beleggingen
Finance

Thierry Smets: “Duurzame en sociaal verantwoorde investeringen”

27.04.2022
door Fokus Online

De vraag naar duurzame en sociaal verantwoorde beleggingen neemt al enkele jaren toe. Terwijl zulke beleggingen de coronacrisis met glans doorstonden, stijgt de vraag nog verder. De vraag is: is er een échte impact? Hoe scheiden we het kaf van het koren? Wat valt er te verwachten qua rendement?

Duurzaam en sociaal verantwoord investeren staat bovenaan de agenda van banken, vermogensbeheerders en andere activabeheerders. Nog nooit was er zo’n groot aanbod aan fondsen en andere financiële producten die het label ‘duurzaam’ of ‘verantwoordelijk’ dragen. Maar waar gaat het hier eigenlijk over? Is het de zoveelste poging van financiële instellingen om er baat uit te halen als bron van inkomsten? Of gaat het tóch om een deugdelijk initiatief dat een échte impact wil maken? Het antwoord ligt in het midden, wat de keuze voor de gemiddelde investeerder bemoeilijkt.

Er bestaan inderdaad verschillende labels. Maar om een weloverwogen keuze toe te laten, is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met die labels, want ze zijn niet allemaal legitiem. De nieuwste Europese regelgeving SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) schept hier duidelijkheid in door fondsen te klasseren volgens hun graad van duurzaamheid. In feite zijn fondsen die geklasseerd zijn volgens ‘Artikel 9’ van deze regelgeving de enige die nog ‘duurzaam’ genoemd mogen worden. De rol van de overheden en regulatoren bij de verscherping van de duurzaamheidscriteria en hun correcte toepassing zal een cruciale rol spelen bij de enige classificatie waarop de belegger zal kunnen vertrouwen. Op die manier zal je er als belegger zeker van kunnen zijn dat je belegging ook effectief een reële impact heeft.

Op financieel vlak is het bewezen dat duurzame beleggingen niet moeten onderdoen voor klassieke activa.

Wie investering zegt, zegt rendement. Het rendement van een investering zou niet alleen gebaseerd moeten zijn op financiële criteria. Maar ook op andere criteria die op zichzelf niets te maken hebben met financiën. We spreken in deze context over ESG (‘Environment’, Sociaal, en ‘Governance’, of goed bestuur). Als investeerder zal je een keuze moeten maken gebaseerd op effectrapportage door de bedrijven waarin je investeert. Dit wil zeggen dat je een zaak zal ondersteunen die nauw aansluit bij de veranderingen die je écht zou willen zien gebeuren.

Op financieel vlak is het bewezen dat duurzame beleggingen niet moeten onderdoen voor klassieke activa. Bedrijven die in aanmerking komen voor duurzame beleggingen hebben vaak een langetermijnvisie en goede bestuurlijke praktijken. Daardoor hebben ze meer veerkracht tegen turbulente economische tijden. 

Het staat vast dat geld voor heel wat verandering kan zorgen in de wereld. Hoe kunnen beleggers vandaag hun steentje bijdragen? Door degelijke financiële instrumenten te kiezen en met een bank in zee te gaan die bewijst met het hun toevertrouwde geld duurzame en sociaal verantwoordelijke initiatieven te nemen.

Vorig artikel
Volgend artikel