Home Business E-commerce Logistiek van de toekomst draait op bits en bytes

Logistiek van de toekomst draait op bits en bytes

De stijgende populariteit van e-commerce zet de Europese distributiecentra, maar ook kleinere koerierbedrijven, posterijen en webwinkeliers sterk onder druk. Achter de vele online orders gaan duizend-en-één logistieke acties schuil. Hierin overeind blijven vraagt om toekomstgerichte investeringen in bits en bytes.

E-commerce is het racecircuit van de commerciële wereld. Nergens anders moet er sneller gereageerd en geleverd worden. Alleen door op het juiste moment, de juiste kwaliteit op de juiste plaats te leveren, win je consumentenzieltjes. Dat stelt uitdagende eisen op het vlak van logistiek. Dat ervaart ook Johnny Sanders, Account Manager BeNeLux bij automatiseringsspecialist Böwe Systec: “De toch al zeer competitieve logistieke sector komt door het succes van e-commerce erg onder druk te staan. De levertijden en kosten moeten omlaag, terwijl de hoeveelheid transport alsmaar stijgt. Ondertussen neemt de complexiteit toe, en de beslissingstijd daalt.”

Third party logistics

De logistiek manager van vandaag heeft niet meer de luxe om zich enkel over de orderpicking te buigen. Hij gedraagt zich ook als marketingmanager die tegemoetkomt aan de eisen van de klant. En als hr-manager die rekening houdt met de inzetbaarheid van zijn personeel. Vooral op dat laatste vlak knelt vandaag het schoentje. “Veel van onze klanten, en zeker de externe logistieke dienstverleners – de zogenaamde ‘third party logistics’ – snakken naar extra handen”, weet Sanders. “Dat kan eenvoudig opgelost worden door te investeren in technologie en automatisatie.”

Lang leek het omwille van krappe marges en kortlopende contracten voor die third party logistics onmogelijk om hun logistieke processen te automatiseren, maar daar komt – onder meer door het stijgende succes van e-commerce – vandaag verandering in. “Grote spelers zetten sneller dan vroeger hun handtekening onder een automatisatiecontract”, ervaart Sanders. “Omdat ze met de investering de concurrentiestrijd kunnen winnen. Het maakt komaf met het personeelstekort, vermijdt menselijke fouten en levert een flinke lading data op, waarmee je het proces kunt monitoren en stroomlijnen.”

“Grote spelers zetten sneller dan vroeger hun handtekening onder een automatisatiecontract. Omdat ze met de investering de concurrentiestrijd kunnen winnen.”

Slimme sorteeroplossingen

De bits en bytes oplossingen zijn trouwens niet alleen weggelegd voor de grote spelers. Ook voor kleinere partijen levert het op. “Daar start alles met een warehousemanagementsysteem dat een efficiënte rapportage en goede doorstroming genereert”, verduidelijkt Sanders. “Bij Böwe doen we dat in combinatie met slimme sorteeroplossingen: ‘dynamic badging’ en ‘waveless picking’. Hierdoor worden orders nog last minute doorgegeven aan de orderpicker en loopt de stroom aan orders non-stop door. Of anders gezegd: er is minder tijdverlies.”

Wie morgen nog wil meedraaien in de logistiek moet zich dus op de bits en bytes storten. Het regent de komende jaren technologische opportuniteiten – van voice technology tot artificial intelligence: “Het gaat razendsnel”, klinkt Sanders enthousiast. “Voorspellen wat ‘the next big thing’ is, is moeilijk. Maar je kunt je er vandaag wel al op voorbereiden door toekomstgericht te investeren in je IT-toepassingen.”

Meer IT’ers

Of het magazijn van morgen dan vol IT’ers zit? “Het zullen er alvast meer zijn dan nu”, lacht Sanders. “Ondanks de robotisering zal er altijd menselijke expertise nodig zijn, zeker voor de meer complexe of strategische zaken. Toegegeven, sommige functies zullen verdwijnen, maar er zullen er andere voor in de plaats komen. Jobs die, volgens mij, meer arbeidsvreugde zullen opleveren.” 


Meer over…

Böwe Systec is een toonaangevende leverancier van slimme automatiseringsoplossingen. Ontstaan in 1945 als machinebouwer evolueerde het naar een wereldspeler in postsorteersystemen in de jaren 70. In 2016 maakte Böwe, na een overname, de overstap naar logistieke hightech-toepassingen om zo expert te worden in warehousemanagement.  Met zijn innovatieve, op maat ontworpen technologieën laat het klanten toe een voorsprong te nemen binnen hun eigen sector. Vandaag is Böwe Systec, met thuisbasis in Augsburg, een succesvolle internationale speler. 

MEER

‘De horeca is de living van de samenleving’

Horeca Als het afhangt van Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, laten we deze zomer die Corona met limoentje voor wat het is en genieten we van een lokale tripel op het terras – in afwachting van een artisanale steak tartaar. Een win-win op elke schakel van de (korte) keten.

De ambitie voor fotonica

Fotonica Fotonica maakt niet alleen kwantumoptische data-encryptie mogelijk, maar ook datatransmissie via optische vezels én het vormt de ruggengraat van 5G-communicatie. De ambitie van de Europese Commissie voor de fotonicasector moet de ondersteunende rol van deep photonics-technologieën voor de digitale autonomie weerspiegelen.

Dirk Van der Stede: De droogte van 2018

Afgelopen zomer verdiende het predikaat ‘historisch’ omwille van zijn warmte, zonuren en uiteraard zijn droogteproblemen… Maar deze zomer kan ook historisch zijn voor de versnelde doorstart die Vlaanderen maakt naar een duurzaam watergebruik.

Groeien in opvoeden

opvoeden Het Agentschap Opgroeien wil hét verschil maken en elk gezin en iedere ouder de ruimte en de tijd om te groeien in opvoeden.

Mens en machine, een gouden team

HR Voor elke job die verloren gaat, zullen er 3,7 nieuwe in de plaats komen. Dat schrijft Agoria in haar Be The Change-rapport. Hoe bereiden organisaties zich op die toekomst voor?

Een land van spijs en drank

Culinaire wereldFancy bars, hippe cocktails en multiculturele foodtrucks. De culinaire wereld is in verandering. De Belg staat open voor die vernieuwing, maar blijft wel trouw aan zijn klassiekers. “We houden gewoon van eten, drinken en tafelen. En dat zal nooit veranderen.”