pallets
Business

Poolen met pallets voor een 100% circulaire economie

27.08.2020
door Heleen Driesen

De crisis zet de supply chain bij bedrijven onder druk. Om de toevoer van producten te garanderen, zijn pallets een banale, maar ook basale voorwaarde. Palletpoolers maken zich sterk een betrouwbaar alternatief te bieden op het klassieke wegwerp- of ruilmodel van blanke palletten.

In crisistijd schakelen tal van ondernemingen over op overlevingsmodus – om niet door stilstand getroffen te worden, maar ook omdat sommige producenten de vraag nog amper kunnen bijhouden. De voorbije periode zag IPP, leverancier van palletpooling services, het palletverbruik bij veel bedrijven de hoogte inschieten. “Het gros van onze klanten produceert consumentengoederen voor de retail”, verduidelijkt assetmanager Tim Vanderheyden. “Bij een aantal van hen piekte de verkoop zodanig dat het echt wel alle hens aan dek was om producten te kunnen leveren.”

Palletten als basisvoorziening

Waar pallets vaak onzichtbaar in de productie verweven zitten, zijn ze wel degelijk een wezenlijk onderdeel van de keten, benadrukt Tim. “Een bedrijf dat onvoldoende pallets voorradig heeft, kan zijn producten eenvoudig niet vervoeren. Zo kan een gebrekkige palletstroom de logistieke keten helemaal blokkeren.”

Als in crisistijd zelfs de toelevering van grondstoffen problematisch wordt, wil geen enkele bedrijfsleider zich het hoofd breken over een basisvoorziening als palletten, weet Yves Stiers van IPP. De huidige situatie kan volgens de commercieel manager een opportuniteit zijn om palletpooling sterker in de markt te zetten. “Voor ondernemingen kan deze crisis een eyeopener zijn om hun logistieke proces eens grondig onder de loep te nemen. Want nu blijkt wel hoe essentieel de beschikbaarheid van pallets is voor een gegarandeerde continuïteit van de supply chain.”

Voor ondernemingen kan deze crisis een eyeopener zijn om hun logistieke proces eens grondig onder de loep te nemen

Palletpooling en -beheer

Wat loopt er dan spaak in het klassieke ruilsysteem met blanke europallets? Pallets worden wel verstuurd naar de klant, maar geraken vaak niet tijdig terug bij de producent, licht Yves toe. “Of er ontstaat discussie over de kwaliteit van de palletten. Bovendien zitten er heel wat verborgen kosten in de stockage en het vervoer van lege pallets. Daarop kan palletpooling een antwoord bieden.”

Als poolprovider neemt IPP het volledige palletbeheer uit handen van de klant. “Wij zorgen ervoor dat de klant zijn pallets steeds ontvangt of kan afhalen op een door hem gekozen tijdstip”, legt commercial account advisor Thomas Stoffelen uit. “De bestelling verloopt heel intuïtief via een digitaal portaal. De facturatie gebeurt aan de hand van een transparant all-intarief. Verder komt er voor de klant nog weinig administratie bij kijken. Geen rompslomp met het ruilen of terugvorderen van palletten dus.”

Kostenbesparing over de hele keten

Een vereenvoudigde, just-in-timelevering van palletten wordt op die manier perfect mogelijk, aldus IPP. “Als elke onderneming eigen palletten aankoopt, dan staan onnodig veel pallets ergens op stock in een magazijn. Met een poolsysteem kun je het aantal beschikbare pallets beter verdelen over de markt. Zo spaar je ook een aantal kosten uit, waarvan bedrijven zich vaak niet eens bewust zijn.”

Die kosten zitten over de hele keten verspreid, verduidelijkt Yves. “Met een poolsysteem kun je de lostijd van goederen aanzienlijk inkorten. Een chauffeur hoeft bij levering niet langer te wachten tot de vrachtwagen weer is ingeladen met ruilpalletten. In plaats van de terugrit te maken met een gedeeltelijk lege laadruimte, kan de transporteur zijn vloot inzetten voor een andere opdracht. Ook de retailer spaart tijd en personeel uit, want hij moet geen pallets meer uitsorteren en stockeren – om ze later opnieuw te kunnen ruilen. Al die transacties hebben uiteindelijk ook hun prijs, en worden doorgerekend naar de consument of de producent.”

Met een poolsysteem kan je het aantal beschikbare pallets beter verdelen over de markt. Zo spaar je ook een aantal verborgen kosten uit.

Volledig circulaire poolpallets

Daarnaast kan een poolsysteem het aantal gereden kilometers per pallet aanzienlijk doen dalen. “Wij halen pallets af in de markt, om ze naar het dichtstbijzijnde punt te brengen waar ze weer kunnen worden ingezet: in een depot of bij de klant zelf”, zegt Tim. “Een economische besparing, maar ook een investering in duurzaamheid.”

Voor producenten is het van groot belang dat zij hun goederen op een kwalitatieve pallet kunnen vervoeren, gaat Yves verder. Zo niet, ontstaan er problemen bij het transport of bij het stapelen. “Wij kunnen die veiligheid en permanente kwaliteit garanderen, omdat we onze poolpallets continu vervangen en herstellen. Pallets die niet meer te repareren zijn, recycleren we. Op die manier kan een pallet toch zo’n tien jaar in de pool circuleren, terwijl europallets veel sneller in de afvalstroom belanden. Palletpooling is zo 100% circulaire economie.”

De Belgische tak van IPP, dat zijn hoofdzetel heeft in het Nederlandse Eindhoven, ziet dat het concept van palletpooling vandaag nog niet volledig ingeburgerd is in België. Maar volgens het bedrijf is de kentering op komst. “Het feit dat er één centraal aanspreekpunt is voor het beheer van de palletstroom, zien retailers als een groot voordeel. Daarom beginnen heel wat grote spelers zoals Delhaize nu al poolpallets te verplichten. Wijzelf positioneren onze oplossing als een hoogwaardig en transparant alternatief op de traditionele ruilsystemen. Of huren uiteindelijk een betere keuze is dan ruilen? Die beslissing laten we aan ondernemingen zelf over. Onze slagzin luidt niet voor niets It’s up to you.”

Vorig artikel
Volgend artikel