filantropie
Finance

Filantropie: het verschil maken met hoofd en hart

01.12.2021
door Fokus Online

Wanneer individuen, families, organisaties of bedrijven bijdragen aan initiatieven voor het algemeen belang, sluiten ze aan bij een lange traditie die iedereen ten goede komt. Filantropie verandert de wereld, één gift per keer. In de goede richting. En geven is belangrijker dan ooit.

Filantropie speelt haar vernieuwende rol voor onze samenleving, complementair aan acties van de overheid, het verenigingsleven en de privésector. Ze kent vandaag een steeds grotere dynamiek, in België, in Europa en elders in de wereld; ook als gevolg van de Covid-19-crisis. 

Filantropen hebben elk hun eigen verhaal. Maar ze hebben één ding gemeen: een diep persoonlijk engagement om de samenleving beter te maken, dichtbij huis en/of elders. Zonder mensen die hun geld, tijd, competenties en energie schenken ten dienste van ons allemaal, van het algemeen belang, zou de wereld er heel anders uitzien. 

Waarom vrijgevig zijn? Omdat je verontwaardigd bent over onrecht, zorg zoekt voor wie kwetsbaar is, medeleven voelt met mensen die het moeilijk hebben, een ziekte wil helpen te bestrijden, erfgoedstukken wil beschermen voor de komende generaties, innoverende oplossingen  wil testen om zo de samenleving beter te doen draaien.

Je hoeft echt geen miljardair te zijn om te geven en dat beseffen steeds meer mensen.

Maar ook gewoon omdat het goed voelt om je belangeloos in te zetten voor anderen. Als filantroop zoek je een goed doel dat rijmt met je passie, je engagement, je expertise, je levensverhaal. Je strooit daarbij het geld niet blindelings in het rond. Slim vorm geven aan dat engagement, een goed doel kiezen, doe je niet alleen met het hart, maar ook met het hoofd. Filantropen willen resultaten die blijven. 

Waar maak je het grootste verschil? Informeer je voor je een gift doet. Welke organisatie heb je voor je, wie of wat willen ze veranderen, hoe pakken ze dat aan, welk talent hebben ze daarvoor in huis? Weet dat vele organisaties het nu moeilijk hebben.

Wat kan de wereld doen met dat beetje dat ik kan missen, denken mensen vaak. Je hoeft echt geen miljardair te zijn om te geven en dat beseffen steeds meer mensen; want filantropie is in opmars, en niet alleen in deze eindejaarperiode. Filantropie kan bovendien betekenen dat je (ook) tijd maakt of je expertise deelt. Het kan zoveel meer zijn dan geld geven. Maar het is altijd geven, van jezelf, uit passie, uit betrokkenheid, uit dankbaarheid om wat het leven jou gegeven heeft.

Vorig artikel
Volgend artikel