cryptomunten
Finance

Dringend gezocht: rendement

27.04.2022
door Tom Cassauwers

Lage rentes en hoge inflatie zorgen ervoor dat het traditionele spaarboekje nog amper iets van rendement opbrengt. Maar welke beleggingsopties zijn vandaag dan wel interessant? Drie beleggingsexperts laten hun licht schijnen op de wereld van het investeren.

rendementQuinten François
Crypto-expert, YouTuber en auteur van het boek De bitcoinrevolutie

Welke investeringsopties zijn vandaag wel of niet interessant?

“Crypto is een interessante investeringsoptie, maar je moet snappen hoe het werkt. Het grootste nadeel ervan is dat het zo volatiel is. Crypto is aandelen op steroïden. De prijs gaat erg veel naar omhoog én omlaag. Maar het staat ook los van de reguliere financiële markten. Op korte en middellange termijn volgt het andere markten. De oorlog in Oekraïne zorgde er initieel bijvoorbeeld voor dat de aandelenmarkten en de crypto-markten in elkaar stortten. Maar die correlatie vervaagt na verloop van tijd. Het is een markt die helemaal losstaat van zaken zoals obligaties, aandelen of zelfs goud. Je kunt het dus gebruiken als een hedge, of indekking, omdat het een heel unieke bewegingswijze heeft.”

Hoe ga je te werk om een portfolio aan investeringen op te bouwen?

“Investeer aanvankelijk een klein deel van je portfolio in crypto, en naarmate je er meer over leert, kun je het percentage vergroten. 5 procent is bijvoorbeeld een goed begin, want zo heb je iets in handen wat veel stijgingspotentieel heeft. Tegelijk zal crypto anders evolueren dan de andere beleggingen in je portfolio, maar dat hangt af van je risicoappetijt. Een defensieve belegger zal misschien voor een lager percentage kiezen, terwijl een offensieve belegger een hoger percentage zal nemen. 5-10 procent is echter een goed idee. Daarbinnen zou ik minstens 50 procent van je cryptoportfolio toewijzen aan Bitcoin en Ethereum samen, de twee grootste munten die ook de meeste kans hebben om te overleven.”

Met welke mentaliteit investeer je best?

“Huidige cryptobeleggers zijn vaak jonger, tussen de 18 en 35 jaar oud. Zij zijn opgegroeid met het digitale. De traditionele, veelal oudere beleggers blijven meer weg van crypto. Maar ik vind dat iedereen in crypto kan beleggen. Je moet echter tegen de volatiliteit kunnen. Je moet het aankunnen dat je belegging plots bijvoorbeeld 60 procent van haar waarde verliest, om dan maal drie te gaan. Dus je moet een hoge risicoappetijt hebben om dit te doen.”

investeringBen Granjé
Afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Federatie van Beleggers

Welke investeringsopties zijn vandaag wel of niet interessant?

“Hoe je belegt hangt sterk af van je kennis en de tijd die je erin wil steken. Om te starten raden we meestal aan om een gespreide positie te nemen via een holding of een ETF. Hoe lager je de kosten kunt houden, hoe beter je resultaat. Als dit je al als Chinees in de oren klinkt, dan zijn er ‘starter’-plannen waarbij je periodiek een – eventueel klein – bedrag opzijzet dat voor jou wordt belegd, meestal in fondsen. Dat is een goed begin terwijl je alvast wat ervaring opdoet, want zonder advies, begeleiding of klankbord erin vliegen houdt grote risico’s in. Maar als je wat tijd investeert om te lezen en leren, kun je al snel zelf op de beurs jouw centen beleggen.”

Hoe ga je te werk om een portfolio aan investeringen op te bouwen?

