belegger
Finance

Het era van de kleine belegger?

12.05.2021
door Fokus Online

Moest de beurs een stad voorstellen, dan zou het er momenteel zeer dichtbevolkt zijn. Tegenwoordig klinkt het namelijk alsof iedereen belegt. Er is een ware democratiseringsgolf gaande. Al blijkt een tekort aan financiële kennis bij (beginnende) beleggers een pijnpunt…

Sterkere tekenen van economisch herstel

We verwachten in de loop van dit jaar sterkere tekenen te zien van een wereldwijd economisch herstel, dat zich ook nog in 2022 zal verderzetten. Deze economische voorspoed zal zich vertalen in hogere bedrijfswinsten waardoor de beurzen, ondanks dat deze al sterk van de coronacrisis hersteld zijn, verdere hoogtes zullen opzoeken. Dat zal niet in één rechte lijn gaan en je mag je verwachten aan een verhoogde volatiliteit met tussentijdse beurscorrecties. Laat dat je echter niet afschrikken. Er wacht de belegger nog mooie tijden, mits men deze drie tips respecteert: beleg gespreid, mik op de lange termijn en neem geen overdreven risico’s. Simpel, zou je denken. Helaas zijn wij beleggers ook maar mensen, we durven wel eens te zondigen. Beginnende beleggers durven dat eens te meer, soms zonder het te weten. 

Tweede speculatiegolf

De speculatiedrift rond virtuele munten, met bitcoin als veruit de bekendste, kwam eind 2017 abrupt ten einde. Niemand had de tweede speculatiegolf in de eerste helft van 2020 zien aankomen. Sterker nog, de interesse is groter dan ooit. Blockchain, de technologie achter deze munten, maakt een grote kans om een betekenisvolle rol te krijgen in onder andere de financiële wereld. In die zin dat bank- en beurstransacties via blockchaintechnologie veiliger en sneller uitgevoerd kunnen worden. De werking achter ons betalingsverkeer en de beurs kan drastisch wijzigen.

Virtuele munten op zich staan daar vrijwel los van. De waarde ervan wordt bepaald door wat een gek er voor wil geven. Dat een meerderheid van de beleggers in virtuele munten belegt zonder te weten waarom en in de hoop om snel rijk te worden, baart de nodige zorgen. De huidige speculatiedrift kan mogelijks nog één jaar, wie weet zelfs twee jaar aanhouden, zolang het economische herstel de risico-appetijt hoog houdt. Al zien we net als in 2017 deze speculatiedrift op een bepaald moment plots en abrupt eindigen. Verstandiger is om aan de verleiding te weerstaan. 

Beleg gespreid, mik op de lange termijn en neem geen overdreven risico’s.

Toenemende belang van sociale media

Het aandeel GameStop werd begin dit jaar op de sociale netwerksite Reddit gehypet. De koers piekte kort maar krachtig, maar toont vooral het toenemende belang aan van sociale media als informatiebron voor beleggers. De toestroom van nieuwe beleggers, vaak nog jong en opgegroeid met sociale media en apps – waardoor het een fluitje van een cent is geworden om via de smartphone op de beurs te handelen – zorgt dat een groot aantal beginnende beleggers zich zonder enige ervaring en sturing op de beursvloer begeven.

Doorgaans met het idee dat beleggen bestaat in het najagen van hypes. GameStop zal niet het laatste opmerkelijk geval zijn. Een kleine groep beleggers profiteert bij elke hype, maar een grote groep blijft achter met grote verliezen. Uiteindelijk leren de meeste beleggers uit hun fouten en worden ze zo betere beleggers. Het belang van financiële media, beleggingsbladen en banken als informatiebronnen om de beleggerskennis te verhogen, is eens zo groot geworden in het era van de kleine belegger.

Vorig artikel
Volgend artikel