Social selling, het online delen van je kennis en opbouwen van relaties
Stilaan laten we de epidemie achter ons. Back-to-normal? Als oprichtster van Inspiring Fifty België en Clusity praat ik veel met vrouwelijke topondernemers en toekomstige onderneemsters. Niets wijst erop dat het leven van voor corona weer terugkomt.
Kantelpunt in de geschiedenis
Corona is een kantelpunt in de geschiedenis en zoals innovatiedenker Carlota Pérez aantoont, heeft elke technologische vernieuwing in de laatste 250 jaar een kantelpunt nodig gehad om tot volle bloei te komen, net zoals digitalisering nu. De massa-approach is gedaan. Het gaat over diversiteit en adaptiviteit, over wendbare en creatieve organisaties. Digitalisering maakt dit mogelijk voor iedereen. Bedrijven die zich het beste aangepast hebben of zich nog aanpassen zullen de winnaars zijn. Maar wat is die nieuwe realiteit?
Social selling is een containerbegrip voor het online delen van je kennis, het opbouwen van relaties via social media, enzovoort. Het heeft niets met hard selling te maken. Integendeel. Je (personal) brand staat centraal. Je kennis creëert vertrouwen. Hoe authentieker je bent, hoe geloofwaardiger je merk, bedrijf en producten gepercipieerd worden. Dewi Van De Vyver, Mieke De Ketelaere en Martine Tempels zijn er allerbeste voorbeelden van. Door van thuis uit te werken, hebben we klanten en leveranciers leren kennen zoals ze werkelijk zijn. Menselijker. Elk bedrijf dat niet inzet op social selling en bij uitbreiding op echte conversatie zal het moeilijk krijgen, want online verkopen zal – in een hybride vorm – blijven.
Corona heeft de overgang van de fysieke naar de digitale wereld gigantisch versneld.
Massaal online
Door de lockdowns zijn we alles massaal online gaan doen. Corona heeft de overgang van de fysieke naar de digitale wereld gigantisch versneld. Loop door een stad en de straten krioelen van de Deliveroo’s en Takeaway.coms. Als je meer omzet en marge kunt maken zonder tafels en stoelen, waarom heb je die dan nodig? Zorg – als je nog een fysieke plaats wilt houden – voor een totale ervaring die je klant thuis of online niet kan hebben. Net zoals Kodak overkop is gegaan door de digitale film en videoverhuurders door Netflix, zal elk fysiek aanbod onder grote concurrentiële druk staan.
Door corona waren in veel gezinnen beide partners van thuis uit werkend. Je zou vermoeden dat dit een gunstig effect had op de klassieke rolverdeling, maar dat lijkt volgens de eerste cijfers anders. Voor werkende vrouwen was corona meer een uitdaging dan voor mannen, volgens het onderzoek ‘Women in the Workplace‘ van McKinsey. Een op de vier vrouwen overweegt haar loopbaan een andere wending te geven. Dreigt er een domino-effect dat vijf jaar diversiteits- en inclusiebeleid zal uitwissen? Het zou dus nog wel eens eerst erger kunnen worden voor de gouden tijden aanbreken, maar laat dat geen reden zijn om te wachten. Start de conversatie. Toon jezelf en bouw aan betere en echte relaties.
Door Elke Kraemer, oprichtster van Inspiring Fifty België en Clusity