impactinvesteringen
Finance

Impactinvesteringen: klein bedrag, groot verschil

26.04.2023
door Fokus Online

De meeste particulieren investeren hun geld om er een financieel rendement uit te halen. Voor meer en meer mensen echter wordt ook het sociaal rendement belangrijk. Zij willen met hun centen bijvoorbeeld mensen in ontwikkelingslanden een duwtje in de rug geven. Sociale investeringsmaatschappijen maken dit mogelijk.

Alles bij elkaar zit er in België tussen de 6 en de 16 miljard euro in ‘impactinvesteringen’, zo blijkt uit een onderzoek van Impact Finance Belgium waarover de zakenkrant De Tijd eind november vorig jaar berichtte. Daarmee zijn ze goed voor 1 à 2,5 procent van het totale belegde vermogen in België. Impactinvesteringen zijn investeringen die bedoeld zijn om een meetbare positieve impact te hebben op wereldproblemen als armoede, ongelijkheid, sociale huisvesting of de klimaatopwarming. 

Een van de maatschappijen die zich daarmee bezighoudt is Incofin, een Antwerpse Coöperatieve Vennootschap met Sociaal Oogmerk (CVSO). In landen als India, Peru en Kenia helpen zij kleine ondernemers om hun bedrijf te ontwikkelen en hun zelfredzaamheid te vergroten. “We werken samen met microkredietmaatschappijen die ondernemers helpen om hun bedrijfje zuurstof te geven”, zegt voorzitter Michiel Geers. “De meeste sociale fondsen investeren immers niet rechtstreeks in de ondernemers, dat zou te omslachtig en niet kostenefficiënt worden. Het gaat ook altijd over bedrijfsfinancieringen. Wij sluiten dus geen consumentenkredieten af om pakweg een televisie of een koelkast te kopen. Een typisch voorbeeld is een garagist die via deze steun nieuw materiaal kan kopen of een kleine boerderij of naaiatelier die kunnen uitbreiden. Vaak is dat voor hen ook een welkome opstap naar verdere financiering bij reguliere banken.”

De meeste sociale fondsen investeren immers niet rechtstreeks in de ondernemers.

Incofin heeft ongeveer 4 miljoen leningen lopen via 40 partnerorganisaties in 24 landen. Meer dan 70 procent van de cliënten zijn vrouwen. Voor ondernemers in opkomende landen is dit een belangrijke financieringsbron omdat de lokale toegang tot kredieten vaak problematisch is. Wie op 150 kilometer van de meest nabij gelegen bank woont en geen wagen heeft, kan gewoonweg geen lening afsluiten. Vaak hebben deze mensen ook geen kredietgeschiedenis en krijgen ze gewoonweg geen geld. Of ze moeten zich wenden tot loan sharks en woekeraars, die hen nog dieper in de problemen duwen. 

Volgens de studie van Impact Finance Belgium zullen impactinvesteringen in ons land de komende 3 à 5 jaar verdrievoudigen in omvang. Ook meer en meer grote financiële instellingen zullen zich ermee gaan bezighouden. Wereldwijd overschreden ze dit jaar voor het eerst de kaap van de 1000 miljard euro, aldus het overkoepelende netwerk GIIN, dat opgericht werd door de Amerikaanse zakenfamilie Rockefeller. Dat lijkt veel, maar het komt overeen met 1 procent van de totale markt.

Vorig artikel
Volgend artikel