millennials
Finance

Millennials banen hun eigen financiële pad

12.05.2021
door Tom Cassauwers

Van dromen van met pensioen gaan op je veertigste tot de app Robin Hood: jonge millennials worden steeds digitaler en steunen minder sterk op traditionele financiële perspectieven. Maar dat neemt niet weg dat elke belegger uniek is.

Digitale finance

Het financiële landschap dat millennials vandaag betreden ziet er helemaal anders uit dan dat van enkele decennia geleden. Er ontstaan steeds meer apps, websites en digitale community’s die prille beleggers toelaten om hun eigen weg te banen.

De bank KBC is onder meer een belangrijke Belgische speler op vlak van digitale finance. De KBC-groep heeft eigen apps en diensten, maar is er ook voor beleggers via de online broker Bolero. “We zagen een sterke toename van jongere beleggers, zeker sinds vorig jaar”, vertelt Sarah De Pauw, hoofd marketing bij Bolero. “Een combinatie van factoren werkt die stijging in de hand. Mensen zijn zich erg bewust van de lage rentes op de spaarboekjes en tegelijk hebben heel wat jongeren nu meer tijd om zich ermee bezig te houden. 40 procent van de nieuwe beleggers bij Bolero is jonger dan 30 jaar. De gemiddelde leeftijd van gebruikers daalde vorig jaar ook van 45 naar 39.”

Grote diversiteit

Binnen die digitale producten is er evenwel een grote diversiteit te vinden, ook bij de jongere groep. “Bolero dient natuurlijk om zelf individuele aandelen te kopen”, stelt De Pauw. “Maar we zagen ook een groep opkomen die geen tijd of zin heeft om dat in detail te doen.” Dat toont zich ook bij de KBC-fondsen, vertelt Ellen Jult, Head of Product Management Funds bij KBC Asset Management. “Do-it-for-me zit de laatste jaren in de lift. Millennials kiezen steeds vaker voor oplossingen waar het fonds voor hen beheerd wordt. Maar dat kun je wel nog steeds opvolgen via de app.”

Ondersteuning met advies

Ondertussen komen er ook meer online gemeenschappen op die mensen ondersteunen met advies. Een van die bewegingen die momenteel populair is bij jongeren is FIRE, ofwel Financial Independence, Retire Early. Die filosofie stelt dat als je meer spaart – en dat geld vervolgens investeert in langetermijnbeleggingen zoals bepaalde aandelen of vastgoed – je al vrij vroeg kunt stoppen met werken. Zo vind je online verhalen van mensen die bijvoorbeeld op hun veertigste van de inkomsten uit hun investeringen konden leven. “Millennials zagen hoe de vorige generaties fouten maakten en willen het nu anders doen”, vertelt Sebastien Aguilar, de oprichter van FIRE Belgium. “Dat gaat bijvoorbeeld over klimaatverandering of mentale gezondheid, maar evengoed over het traditionele carrière- en financiële pad van de vorige generatie.”

Klanten kiezen steeds vaker voor oplossingen waar het fonds voor hen beheerd wordt.

Ellen Jult, KBC Asset Management

ETF’s of trackers

Een populaire investering binnen de FIRE community zijn ETF’s of trackers, ofwel aandelen die de koers van een groot aantal andere aandelen volgen. Ze gaan dus mee met de algemene stijging in koersprijzen, maar bieden minder risico dan investeren in individuele bedrijven. Als langetermijninvestering kun je zo goede resultaten halen zonder veel tijd te moeten investeren. “Dankzij deze ETF’s of trackers kun je financiële onafhankelijkheid bereiken”, vertelt Aguilar. “De aanpak is populair omdat het erg effectief is en het werkt tegelijk vrij passief. Maar het kan ook via andere investeringen gaan. Vastgoed is een heel interessante benadering, maar het vraagt wel meer werk. Beiden zijn goed gedocumenteerd en geven je een passief inkomen.”

Risico’s

Niettemin houdt digitaal beleggen ook risico’s in. Aandelen zijn nu eenmaal volatiel en voor beleggers bestaat er altijd het risico dat ze hun geld verliezen. Beleggingsapps in combinatie met sociale media zorgen ook soms voor opstootjes, zoals toen beleggers van Reddit massaal via apps zoals Robin Hood aandelen aankochten om de prijs op te pompen. “Dit soort apps maken het makkelijker om te beginnen met beleggen”, vertelt Aguilar. “Maar ik weet niet of dat een goede evolutie is. Ze dienen niet noodzakelijk de langetermijninvesteerders. Lage kosten zorgen voor meer verleiding om te kopen en verkopen, wat een slechte reflex is en meestal weinig effectief is.”

Al bij al ondersteunt digitaal beleggen een diversiteit aan beleggingsstrategieën. “Je kunt beleggers niet in hokjes steken”, vertelt De Pauw. “Zo kun je bijvoorbeeld perfect beleggen in fondsen via je relatiebeheerder en dat combineren met zelf aandelen kopen. Digitaal beleggen ondersteunt een dergelijke diverse houding.”

Vorig artikel
Volgend artikel