magazijn
Business

‘Werken in een magazijn is meer dan met een heftruck rijden’

24.08.2020
door Daan Vanslembroeck

Wie e-commerce zegt, zegt pakjes. Wie pakjes zegt, zegt opslagruimte. En die opslagruimte moet mee evolueren met de marktvraag, met de balans van vraag en aanbod en de nieuwe duurzame inzichten die toekomstige projecten moeten inspireren. 

Je staat er amper bij stil, maar alles wat in pakweg speelgoedwinkels ligt, online wordt aangekocht en in je winkelkar ligt, werd ooit ergens gestockeerd. Het enige probleem is altijd de plaats. “Dat zagen we de voorbije periode duidelijk worden”, vertelt Ignace Tytgat, CEO van MG Real Estate. “Tijdens de coronacrisis werd er voor 24 procent meer gestockeerd dan in een andere periode. Het toont aan dat er momenteel echt nog nood is aan opslagruimte. Alle leegstaande logistieke locaties werden opgevuld, al dan niet met een tijdelijke overeenkomst.”

Nood aan buffers en opslagruimte

Tytgat stelt dat de COVID-periode er ook voor zorgde dat er overschotten kwamen in de magazijnen. “Enerzijds heeft COVID-19 ervoor gezorgd dat er een stijging was in e-commerce, wat resulteerde in de nood aan buffers van goederen en grondstoffen om ook bij een eventuele sluiting van de grenzen te kunnen blijven produceren. Anderzijds was er ook minder afname in de winkels. Dat zorgde voor meer overschotten van afgewerkte producten, die ook gestockeerd moesten worden.”

MG Real Estate ontwikkelt grootschalige projecten binnen de logistiek. De nieuwe situatie doet ook hen nadenken hoe ze in de toekomst kunnen schakelen en anticiperen. “We denken steeds tailormade. Als een klant 20.000 vierkante meter nodig heeft, is het zinloos om een gebouw te presenteren van 30.000 vierkante meter. Een grondige analyse en gestructureerd voorbereidend werk is essentieel. België is een klein land, maar we zitten zeer centraal in een economische regio. Daarom is het cruciaal om toekomstgericht te denken wanneer je een locatie bepaalt voor een nieuwe logistieke site.”

Tijdens de coronacrisis werd er voor 24 procent meer gestockeerd dan in een andere periode.

Circulair en duurzaam magazijn

Naast de ligging speelt ook duurzaamheid steeds vaker een rol. “Een magazijn vandaag kun je niet meer vergelijken met een magazijn van twintig jaar geleden”, weet Michiel Bontinck, Commercieel Manager Logistiek bij MG Real Estate. “Zeven jaar geleden startten we MG Park De Hulst in Willebroek op 60 hectare. We streven naar C02-neutraliteit waarin waterbuffers, groenzones en energievoorzieningen gemeenschappelijk beheerd worden door een parkmanager. Voor een ander project waarmee we nu bezig zijn, kozen we zelfs een volledig C02-neutraal gebouw. Uitstoot van gasblazers is volledig verleden tijd. We wekken de energie op de site zelf op via zonnepanelen. Die energie wordt niet alleen gebruikt voor verlichting, maar ook voor verwarming en verkoeling. We mikken volledig op circulariteit waarbij we de kring binnen de site kunnen sluiten.” 

Naast duurzaamheid zal automatisatie in de toekomst ook steeds belangrijker worden. “Dat was al zo”, benadrukt Tytgat. “Maar we hebben nu ook gezien dat er een evenwicht moet zijn tussen mens en machines, tussen handenarbeid en automatisatie. Het ene kan niet zonder het andere. Dat zal in de logistiek zo blijven, zeker omdat IT ook steeds een belangrijkere rol speelt.”

We hebben nu ook gezien dat er een evenwicht moet zijn tussen mens en machines, tussen handenarbeid en automatisatie.

Investeren in gevoel

En tenslotte is er nog het magazijn zelf, of beter de looks van het magazijn. Tytgat: “Vijftien jaar geleden was een kantoor een kantoor. Nu niet meer. Wij investeren steeds in een feelgoodgevoel van onze projecten. Mensen die in een magazijn werken, zien ook graag daglicht. De omgeving groen aankleden, bankjes zetten, uitzicht op het water, een ontspannings- of fitnessruimte voorzien… Werkgevers willen steeds meer dat hun werknemers het nog meer naar hun zin hebben en bij het bedrijf blijven. Werken in een magazijn is meer dan met een heftruck rijden. IT, bijvoorbeeld, is tegenwoordig enorm betrokken bij logistiek en supply chain. Het is geëvolueerd.”

Tytgat besluit dat de architectuur van een gebouw ook kan bijdragen om de juiste profielen aan te trekken en hen over de streep te trekken om voor jouw bedrijf te kiezen. “Als ze een goed gevoel hebben, heb je een stapje voor. Als een sollicitant buiten gaat met een gevoel van: ‘hier wil ik werken’, dan zit je goed. En dat proberen wij in onze projecten steeds mee te geven.”

Vorig artikel
Volgend artikel