop vooral wat je mooi vindt en geniet ervan. Vintage design heeft een zeer ruim stijlaanbod: van de industriële ontwerpen van Jean Prouvé tot de exclusieve luxeartikelen van Ado Chale en Maison Armand Jonckers. Vergis je niet: industrieel staat niet per se voor goedkoop. Je laat je best adviseren door een expert. Kopen bij een betrouwbare galerie is een must. Het kan interessant zijn om stukken van minder bekende ontwerpers te kopen. Die hebben meer groeipotentieel.”

Wat met de verkoopbaarheid na bijvoorbeeld 10 jaar? Wat is het rendement dan?
“De vraag naar vintage design blijft toenemen. De interesse van bijvoorbeeld de Aziatische markt in naoorlogs Europees design groeit. Het internet zorgt voor een gigantische wereldwijde vraag en het aanbod van goede stukken blijft beperkt. Het rendement op middellange termijn is dus gegarandeerd. Als je je designobject respecteert, zijn er geen extra kosten aan de investering verbonden. Een ruim aanbod van galerieën en veilinghuizen, nationaal en internationaal, staan te springen om authentieke (top)stukken te verkopen. Een voorbeeld: 10 jaar geleden betaalde je voor een Standard Chair van Jean Prouvé 4.000 euro; nu geef je gauw rond 12.000 euro uit. Probleempje: wil je wel je designobject verkopen? Verzamelen is verslavend.”

MEER

Op weg naar het juridische noorden

LegalJustitie staat onder druk. (Inter)nationale politieke wijzigingen zorgen ervoor dat we ons dringend terug op het juiste pad moeten begeven. Advocaat Sven Mary trekt mee aan de alarmbel.

Effectief protesteren doe je zo

Zowat iedere media – ook buitenlandse – hebben het al enkele weken over de jonge ‘bosbrossers’ die onze hoofdstad overspoelen. En als je je zelf niet middenin de klimaatmars bevond, kon je er in ieder geval (letterlijk) moeilijk omheen. Er werd dan ook een stevig record verbroken: 70.000 mensen maakten in Brussel deel uit van de grootste klimaatmars ooit in ons land. De boodschap is luid en duidelijk, maar dringt die ook door, of verdampt die met zowat de rest van de aarde?

‘MVO is de juiste manier van ondernemen’

Stef HeylenLang voordat maatschappelijk verantwoord ondernemen actueel was, zaten de principes al ingebakken in de bedrijfscultuur van Janssen Pharmaceutica. Stef Heylen, CEO van de geneesmiddelenproducent, is honderd procent overtuigd van deze visie op ondernemen.

Kindvriendelijk en ecologisch gaan hand in hand

Kindvriendelijke TuinDoor de lange droogte in juni en juli verplaatste de woonkamer zich wekenlang naar de tuin. Ons rest dan ook de vraag of we vanaf september makkelijk de omgekeerde beweging zullen kunnen maken? Terug van buiten naar binnen… Of kunnen we onze zomer toch verlengen en langer van onze tuin genieten? Meer uit je tuin halen, hoe doe je dat? 

Sharing is (not) daring het succes van...

Deeleconomie Bedrijven beginnen steeds meer te delen, om zo bijvoorbeeld de kosten van de energiefactuur te managen. Wat is er op dat vlak eigenlijk mogelijk?

Ondernemen in het buitenland: fiscale en juridische aandachtspunten

Internationaal OndernemenBij internationaal ondernemen komt heel wat kijken, op heel wat vlakken. Vooral fiscaal en juridisch gezien zitten er verschillende (complexe) addertjes onder het gras. Een goede voorbereiding, accurate opvolging en deskundige (lokale) begeleiding zijn geen overbodige luxe.