data intelligence
Business

Data Intelligence is de toekomst

28.04.2020
door Fokus Online

Toen we in 2008 met Collibra van start gingen, was nog bijna niemand bezig met data en data governance, laat staan Data Intelligence. De financiële crisis veranderde dit: met nieuwe dataregelgeving werd de naleving ervan plots een prioriteit en moest iedereen anders beginnen werken.

Vandaag begrijpt elk bedrijf hoe belangrijk data is. Dat zien we bijvoorbeeld aan het recente ontstaan van de functie van Chief Data Officer (CDO), een job die alleen maar groeit in aantallen. In 2010 waren er slechts vijftien grote ondernemingen met een CDO. In 2017 zaten we al dicht tegen de 4.000 aan. Tegen het einde van dit jaar zullen er meer dan 10.000 Chief Data Officers zijn.

Groei van data

Data vormt de basis voor digitale transformatie en bedrijven met veel kennis over hun eigen data hebben een voorsprong. Het gaat niet meer alleen om compliance of een defensieve aanpak. Met de groei van data en het belang van opkomende technologieën als artificial intelligence en machine learning, gaat het erom de digitale transformatie proactief in te zetten om op die manier concurrerend te blijven.

Verschuiving naar datademocratisering

Het is ook niet meer alleen de CDO, of een beperkte groep data scientists, die met data werkt. Vandaag is data belangrijk voor zowat elke taak, in ieder bedrijf en binnen eender welke branche. Iedereen produceert en gebruikt data, wat kansen biedt voor grootschalige samenwerking. Dat kan formeel gebeuren, bijvoorbeeld via een gestructureerde en geautomatiseerde workflow, of ad hoc, bijvoorbeeld door middel van crowdsourcing.

Het moet een weerspiegeling zijn van de soms willekeurige manieren waarop mensen met elkaar in contact komen en communiceren. We moeten verder denken dan sec datamanagement. Om de verschuiving naar datademocratisering bij te houden, denken organisaties vaak dat investeren in nieuwe technologie volstaat. Technologie is echter maar een deel van de puzzel.

“Technologie is maar een deel van de puzzel.”

Nieuwe aanpak en empowerment

De verschuiving vereist namelijk dat we ook verder kijken dan traditionele datamanagementstrategieën. Naarmate de impact van data groeit, moeten we evolueren van datamanagement naar een nieuwe aanpak, gericht op het empoweren van mensen en het ontwikkelen van duurzame processen. We moeten het voor iedereen gemakkelijker maken om de juiste data te vinden, hierop voort te bouwen en ermee samen te werken.

De volgende fase van datagebruik

Deze nieuwe aanpak, Data Intelligence, is onze volgende grote uitdaging. Data Intelligence gaat over datagebruik voor iedereen – ten behoeve van het oplossen van problemen, het implementeren van nieuwe ideeën, en het positief transformeren van bedrijven… én de wereld. Bij Collibra hebben we een lange weg afgelegd sinds de beginperiode van data governance, ruim tien jaar geleden. Terwijl governance belangrijk blijft in alles wat we doen, gaan wij nu de volgende fase in als Data Intelligence-bedrijf.

Want de toekomst is hier, en de toekomst is Data Intelligence.

Vorig artikel
Volgend artikel