vastgoed
Bouwen & Wonen

Meer dan één baksteen in de maag?

24.11.2020
door Marleen Walravens

Belgen blijven massaal hun spaargeld investeren in een tweede verblijf, vooral voor eigen recreatief gebruik. Hoe ziet de tweedewoningmarkt er anno 2020 uit? Blijft de belegging interessant? Zit die fameuze baksteen echt in het DNA van elke Belg? 

Inhaalbeweging in vastgoedsector

Niet alleen de afschaffing van de Vlaamse woonbonus eind 2019, maar ook de lockdown dit jaar heeft voor hevige tijden gezorgd in de vastgoedsector. In het vierde kwartaal van 2019 ontstond er een boom op de woningmarkt. Een stijging in het aantal transacties van 60 procent ten opzichte van dezelfde periode van het jaar voordien. Notarissen handelden non-stop dossiers af. Tijdens de lockdown van dit jaar werd er nauwelijks vastgoed verkocht. Maar nog voor de zomer startte er een inhaalbeweging.

Vakantiewoningen

Appartementen aan zee zijn nog steeds sterk gegeerd. Het waren topmaanden voor de makelaars aan de Belgische kust. Niet te verwonderen wanneer we weten dat ongeveer een half miljoen Belgen in het bezit is van een tweede verblijf en iets meer dan de helft van die verblijven zich in België bevindt.

Maar ook de Ardennen, de Kempen en Limburg liggen goed in de markt omwille van de natuur en de kalmte. De interesse voor een vakantiewoning in het buitenland is voorlopig sterk afgezwakt.

Beperkte bewegingsvrijheid

De beperkte bewegingsvrijheid in coronatijden heeft daar een rol in gespeeld, net zozeer als het positieve effect van even snel en spontaan enkele dagen door te brengen met familie of vrienden op een andere locatie. “70 procent van de kopers van een vakantieverblijf wil ontsnappen aan de dagelijkse woonomgeving en 54 procent wil er met familie en vrienden afspreken”, bevestigt Kristophe Thijs, Directeur Communicatie bij CIB-Vlaanderen. “87 procent van de tweede verblijven wordt niet verhuurd, maar aangekocht voor persoonlijk gebruik.

Lage bezettingsgraad

Nochtans is de gemiddelde bezettingsgraad van de vakantiewoning slechts 50 nachten op jaarbasis”, vervolgt Thijs. Van de 120.000 vakantieverblijven aan de kust, zijn er 14.000 eenheden beschikbaar op de huurmarkt, voldoende voor een toeristisch seizoen. 

De waardevastheid van vastgoed is een pluspunt: de vastgoedprijzen in België zijn de laatste 37 jaar nog nooit gedaald.— Kristophe Thijs, CIB-Vlaanderen

Kustvastgoed

“De grote interesse van de Belgen voor het kustvastgoed heeft als gevolg dat de prijs van een appartement aan zee de voorbije decennia beduidend sneller steeg dan gemiddeld in heel België”, analyseert Johan Van Gompel. Hij is Senior Economist bij KBC. “De gemiddelde prijsstijging van een kustappartement bedraagt sinds 2000 4,3 procent per jaar. Gecorrigeerd voor inflatie is dat 2,3 procent.”

Pure belegging

Investeren in een tweede woning is een fenomeen dat al veel langer bestaat. “Maar het afgelopen anderhalf decennium nam de interesse van de Belgen om bijkomend vastgoed te kopen behoorlijk toe. Voor slechts 32 procent van de kopers van een tweede verblijf aan zee is de aankoop een pure belegging”, zegt Van Gompel. “Veel meer spelen het hart en de emoties mee of zelfs een sentimentele herinnering aan vroegere vakantiedagen.” 

Gediversifieerd beleggingsportefeuille

Als element van een gediversifieerde beleggingsportefeuille is de aankoop van een tweede verblijf absoluut de overweging waard. Zeker nu: de rentevoeten staan historisch laag en de meeste spaarrekeningen brengen niet meer op dan 0,11 procent. Bovendien kun je op federaal vlak nog een belastingvoordeel bekomen dat past in het kader van het langetermijn­sparen. De voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn, hangen af van het gewest waarin je woont en het jaar waarop je je lening hebt afgesloten.

“De waardevastheid van vastgoed is een ander pluspunt. De vastgoedprijzen in België zijn de laatste 37 jaar nog nooit gedaald”, beaamt Thijs. Nochtans is enige voorzichtigheid geboden: het is nog koffiedik kijken voor de gevolgen van de coronacrisis. 

Bezin eer je begint

Bezin eer je begint, is ook hier de boodschap. Wat verwacht je van een tweede woning? Wat is je beschikbaar budget? De aankoopprijs is één zaak. Daarnaast mag je de bijkomende kosten niet uit het oog verliezen: registratierechten, onroerende voorheffing, tweedeverblijftaks, inrichtingskosten en eigendomskosten (algemeen onderhoud, huisvuilophaling). Alsook meerwaardebelasting en erfbelasting. Zolang je je huiswerk maakt, kan de aankoop van een tweede woning een slimme investering zijn en een rendement van 2 à 3 procent op jaarbasis opleveren. Ook met een bescheiden kapitaal. Duidelijk meer dan het geliefde spaarboekje. 

Vorig artikel
Volgend artikel