administratie
Business

Efficiënte administratie in jouw onderneming

28.03.2023
door Fokus Online

Je eigen zaak is een feit. Als zelfstandig ondernemer doe je nu eindelijk wat je graag doet én ben je niet meer afhankelijk van een baas die je de les spelt. Hoe leuk dat gevoel ook is, er komen natuurlijk ook wat verantwoordelijkheden bij kijken. De personeelszaken, de administratie en de financiële zorgen behoren bijvoorbeeld ook tot je takenpakket. En dat is niet te onderschatten. Hieronder vind je enkele tips om je administratie zo efficiënt mogelijk aan te pakken. 

Orde

Als zelfstandig ondernemer heb je heel veel papierwerk. Denk maar aan je boekhouding, de BTW, je facturen… Om het overzicht te bewaren, moet je alles zo goed mogelijk bijhouden en orde in de chaos scheppen. Ook al heb je bijvoorbeeld niet onmiddellijk de tijd om alles te verwerken, klasseer het wel al direct in de juiste map. Het zal je later veel tijd en werk besparen. 

Wetgeving 

Als je je administratie zelf beheert, zorg er dan voor dat je de wetgeving en de regels goed onder de knie hebt. Je informeert je best grondig vooraleer je eraan begint. Zo ben je zeker dat je al het nodige doet en je papieren lang genoeg bewaart. Voor alle details en bijkomende vragen kan je uiteraard beroep doen op verschillende instanties (zoals sociale secretariaten en banken). Het is bijvoorbeeld belangrijk om alle officiële documenten minstens 10 jaar bij te houden. Als je dat niet weet op voorhand, bestaat de kans dat je fouten begaat zonder dat je je er eigenlijk bewust van bent. 

Ondersteuning 

Voel je je niet helemaal thuis in administratief beheer? Dan kan je uiteraard beroep doen op een bedrijf dat administratieve ondersteuning aanbiedt. Je kan zelf kiezen op welke manier je die professionele assistentie inzet. Heb je bijvoorbeeld vooral vragen rond facturatie? Of weet je niet of je in orde bent op vlak van preventie? Dan kan je een paar uur per week een professional inzetten om die vragen of dossiers te behandelen.  

Uitbesteden 

Je voelt je onzeker over administratieve zaken, hebt weinig tijd en steekt liever meer energie in je core business? Dan kan je uiteraard je volledige administratie uitbesteden. Zo hoef je je geen zorgen te maken over deadlines van BTW of facturatie, kan je nog meer doen wat je graag doet én hoef je je kostbare tijd met je vrienden of familie in het weekend niet op te offeren om een berg administratief papierwerk in te halen. Ook al hangt er een prijskaartje aan vast, de return on investment is hier uitzonderlijk groot. Niet twijfelen dus! 

Vorig artikel
Volgend artikel