rente
Finance

Hogere inflatie en lage rente: wat nu?

01.12.2021
door Fokus Online

Sparen brengt vandaag amper nog iets op. Integendeel: eigenlijk verlies je eraan. Dat komt door de inflatie en de lage rente. Heb je een deel van je spaargeld voor lange tijd niet nodig? Dan kan je eraan denken om het te beleggen en zo je koopkrachtverlies te compenseren. 

Belgen zijn verwoede spaarders. Banken zien dan ook jaar na jaar de volumes op de spaarboekjes toenemen. Dat is niet verwonderlijk. Geld op een spaarrekening bij een bank plaatsen is gemakkelijk, veilig en vooral: onmiddellijk beschikbaar. Jammer genoeg zijn er in de huidige economische context toch nadelen verbonden aan dat ideale trio van “zeker, gemakkelijk en beschikbaar”.  Die zijn deels het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank, die al verschillende jaren de rente naar beneden duwt.

De jaarlijkse intrest op spaargeld is tot een absoluut minimum herleid. Die intrest is de vergoeding voor het ter beschikking stellen van je geld bij de bank. Je bent normaal gezien niet van plan om dat geld onmiddellijk te gebruiken, maar je wil wel zeker zijn dat je met hetzelfde bedrag in de toekomst evenveel kan kopen als vandaag. De intrest compenseert dus de prijsstijgingen die zich in tussentijd voordoen. En daar zit het probleem: met een inflatie die ondertussen al een paar jaar hoger is dan de rente, is die compensatie er niet.  Je koopkracht vermindert omdat je spaargeld als het ware staat te verdampen op een rekening.  

Je koopkracht beschermen in deze tijden van lage rente en hoge inflatie is een must. Bovendien help je de economie ermee vooruit.

Vorig artikel
Volgend artikel