Home Business Finance Generatie Y zoekt financieel appeltje voor de dorst

Generatie Y zoekt financieel appeltje voor de dorst

De rentes op de spaarboekjes leveren nauwelijks nog iets op en ook de toekomst van de pensioenen is onzeker. Als late twintiger of jonge dertiger kun je dus maar beter uitkijken naar andere investeringen die op lange termijn een beter rendement opbrengen.

Onze levenskwaliteit gaat er met rasse schreden op vooruit. Dat is goed nieuws, want we leven langer. Het gevolg is weliswaar dat ons pensioenstelsel onhoudbaar dreigt te worden. Ook mogelijke erfenissen zullen kleiner uitvallen dan vroeger. De jonge arbeidskrachten die hun eerste centjes verdienen, denken dus best twee keer na vooraleer ze hun geld investeren.

De rente van een spaarrekening is tegenwoordig allesbehalve nog interessant. Eind augustus besloot BNP Paribas Fortis nog om alle spaarrentes terug te schroeven naar het wettelijk minimum. “De spaarrekening brengt inderdaad niet meer zoveel op als vroeger”, zegt Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, de werkgeversorganisatie van de financiële sector. “Maar je geniet wel wettelijke bescherming in de vorm van een depositogarantie voor bedragen tot 100.000 euro. Daarnaast is een spaarrekening erg liquide, het geld is altijd beschikbaar.” Een andere manier om meer rendement uit je geld te krijgen, is door het te beleggen, geeft ze ook nog mee. “De rendementen liggen hoger, maar het is ook risicovoller dan een spaarboekje. Door te diversifiëren in je portefeuille verklein je weliswaar de risico’s.”

De regelgeving rond pensioensparen is vandaag veel te defensief.
Sven Sterckx, voorzitter VFB

De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) ziet in het beleggen van geld dan weer een alternatief voor pensioensparen. In maart lanceerde de vereniging een oproep aan de volgende regering om een pensioenspaarrekening in het leven te roepen. “Deze rekening is vrijgesteld van taksen en geeft de vrijheid aan de gebruiker om die in te vullen zoals die dat zelf wil. Je kunt zelf aandelen, obligaties of fondsen kopen, maar je kunt het evengoed via een fondsbeheerder doen”, zegt voorzitter Sven Sterckx.

De federatie introduceerde het idee naar aanleiding van de pensioenbeloftes die de politieke partijen tijdens hun verkiezingscampagnes lanceerden. “Ons pensioensysteem is op termijn niet langer houdbaar. Met de pensioenrekening willen we een tweesporenbeleid creëren”, zegt Sterckx. “De regelgeving rond pensioensparen is vandaag veel te defensief. Door een pensioenrekening fiscaal aantrekkelijk te maken, ga je meer jonge mensen motiveren om geld opzij te zetten. Ook voor de overheid is dat interessant, want het neemt druk weg bij het pensioensysteem.”

De voorzitter benadrukt wel dat zo’n pensioenrekening moet resulteren in langetermijndenken. “Indien je voor een bepaalde periode geld van de rekening haalt, zou je daar fiscaal op belast moeten worden.” Maar kun je van jonge dertigers, die aan de vooravond van investeringen als een huis en kinderen staan, verwachten dat ze dat geld zo lang kunnen missen? “Je moet er uiteraard geen grote kapitalen in investeren, maar je kunt wel iedere maand een kleine som opzijzetten. Hoe vroeger je begint met beleggen, hoe groter de samengestelde interest en hoe groter ook het rendement.”

Een andere klassieke investering waar jonge gezinnen snel naar neigen is vastgoed. Een eigen woning is vandaag nog steeds de norm. Is dat nog altijd een slim idee? “Vandaag kun je erg goedkoop een hypothecair krediet afsluiten. De vorige generatie leende al snel aan een rente van 10 tot 12 procent”, meent Marchand. “Akkoord, de prijzen van vastgoed blijven weliswaar stijgen, maar de rentes zijn dus nog steeds in dalende lijn.”

En wat dan met de cryptomunten die de laatste jaren furore maken? Marchand: “De Nationale Bank en andere toezichthouders raden dit soort investeringen niet aan omdat ze erg wispelturig zijn. Bovendien zijn cryptomunten erg fraudegevoelig, omdat je nergens terecht kunt, in het geval van… Ze worden niet aangekocht via banken, waardoor je ook geen klacht kunt indienen bij een toezichthouder.”

MEER

‘Het is goed ondernemen in België, maar we mogen...

Bart VersluysOp zijn zevenenveertigste heeft Bart Versluys met zijn eigen projectontwikkelings- en bouwbedrijf al meer dan honderd appartementsblokken opgetrokken. Niet slecht voor iemand die zijn carrière begon met het slijten van zelfgemaakte meubels aan winkels en vrije beroepers. Het verhaal van een self made man van de kust.

Ontdek de nieuwste tuinmeubeltrends

TuinmeubeltrendsDe vogels fluiten bij het opstaan, de avonden worden langer en de lente is officieel begonnen. Maar is jouw terras al lente-proof? De lente en zomer van 2019 worden trendy: nieuwe stijlen, nieuwe materialen en extra mogelijkheden.

Opvoeden is geen (wed)strijd

Soms lees ik een citaat dat me van mijn sokken blaast. Om me een lesje te leren of me te herinneren aan een geleerde les. 'Opvoeden is geen (wed)strijd.'

Bankieren voor grote en heel grote vermogens

VermogensbeheerPrivate banking en personal banking zijn twee groeiende segmenten in het bancaire landschap van vandaag. Wat zijn de verschillen tussen deze twee diensten? Vanaf welk vermogen kun je er beroep op doen? En wat mogen de klanten hiervan verwachten? 

Zet je hoofd op stil

Digital detox Soms kun best even je wandelschoenen aandoen. Hier een paar plekken om je hoofd in pauzemodus te zetten en je leefwereld groen te kleuren.

Alfred Stern: ‘Plastic maakt het moderne leven mogelijk’

Interview Borealis Chemiebedrijf Borealis (her)plantte iets meer dan een half jaar geleden een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) neer in Kallo. Het was een van de grootste investeringen in de Europese chemiesector van de voorbije jaren. Waarom net daar? We vroegen het aan CEO, Alfred Stern, zelf.