testament
Business

Filantropie doet leven

28.04.2020
door Fokus Online

Heb je al een goed gesprek gehad met je partner, kinderen of andere familieleden, je bankier of notaris misschien, over wat er met jouw vermogen moet gebeuren als je er niet meer bent? Of stel je het telkens uit…?

Het is een thema dat ons confronteert met onze sterfelijkheid. En daarom niet ieders favoriete gespreksonderwerp. Maar je snijdt het wel beter op tijd aan. Zeker als je overweegt om een deel van je vermogen na te laten aan een goed doel, loont het om daar tijdig over na te denken zodat jouw bijdrage daadwerkelijk een zinvolle impact heeft. De Koning Boudewijnstichting heeft ruim 35 jaar ervaring met het begeleiden van mensen die (een deel van) hun nalatenschap willen inzetten voor het algemeen belang. Daaruit enkele tips voor jou gedistilleerd.

Een volledig inzicht in je situatie

De ervaring leert dat je bij het opmaken van een testament best advies vraagt aan een beslagen professional die jij vertrouwt. Een adviseur kan jou maar helpen als je hem of haar in alle openheid een volledig inzicht geeft in jouw burgerlijke en patrimoniale situatie. Anders gezegd: vertel over familierelaties en wat jouw vermogen precies omvat.

Houd het simpel

Zoals zo vaak geldt ook hier: keep it simple. Gecompliceerde constructies worden in de praktijk vaak uiteindelijk niet uitgevoerd. Het doorgeven van je vermogen voor een maatschappelijk doel dat je na aan het hart ligt, moet primeren op fiscale berekeningen. De eerste motivatie is ‘goed doen’, besparen op je belastingafrekening kan een neveneffect zijn. Kies als goed doel een organisatie die over pakweg twintig jaar nog bestaat en dan nog steeds doeltreffend is. Bedenk immers dat je hopelijk na het opstellen van je testament nog menig jaar voor de boeg hebt vooraleer het uitgevoerd moet worden.

“Wacht niet te lang en houd het simpel.”

Risico van onvolkomen oplossingen

Uit voorgaande blijkt al: wacht niet te lang. Jammer genoeg kunnen de meeste mensen, wanneer ze minder fit worden, niet meer de nodige energie opbrengen om goed over hun wensen na te denken. Dan loert het risico van onvolkomen oplossingen om de hoek. Begin er het liefst aan terwijl je wél nog over die energie beschikt.

Check regelmatig je testament

Wanneer je dan weloverwogen een testament hebt neergeschreven, ben je al veel geruster. Maar daarom niet ‘voor eens en voor altijd’ ermee klaar. Vergeet niet het te herbekijken, iedere keer wanneer er iets belangrijks gebeurt in je leven of met je vermogen. Enerzijds veranderen erfrecht en fiscaliteit soms, anderzijds evolueert ook je persoonlijke situatie. Doe regelmatig een check en hou er rekening mee dat dit niet meer zal kunnen, mocht je ooit onder bewind worden gesteld.

De decennialange ervaring heeft ons vooral vele tientallen prachtige verhalen leren kennen van zeer nuttige projecten die dankzij geëngageerde schenkers werden verwezenlijkt. Filantropie doet leven: ze geeft jouw nalatenschap een extra dimensie en een nieuwe betekenis.

Vorig artikel
Volgend artikel