beurs
Business

Economie in het slop? De beurs op!

24.11.2020
door Bavo Boutsen

Terwijl de wereld in lockdown ging, was de beurs zowat het enige dat verder bleef draaien. Dat dreef heel wat mensen richting de aandelenmarkt. Een juiste begeleiding in de wereld van de beleggingen lijkt relevanter dan ooit. 

Dramatisch economisch jaar

Met de slechtste cijfers sinds de Tweede Wereldoorlog zal 2020 de geschiedenis ingaan als een economisch ronduit dramatisch jaar. In die omstandigheden denken mensen uiteraard meer na over hoe ze omgaan met hun geld. Dat was de afgelopen maanden duidelijk voelbaar op de beurs. Tijdens de zomer verrichtten men in ons land twee keer zoveel beurstransacties dan in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal kochten de Belgische gezinnen dan weer voor een waarde van zo’n 3,5 miljard euro beursgenoteerde aandelen, het hoogste bedrag dat men sinds deze statistiek bijhoudt. 

Allesbehalve toevallig

Die evolutie is volgens beursmakelaar Bernard Busschaert allesbehalve toevallig. “Men spreekt nergens nog van rendement.” Al duidt hij ook meteen op de gevaren. “Niet iedereen beseft de hoge risico’s die verbonden zijn aan beleggingen op de beurs”, stelt Busschaert. “Bovendien staat het overgrote deel van de aandelenkoersen nog niet op hetzelfde niveau als dat van vóór de coronaval”, vult beleggingsexpert Pascal Paepen aan. 

Positie van beurzen in lockdowntijden

Tegelijkertijd had men ook kritiek op de positie van de beurzen in lockdowntijden. Zo ijverde men her en der voor een tijdelijke sluiting. Paepen is het hier duidelijk mee oneens. “De beurzen sluiten is onzin, en nefast voor onze welvaart. Zonder beurs zouden we er veel slechter aan toe zijn. De afgelopen maanden is er een pak opgehaald, dat men zal investeren in innovatie.”  

Belgen hebben traditioneel te veel cash op de rekening. Idealiter begin je zo vroeg mogelijk met beleggen.

— Pascal Paepen, beleggingsexpert

Aantrek van jonge mens

Uit cijfers blijkt ook dat de beurs opvallend veel jonge mensen aantrekt de afgelopen maanden. Dat is voor een groot stuk te verklaren door de groeiende populariteit van onlinebeursplatformen en apps, zoals Bux of Robinhood. De beurs lijkt zo steeds meer weg te hebben van een videogame, opperen critici. De initiatiefnemers van deze platformen stellen dat ze hiermee de tegengestelde belangen van klant en makelaar opheffen. Al wordt dit door kenners betwist. “Onzin. Net zoals alle beursbedrijven zijn ook zij er om winst te maken”, zegt Busschaert.

Gevolg van aangeboren risicoaversie

Het feit dat meer en meer jongeren de weg vinden naar beleggen, is volgens de ingewijden wel een goede zaak. Internationaal hanteert men meestal de norm dat iedereen die driemaal een maandloon op zijn of haar spaarrekening heeft staan, kan beginnen beleggen. In België zijn we veelal voorzichtiger. Volgens Busschaert is dit het gevolg van de aangeboren risicoaversie in onze cultuur. “Belgen hebben traditioneel te veel cash op de rekening. Idealiter begin je zo vroeg mogelijk met beleggen”, beaamt Paepen.

Diversificatie

Voor wie belegt, is en blijft diversificatie het codewoord. Die spreiding moet men zo breed mogelijk interpreteren. Met andere woorden: niet enkel in kwestie van het type bedrijven, maar ook wat betreft omvang en geografische ligging. Paepen pleit dus voor een portefeuille met daarin hype-groeibedrijven als Tesla of Amazon, maar even goed meer klassieke, degelijke bedrijven zoals Tessenderlo Chemie of AB Inbev en een aantal aandelen van buiten Europa. Ook alternatieve beleggingen zoals bijvoorbeeld kunst of water, dat in de toekomst steeds crucialer lijkt te worden, zijn zeker te overwegen voor wie zich goed informeert.

Gebrek aan momentum

Wat dan weer geen goed idee is op dit moment, zijn aandelen aanschaffen uit sectoren dat corona hard trof, zoals pakweg de evenementenindustrie. “Het ontbreekt die sectoren aan momentum”, legt Busschaert uit. “Ook bankaandelen moet men mijden”, vult Paepen aan. “Doordat heel wat bedrijven de komende maanden nog overkop zullen gaan, moeten banken nog wat meer afschrijven op probleemkredieten.”

Beleggingsfondsen

Naast het investeren in losse aandelen, kun je op de beurs natuurlijk ook terecht bij beleggingsfondsen. Die vormen in feite verzamelpunten voor beleggers waar hun geld samen kan worden gelegd. “Fondsen zijn een handig instrument voor mensen die niet al te veel tijd of energie willen besteden aan de opbouw en het opvolgen van hun portefeuille”, aldus Paepen. “Doordat je je risico verspreid, is dit het beste voor 90 procent van de beleggers”, besluit Busschaert.

Vorig artikel
Volgend artikel