diversiteit
Business

Een charter over diversiteit als uitgestoken hand

28.04.2021
door Fokus Online

Het diversiteitsdebat wordt al te lang eenzijdig gevoerd in termen van sociale bewogenheid en doelgroepen. Deze Fokus HR trekt het thema open zodat duidelijk wordt waar het bij diversiteit en inclusie vandaag eveneens om draait. Economische noodzaak. Met een ambitieus charter zetten we zelf de puntjes op de i.  

Israël

Tijdens een hightech-missie naar Israël een aantal jaar geleden, stond er een ontmoeting met de burgemeester van Haifa op het programma. Op de dag van ons bezoek wapperde er een gigantische regenboogvlag boven de ingang van het stadhuis. Een krachtig statement over diversiteit waarmee deze universiteitsstad geen twijfel liet bestaan over haar engagement rond gelijke rechten voor lgbt’s. Want hoewel je best wel wat kanttekeningen kunt maken bij de interne politiek van Israël, kun je er niet omheen. De tolerantie tegenover verschillende culturen, nationaliteiten en geaardheden heeft deze jonge staat in korte tijd enorme welvaart gebracht.

San Francisco

Aan de andere kant van de wereld, in San Francisco, zien we precies dezelfde mechanismen. Een op de tien techbedrijven in de Bay Area is opgericht door iemand van Indiase origine en 30 procent van de app-ontwikkelaars die er hun brood verdienen heeft Aziatische roots. De bekendste namen uit de Amerikaanse tech-scene hebben trouwens een migratieachtergrond. Apple-oprichter Steve Jobs was de zoon van Syrische migranten en Tesla-baas Elon Musk is geboren in Zuid-Afrika. En je vindt er ook meer dan elders vrouwen aan de top van miljardenbedrijven. 

Het charter is intussen door meer dan zestig CEO’s, bedrijfsleiders en beslissingnemers ondertekend.

Economie boosten

Met de studies en rapporten die aantonen dat genderevenwicht en diversiteit onze economie een boost geven, kunnen we intussen een bibliotheek vullen. En toch krijgen we dit verhaal in ons land moeilijk vertaald naar de praktijk. Daarom hebben we diversiteit een paar jaar geleden naar voren geschoven als een van de prioritaire werven in ons Routeplan 2025. Het economisch toekomstplan van Voka Antwerpen-Waasland. In de brede regio rond Antwerpen staan bijna permanent 10.000 vacatures open. Vooral in de grote productie- en technologiebedrijven is de nood aan goed opgeleide, gemotiveerde kandidaten nijpend. Maar blijkbaar gaan heel wat mensen met een migratieachtergrond of een exotisch klinkende naam er op voorhand van uit dat ze daar geen kans maken.

Charter ‘Ondernemers bekennen kleur’

Om dat foute beeld bij te stellen, lanceerden we samen met onze grootste leden een charter met de niet mis te verstane titel ‘Ondernemers bekennen kleur’. Daarin wordt een aantal concrete engagementen geformuleerd die ondernemers willen aangaan om meer diversiteit aan te trekken in de ruime zin van het woord. Cultureel, etnisch, maar ook op vlak van geaardheid en genderevenwicht.

Uitgestoken hand

Dit charter is een uitgestoken hand dat intussen door meer dan zestig CEO’s, bedrijfsleiders en beslissingnemers is ondertekend. Zij engageren zich hier onder andere om zelf ook een opleiding diversiteitscultuur te volgen. Want als de top van een bedrijf niet 100 procent mee is in het verhaal van diversiteit, is het onbegonnen werk om het middenkader en de medewerkers gemotiveerd te krijgen. 

Tekst: Luc Luwel

Vorig artikel
Volgend artikel