FIRE
Finance

Op je veertigste met pensioen met FIRE?

27.04.2022
door Tom Cassauwers

FIRE, oftewel ‘financial independence, retire early’, is een financiële beweging die komt overgewaaid uit de VS. Het doel? Je geld zo investeren dat je financieel onafhankelijk wordt en op vroege leeftijd kunt stoppen met werken.

“Simpel gezegd betekent FIRE dat je geld spaart en investeert op lange termijn om er, meestal na enkele decennia, van te kunnen leven”, stelt Vincent (zijn achternaam deelt hij liever niet), die de Belgische blog Fight to FIRE schrijft. “Je kunt vervroegd met pensioen gaan, maar dat is een te enge definitie van FIRE. Zeker in België zien veel mensen het als een manier om minder afhankelijk te zijn van een 9-to-5-job.”

Het grote doel achter FIRE is dus om eerst geld te sparen, om het dan zo te investeren dat je er uiteindelijk van kunt rentenieren. Zo kun je op vroege leeftijd met pensioen gaan, deeltijds beginnen werken of gewoon een lager betaalde job aannemen.

Volgens Charlotte Van Brabander, auteur van het boek FIRE: Hoe op jonge leeftijd stoppen met werken, gaat het inderdaad niet louter over stoppen met werken. “Soms krijgt FIRE kritiek omdat het wordt geassocieerd met vroeg met pensioen gaan. Voor mij gaat het daar helemaal niet over. FIRE betekent dat ik die optie heb. Ik wil vooral financieel onafhankelijk worden. Als mijn vriend plots naar het buitenland moet vertrekken of er iets met mijn kinderen gebeurt, wil ik de mogelijkheid hebben om te kunnen stoppen met werken. In een notendop betekent FIRE dat je op jonge leeftijd je geld investeert, zodat je op latere leeftijd een financieel onafhankelijker leven kunt leiden.”

Maar hoe doe je dat? “Stel jezelf eerst de vraag: wat is genoeg voor mij?”, legt Van Brabander uit. “Hoeveel geld heb je nodig op jaarbasis om gelukkig te zijn? Dat getal doe je maal 25, wat het bedrag oplevert dat je moet investeren om financieel onafhankelijk te worden. Die totale hoeveelheid is je FIRE-getal.”

Dat steunt op de zogenaamde 4%-regel. Zo zal de return van aandelen of andere investeringen meestal boven de 4% liggen, oftewel 1/25ste van je totale kapitaal. Je bereikt met andere woorden FIRE wanneer je genoeg investeerde om je jaarlijkse doelgetal terug te verdienen. “Je moet echt kijken naar wie je bent en wat je wilt”, stelt Van Brabander. “Wat is het punt op de horizon waarnaar je kijkt? Op basis daarvan kun je sparen en beleggen.”

Doe iets met je geld, of het is binnen tien jaar minder waard.

De geprefereerde investeringsopties in de FIRE-gemeenschap zijn voorlopig aandelen en vastgoed. “In België zijn vooral passieve fondsen, ook bekend als ETF’s of trackers, populair”, stelt Vincent. “Binnen die categorie bestaan er fondsen die gewoon de wereldeconomie volgen. Het werkt als een buy and hold. Je investeert in dit soort allesomvattende, gediversifieerde fondsen, en doet dat consistent, bijvoorbeeld elke maand. Na 15 tot 20 jaar pluk je daar de vruchten van.”

FIRE-aanhangers zoeken zo meestal naar langetermijninvesteringen die consistente returns aanbieden. Vastgoed doet het op dat gebied niet slecht, maar daar zijn wel waarschuwingen. “Vastgoed is interessant”, stelt Vincent. “Maar het is minder passief dan een ETF. Je hebt voorkennis nodig en je moet veel meer werk doen, bijvoorbeeld bij het vinden van huurders en het maken van renovaties.”

Ook zijn er verschillende sub-ideologieën in de FIRE-wereld. Bij Fat FIRE investeer je genoeg om ervan te leven zonder te moeten besparen op je levensstijl. Bij Lean FIRE heb je genoeg gespaard om een minimalistische levensstijl te leiden. En bij Barista FIRE rentenier je genoeg om een minder goed betaalde job te kunnen aannemen, zoals barista.

Maar voor Vincent gaat het breder en is FIRE een vorm van financiële educatie. “Wat ik mensen vooral wil bijbrengen, is om iets te doen met hun geld”, besluit hij. “Als je 5000 of 10.000 euro opzij hebt staan die je niet op korte termijn nodig hebt, dan zou ik zeker investeringen bekijken. Neem de tijd om alles te onderzoeken. Zo haal je meer uit je geld. Met de huidige inflatie verliest je spaarrekening steeds meer waarde. Doe er iets mee, of je geld is binnen tien jaar minder waard.”

Vorig artikel
Volgend artikel