“Wanneer je aandelen koopt, selecteer je best iets wat je begrijpt en wat je makkelijk kunt opvolgen. Een bedrijf dat je kent is altijd beter dan iets waarvan je niet weet wat het is. Je moet ook je huiswerk doen: kijk naar de evolutie van het bedrijf over meerdere jaren. Zo kun je inschatten welke schommelingen er in de aandelenprijs voorkomen en wat er kan gebeuren wanneer bijvoorbeeld de rente stijgt. Dat maakt de huidige periode trouwens enorm leerrijk voor een nieuwe belegger, want je ervaart een heleboel gebeurtenissen die al heel lang niet meer voorkwamen, zoals een pandemie en een oorlog. En wat je verliest aan rendement, win je aan inzicht.”

Met welke mentaliteit investeer je best?

“De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is hoe je omgaat met stresssituaties. Een aandeel kan misschien een goede langetermijnbelegging zijn, maar als je compleet in paniek slaat bij een prijsdaling, dan is het geen goede keuze voor jou. Er bestaan voldoende profileringsinstrumenten die je kunnen helpen om dat in te schatten. Dat kan soms confronterend zijn, maar ‘ken jezelf’ is het fundament waarop je bouwt. Een belegger is in essentie altijd een optimist, en een prijsdaling op de beurs betekent solden op de werkelijke waarde van een onderneming. Voor iemand die de moeite doet om de waarde van iets te leren kennen, is er naar mijn mening geen beter alternatief dan de beurs. Dat biedt op termijn altijd de beste kans op een gunstig eindresultaat.”

rendementJan Longeval
Financieel expert, auteur en adjunct professor aan de Vlerick Business School

Welke investeringsopties zijn vandaag wel of niet interessant?

“De rentes op de obligatiemarkt zijn vandaag zo laag dat je onder de inflatie zit. Als een obligatie een rendement van 1 procent bruto heeft, terwijl de inflatie gemiddeld 5-6 procent in Europa is, dan zit je met een negatief ‘reëel’ rendement: je koopkracht gaat achteruit. Aandelen bieden een betere bescherming tegen oplopende inflatie, want ondernemingen kunnen hogere inflatie doorrekenen in hun eindprijs aan klanten, waardoor hun winsten en dividenden meestijgen. Obligaties daarentegen hebben een vaste coupon waardoor inflatie hun rendement aantast. In sommige landen, zoals Frankrijk, bestaan er inflatie-beschermde obligaties, maar ze zijn nu – niet verrassend – erg duur.”

Hoe ga je te werk om een portfolio aan investeringen op te bouwen?

“Het uitgangspunt van elke goede beleggingsportefeuille is dat die voldoende gediversifieerd is om rendement te behalen. We kunnen de toekomst namelijk meestal niet voorspellen. Daarbovenop reageert de beurs soms heel vreemd op bepaalde gebeurtenissen. Denk maar terug aan 2020. Toen kwamen er een pandemie en een economische depressie, maar toch stegen de beurskoersen dat jaar gemiddeld met 16 procent, wat vooral kwam door de goede prestatie van technologie-aandelen. Het scenario dat zich ontwikkelt in Oekraïne was ook moeilijk te voorspellen. De toekomst is onzeker, en de enige redelijke oplossing daarvoor is diversificatie. Een goed gediversifieerde portefeuille deelt mee in de klappen tijdens een crisis, maar zal altijd herstellen.”

Met welke mentaliteit investeer je best?

“De eerste vraag die je moet stellen wanneer je overweegt om zelf te beleggen is: heb ik een passie voor de beurs? Zeker wanneer je actief wil beleggen en verder wil gaan dan passieve fondsen. Je moet er bijna constant mee bezig zijn en opvolgen wat er aan de hand is in de markt. Als je dat niet wil doen, dan zou ik het uit handen geven. Want om beleggen goed te doen, moet je je inspannen. Als je oppervlakkig belegt, dan steven je af op rampzalige beleggingsresultaten. Dat werd keer op keer bevestigd in academische studies. Als je naar de gemiddelde prestaties kijkt van de particuliere belegger, dan zijn die ronduit slecht. Toch zijn er heel wat particuliere beleggers die mooie resultaten neerzetten, maar zij hebben wel die totale passie voor beleggen.”

Vorig artikel
Volgend artikel