factuurfinanciering
Business

Factuurfinanciering, de oplossing voor kmo’s met cashflowproblemen

08.03.2023
door Fokus Online

Veel kleine ondernemingen moeten hun deuren sluiten door wanbetalingen. Naast aandringen bij klanten of een beroep doen op de bank, bestaat er ook nog een andere oplossing: factuurfinanciering.

“Maar liefst 25 procent van de gerechtelijke vereffeningen van heel kleine ondernemingen zou worden veroorzaakt door betalingsachterstanden”, zegt Grégory Desmot, directeur van de BU Kleine Ondernemingen bij Cegid. Een cijfer dat wijst op de gespannen context in de bevoorrading van bedrijven. En terecht, want de wettelijke betalingstermijn van een factuur bedraagt 30 dagen. Een afwijking op deze regel is evenwel mogelijk om deze termijn te verlengen tot 60 dagen. “Dat is echt een probleem voor heel kleine ondernemingen die cash nodig hebben om hun vervaldag te kunnen halen.”

Ondernemingen hebben verschillende mogelijkheden om deze situatie het hoofd te bieden. Vaak zijn die mogelijkheden echter onvoldoende aangepast aan hun grootte. “Bijna 90 procent van de Belgische bedrijven zijn heel kleine ondernemingen. Voor hen zijn er weinig oplossingen aangepast aan hun noden.” Een eerste oplossing is dan ook aan de klant te vragen om sneller te betalen. Dat lijkt een vanzelfsprekende oplossing, maar het idee is weinig realistisch, zeker bij grote bedrijven waar het facturatiesysteem geen aanpassingen duldt. Een andere optie is bij de bank gaan aankloppen om te vragen om in het rood te mogen gaan, een lening aan te vragen of een factoring door te voeren. “Dat is een zeer moeilijke keuze omdat het bedrijf daardoor met een terugbetalingspercentage van 5 tot 20 procent per jaar komt te zitten.”

Vroeger was het zeer zeldzaam dat heel kleine ondernemingen toegang hadden tot factoring.

Dan blijft er nog maar één oplossing over: een kasvoorschot in 48 uur met b2b- factuurfinanciering op aanvraag. Via dit proces beschik je snel over het geld van de facturen of schuldvorderingen van je klanten, zonder dat je op de vervaldag
moet wachten. Je draagt ze immers over aan een gespecialiseerde instelling (de factor) die je de betaling voorschiet en
het incassobeheer van je klanten op zich neemt. Factuurfinanciering biedt veel meer soepelheid dan factoring: geen engagement, geen verplichting, 100 procent online en op aanvraag. “Vroeger was het zeer zeldzaam dat heel kleine ondernemingen toegang hadden tot factoring”, legt de expert uit. “Deze bedrijven moesten bovendien aan zeer zware voorwaarden voldoen zoals de volledige overname van alle klanten of een langetermijnengagement. Met soms zelfs agressie van de factor ten opzichte van de klanten.” Vandaag beginnen enkele bedrijven echter met het aanbieden van eenvoudige en soepele factuurfinanciering voor kleinere bedrijven.

Vorig artikel
Volgend artikel