Home Business Financieel bufferen

Financieel bufferen

De financiering van je onderneming is een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Een goede cashflow genereren lijkt een evidente voorwaarde voor een goed draaiend bedrijf, maar daarnaast is het beschikken over voldoende financiële middelen ook nodig als buffer voor onvoorziene omstandigheden of om groei te waarborgen.

“Als onderneming is het belangrijk om je financiële structuur voldoende te optimaliseren. Zo kan het voorzien van een financiële buffer heel nuttig zijn om bijvoorbeeld plotse wijzigingen in betalingstermijnen van leveranciers of klanten op te vangen, of als ‘oorlogskas’ om een overname relatief snel te kunnen financieren”, zegt Filip Lacquet, groepsmanager bedrijfsfinanciering bij PMV, de zelfstandige investeringsmaatschappij die werd opgericht door de Vlaamse overheid.

Aanzienlijk eigen vermogen


Maar een financiële optimalisatie gaat ook over het creëren van voldoende solvabiliteit van de onderneming via een significant eigen vermogen. Maar hoe kunnen familiale ondernemers dit doen? Vaak willen ze het aandelenkapitaal van hun onderneming volledig in eigen handen houden. “Wanneer je bij externe partijen kapitaal ophaalt, dan verkoop je eigenlijk aandelen aan hen. Meestal zullen die kapitaalverschaffers wel op voorhand enige vorm van zekerheid eisen omtrent het op termijn kunnen uitstappen uit het kapitaal, via de verkoop van hun aandelen. En wenst een ondernemersfamilie wel altijd de aandelen van hun onderneming te verkopen?”, legt Lacquet uit.

“Financiële optimalisatie gaat ook over familiale ondernemers die voldoende aandelenkapitaal willen behouden.” Filip Lacquet, PMV

Mezzaninefinanciering zonder tussentijdse terugbetalingen

Indien niet, kun je ook kiezen voor een achtergestelde lening, waarbij de aflossing van de lening pas gebeurt na terugbetaling van andere schuldeisers, zoals de banken. “Dit soort van mezzaninefinanciering vereist dikwijls geen tussentijdse terugbetalingen en wordt dan ook door de banken gezien als ‘quasi-eigen vermogen’ dat ook de solvabiliteit van het bedrijf verbetert.”

Beste financieringsoptie?

Maar wat is dan uiteindelijk de beste keuze voor financiering? Veel hangt af van het plan dat de ondernemer heeft. Filip Lacquet: “Als een ondernemer voor een traditionele lening kiest verwateren de aandelen niet, maar gaat de nadien gegenereerde cash deels naar de terugbetaling van de lening en de interest. Indien hij of zij opteert voor een externe kapitaalinvesteerder of mezzaninefinanciering, kan al dat opgehaalde geld en de nadien gegenereerde cashflow volledig dienen voor de financiering van de groei.”

Privé-investeerders: kapitaal en kennis

Voor financiering kunnen ondernemers ook hun businessplan voorleggen aan business angels, zeg maar privé-investeerders. “Een ondernemer detecteert doorgaans vrij snel of hij financiering nodig heeft, maar dat is veel minder het geval voor kennis”, zegt Reginald Vossen, algemeen directeur van Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen). “Een privé-investeerder kenmerkt zich namelijk door de beschikbaarheid van kapitaal én kennis – wise money. Hij of zij zal veel proactiever handelen en kennis delen. Je kunt als ondernemer uiteraard ook extern advies inwinnen, maar dat is vaak betalend en met veel minder betrokkenheid.”

“Een privé-investeerder kenmerkt zich door de beschikbaarheid van kapitaal én kennis – wise money.” Reginald Vossen, BAN Vlaanderen

Bij BAN Vlaanderen worden jaarlijks 500 bedrijven behandeld die interesse hebben in financiering door een business angel. “Daarin merken we dat een goede voorbereiding voor zowel de investeerder als de ondernemer van groot belang is. Daarom hebben we met onze Wise Academy een reeks gratis opleidingen gelanceerd”, merkt Reginald Vossen op. Via haar ervaring en medewerkers probeert de organisatie ook steeds de pijnpunten tussen investeerder en ondernemer weg te werken. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan de waardering van een bedrijf. Je moet daar de verwachtingen heel duidelijk stellen voor beide partijen. Bovendien zien we aan de kant van de ondernemer ook liever een complementair en multidisciplinair team van ondernemers dan slechts één persoon.”

Realistisch businessplan

En dan is er uiteraard ook nog het businessplan. “Hoe kun je als start-up met een bepaalde propositie naar een investeerder stappen? Dat vraagstuk proberen we samen met onze adviseurs op te lossen. Daarnaast hameren we op een realistisch plan en ook op de toewijding van een starter om stappen te zetten die toekomstgericht zijn. Als investeerder kijk je naar de toekomst”, besluit Vossen.

MEER

3 vragen aan… MVO Vlaanderen

Duurzaam ondernemen Kmo’s moeten meer dan ooit rekening houden met duurzaamheid en zorg voor mens en milieu. Heel wat multinationals leggen sociale voorwaarden en milieu-eisen op aan hun partners en leveranciers. Ook consumenten beoordelen steeds vaker het ethisch karakter van een bedrijf alvorens te kopen.

Kan Europa haar eigen vrienden nog kiezen?

De globalisering is terug van nooit echt weggeweest. Het internationaal recht speelt een steeds grotere rol in de nationale rechtsorde. Hoe soeverein is Europa nog in haar manier van handel drijven? En in hoeverre dient de Europese Unie haar eigen wetten? 

Boerenbedrog op de buis

Hartverscheurend nieuws voor alle kids die begin jaren 2000 opgroeiden met Cribs op MTV: het tv-programma, waarin popsterren en celebrity's hun huis openstelden voor de camera, blijkt volledig in scène te zijn gezet. Cribs is trouwens ook lang niet het enige tv-programma waarrond een waas van bedrog en manipulatie hangt.

Filantropie doet leven

Nalatenschap Heb je al een goed gesprek gehad met je partner, kinderen of andere familieleden, je bankier of notaris misschien, over wat er met jouw vermogen moet gebeuren als je er niet meer bent? Of stel je het opmaken van je testament telkens uit…?

3 vragen aan… Quentin Santy, Senior relationship Manager...

Als je je onderneming wilt verkopen, is de eerste vraag: hoe vind ik een overnemer? Een digitaal platform leent zich daar uitstekend toe. Met één muisklik kunnen ondernemers in contact komen met heel wat investeerders.

IoT maakt diensten van producten

IIoTOok in de industrie is heel wat enthousiasme te bespeuren over de mogelijkheden van het Internet of Things, het zogenaamde Industrial Internet of Things (IIoT). Voor welke concrete veranderingen gaat IIoT zorgen en hoe kunnen bedrijven daarvan profiteren? “Vroeger bouwden we fabrieken, nu helpen we ze uitbaten.”