Home Business Finance Belgisch vastgoed, je anker in instabiele tijden?

Belgisch vastgoed, je anker in instabiele tijden?

De beurs zit opnieuw in woelige wateren. De aanhoudende spanningen tussen China en de VS helpen zeker niet. Is Belgisch vastgoed misschien nog een waardige optie op termijn? “De Europese Centrale Bank mag vooral geen bokkesprongen maken.”

Je zegt na 25 jaar het echtelijk huis adieu, maar wil toch dat je halve trouwboek nog rendeert. In gezamenlijk overleg besluit je het huis te verkopen. Verhuren of het pand als Airbnb uitbaten zijn alternatieven, maar toch zet je er liever een punt achter. Emotionele genoegdoening, maar rinkelt dat ook in je zak?

“De Belgische boom is inderdaad voorbij, maar de markt staat wel nog in beweging”, zegt Johan Krijgsman, CEO van makelaar ERA Belgium. Er zijn nu eenmaal altijd kopers en verkopers. “Of je nu met een jong koppel, een gepensioneerde of iemand uit een echtscheiding te maken hebt, er zijn deze levensmomenten. Een tweekamerappartement heeft altijd voldoende markt.”

Toch zijn de vastgoedprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen en zal de koopkracht door een afkoelende Duitse economie relatief afnemen. Daar kan ook Krijgsman niet rond. “Vandaag is het rendement duidelijk gezakt naar 3 procent voor nieuwbouw en 4 procent voor bestaand goed, terwijl mensen uitkeken naar 5 procent voor nieuwbouw”, weet de makelaar.

Een tweekamerappartement heeft altijd voldoende markt
Johan Krijgsman, ERA Belgium

ING econoom Steven Trypsteen deelt deze mening tot op zekere hoogte. “Volgens de Nationale Bank van België (NBB) is er een overwaardering van de vastgoedprijzen van ongeveer 6 procent. Maar eigenlijk is dat niet zo hoog. De mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg €205.000 in het eerste kwartaal van 2019.” Die mediaanprijs is dus ongeveer €13.000 te hoog.

Krijgsman zet hier een kanttekening bij. “Stel, je koopt een huis van €100.000 en je gaat voor €100.000 verbouwen. Later verkoop je het voor €200.000, dan heb je eigenlijk verlies gemaakt door akte- en notariskosten.” Volgens statistieken zou je te maken hebben met 100 procent stijging, want er wordt geen rekening gehouden met alle renovatiebudgetten in België. Die liggen al jaren te hoog. Ten tweede is het aandeel van nieuwbouw op de markt vandaag hoger dan een paar jaar geleden.

En hoe zit het met de rente op middellange termijn? Voor Krijgsman is het belangrijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) vooral geen bokkesprongen maakt. Ook Trypsteen beaamt: “Het beleid van de ECB zal soepel blijven. De hypotheekrente zal laag blijven.”

En ieder succesvol belegger kent de fiscus. Buiten de registratierechten en de erf- en schenkbelasting, is er de onroerende voorheffing, een belasting op het bezit van gronden of gebouwen. Maar de inkomsten uit verhuur en de meeropbrengsten van een herverkoop bleven tot nu toe grotendeels buiten het vizier. Het weekblad Trends rapporteerde in augustus dat de fiscus dit als professionele of diverse inkomsten beschouwt, en dus niet langer als de opbrengsten van een goedehuisvaderbelegging. “In het eerste geval vallen de inkomsten onder de progressieve tarieven van de personenbelasting, gaande van 25 tot 50 procent”, schrijft het magazine. In het tweede geval worden de inkomsten tegen 33 procent belast.

Daarnaast is er nog een veroordeling van België door het Europees Hof voor een ongelijke behandeling tussen personen die inkomsten verkrijgen uit in België gelegen onroerende goederen en zij die inkomsten verkrijgen uit het buitenland. Hier kun je immers 40 procent als forfaitaire kosten van je kadastraal inkomen (KI) aftrekken voor bebouwd en 10 procent voor onbebouwd goed, terwijl voor een buitenlands pand het reële inkomen voor 100 procent telt.

En de politiek? In de startnota van Vlaams informateur Bart De Wever staat dat de woonbonus door een verlaging van de registratierechten vervangen wordt. Beide experts juichen deze mogelijke ontwikkeling toe. Trypsteen: “Uit onderzoek blijkt dat de woonbonus de vastgoedprijzen omhoog duwde.” En dus verdween de fiscale stimulans en was het moeilijker om leningen te krijgen. Ook Johan Krijgsman begroet de ontwikkeling, “maar liefst is er slechts één afgebakende overgangsperiode en wordt die zo kort mogelijk gehouden”, besluit de ERA Belgium CEO.

 

MEER

3 vragen aan… Sentia

cloud Cloud computing is een strategische keuze geworden, een manier om business te doen met de klant. Contradictorisch: hoe meer het digitale aan belang wint, hoe crucialer het menselijke aspect in de klantervaring. Wat de cloud niet kan opvangen, moet een persoonlijke service doen. Daarmee maken bedrijven het verschil.

‘Artificial intelligence maakt menselijk contact alleen maar belangrijker’

Peter HinssenPraat een uur met Peter Hinssen en je bent weer mee met nieuwe technologische ontwikkelingen als AI en Blockchain. En, belangrijker, wat hun maatschappelijke impact wordt. “We staan voor een even ingrijpende verandering als tijdens de industriële revolutie.”

‘Innovatie gaat over veel meer dan technologie’

PhilipsAl meer dan 125 jaar verrast Philips de wereld met toonaangevende vernieuwingen. Ook nu weer waait er een nieuwe wind, zegt co-CEO Jeroen Tas.

R&D als motor van innovatie, en omgekeerd

R&DAls kmo is R&D nog steeds de rode draad. Voor de toepasbaarheid van onderzoek moet nagedacht worden over disruptieve ideeën, game-changers en vernieuwing.

Made in Antwerp

AntwerpenCoole producten of innoverende gadgets, die komen als je ’t aan de doorsnee Antwerpenaar vraagt vooral uit New York of Londen. Maar ook in onze eigen provincie wonen creatievelingen die voor wereldprimeurs zorgen. En nee, dan hebben we het niet alleen over chocolade of bier. Check zelf maar.

Op zoek naar schoonheid, warmte en identiteit

Paul De GrandeZijn naam alleen al straalt ‘grootsheid’ uit. De antiquair was altijd al bekend bij insiders. Al jaren zorgt het programma Stukken van Mensen op Vier ook voor uitstraling bij het brede publiek. Volgens De Grande primeert identiteit op rendement. Zo gaat hij steeds op zoek naar kunst met een ziel.