Home Business Finance Generatie Y zoekt financieel appeltje voor de dorst

Generatie Y zoekt financieel appeltje voor de dorst

De rentes op de spaarboekjes leveren nauwelijks nog iets op en ook de toekomst van de pensioenen is onzeker. Als late twintiger of jonge dertiger kun je dus maar beter uitkijken naar andere investeringen die op lange termijn een beter rendement opbrengen.

Onze levenskwaliteit gaat er met rasse schreden op vooruit. Dat is goed nieuws, want we leven langer. Het gevolg is weliswaar dat ons pensioenstelsel onhoudbaar dreigt te worden. Ook mogelijke erfenissen zullen kleiner uitvallen dan vroeger. De jonge arbeidskrachten die hun eerste centjes verdienen, denken dus best twee keer na vooraleer ze hun geld investeren.

De rente van een spaarrekening is tegenwoordig allesbehalve nog interessant. Eind augustus besloot BNP Paribas Fortis nog om alle spaarrentes terug te schroeven naar het wettelijk minimum. “De spaarrekening brengt inderdaad niet meer zoveel op als vroeger”, zegt Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, de werkgeversorganisatie van de financiële sector. “Maar je geniet wel wettelijke bescherming in de vorm van een depositogarantie voor bedragen tot 100.000 euro. Daarnaast is een spaarrekening erg liquide, het geld is altijd beschikbaar.” Een andere manier om meer rendement uit je geld te krijgen, is door het te beleggen, geeft ze ook nog mee. “De rendementen liggen hoger, maar het is ook risicovoller dan een spaarboekje. Door te diversifiëren in je portefeuille verklein je weliswaar de risico’s.”

De regelgeving rond pensioensparen is vandaag veel te defensief.
Sven Sterckx, voorzitter VFB

De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) ziet in het beleggen van geld dan weer een alternatief voor pensioensparen. In maart lanceerde de vereniging een oproep aan de volgende regering om een pensioenspaarrekening in het leven te roepen. “Deze rekening is vrijgesteld van taksen en geeft de vrijheid aan de gebruiker om die in te vullen zoals die dat zelf wil. Je kunt zelf aandelen, obligaties of fondsen kopen, maar je kunt het evengoed via een fondsbeheerder doen”, zegt voorzitter Sven Sterckx.

De federatie introduceerde het idee naar aanleiding van de pensioenbeloftes die de politieke partijen tijdens hun verkiezingscampagnes lanceerden. “Ons pensioensysteem is op termijn niet langer houdbaar. Met de pensioenrekening willen we een tweesporenbeleid creëren”, zegt Sterckx. “De regelgeving rond pensioensparen is vandaag veel te defensief. Door een pensioenrekening fiscaal aantrekkelijk te maken, ga je meer jonge mensen motiveren om geld opzij te zetten. Ook voor de overheid is dat interessant, want het neemt druk weg bij het pensioensysteem.”

De voorzitter benadrukt wel dat zo’n pensioenrekening moet resulteren in langetermijndenken. “Indien je voor een bepaalde periode geld van de rekening haalt, zou je daar fiscaal op belast moeten worden.” Maar kun je van jonge dertigers, die aan de vooravond van investeringen als een huis en kinderen staan, verwachten dat ze dat geld zo lang kunnen missen? “Je moet er uiteraard geen grote kapitalen in investeren, maar je kunt wel iedere maand een kleine som opzijzetten. Hoe vroeger je begint met beleggen, hoe groter de samengestelde interest en hoe groter ook het rendement.”

Een andere klassieke investering waar jonge gezinnen snel naar neigen is vastgoed. Een eigen woning is vandaag nog steeds de norm. Is dat nog altijd een slim idee? “Vandaag kun je erg goedkoop een hypothecair krediet afsluiten. De vorige generatie leende al snel aan een rente van 10 tot 12 procent”, meent Marchand. “Akkoord, de prijzen van vastgoed blijven weliswaar stijgen, maar de rentes zijn dus nog steeds in dalende lijn.”

En wat dan met de cryptomunten die de laatste jaren furore maken? Marchand: “De Nationale Bank en andere toezichthouders raden dit soort investeringen niet aan omdat ze erg wispelturig zijn. Bovendien zijn cryptomunten erg fraudegevoelig, omdat je nergens terecht kunt, in het geval van… Ze worden niet aangekocht via banken, waardoor je ook geen klacht kunt indienen bij een toezichthouder.”

MEER

Ook in het groen verkrijgbaar

bedrijfsvlootEen bedrijfsvloot met zuinige en groene wagens is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart bedrijven ook geld en geeft hen een sterk imago.

Het turbulente huwelijk van recht en IT

GDPRPrivacy, cybercriminaliteit, hacking… ICT-recht is een rechtstak die de laatste jaren voortdurend nieuwe uitdagingen op haar bord kreeg. Met de wet op het ethisch hacken en de GDPR-richtlijnen duiken opnieuw belangrijke dossiers op.

Big data en fast data: van theorie naar praktijk

Jan Ronsse Big data werd lang een hype genoemd, maar die tijd ligt stilaan achter ons. Big data is here to stay. Logisch, gezien de vele opportuniteiten die de gegevens bieden.

Eigenheid en vogue

eigenheidIk heb geen glazen fashionbol, maar dankzij de SS19 shows die in september plaatsvonden, heb ik wel een idee gekregen over waaraan we ons mogen verwachten. Mijn indruk? We gaan ons dit jaar niet enkel baseren op trends, maar ook op veranderingen in lifestyle.  

3 vragen aan… Vlaamse Ouderenraad

3 Vragen aan...Vandaag voldoet de woonsituatie van veel mensen niet aan wat nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en actief ouder te worden. Nadenken over de eigen woonsituatie wordt steeds belangrijker. De kwaliteit en toegankelijkheid van de woning en de woonomgeving zijn daarbij cruciaal.

Lichaamsgericht luisteren

Als jij iemand bent die voortdurend de afweging maakt tussen genieten van het leven en toch gezond willen zijn, dan eerst en vooral dit: hoezo zou genieten per definitie in tegenspraak zijn met gezond of bewust leven? Lichaamsgericht luisteren is de boodschap.