bits en bytes
Business

Logistiek van de toekomst draait op bits en bytes

24.08.2020
door Kim Beerts

De stijgende populariteit van e-commerce zet de Europese distributiecentra, maar ook kleinere koerierbedrijven, posterijen en webwinkeliers sterk onder druk. Achter de vele online orders gaan duizend-en-één logistieke acties schuil. Hierin overeind blijven vraagt om toekomstgerichte investeringen in bits en bytes.

E-commerce is het racecircuit van de commerciële wereld. Nergens anders moet er sneller gereageerd en geleverd worden. Alleen door op het juiste moment, de juiste kwaliteit op de juiste plaats te leveren, win je consumentenzieltjes. Dat stelt uitdagende eisen op het vlak van logistiek. Dat ervaart ook Johnny Sanders, Account Manager BeNeLux bij automatiseringsspecialist Böwe Systec: “De toch al zeer competitieve logistieke sector komt door het succes van e-commerce erg onder druk te staan. De levertijden en kosten moeten omlaag, terwijl de hoeveelheid transport alsmaar stijgt. Ondertussen neemt de complexiteit toe, en de beslissingstijd daalt.”

Third party logistics

De logistiek manager van vandaag heeft niet meer de luxe om zich enkel over de orderpicking te buigen. Hij gedraagt zich ook als marketingmanager die tegemoetkomt aan de eisen van de klant. En als hr-manager die rekening houdt met de inzetbaarheid van zijn personeel. Vooral op dat laatste vlak knelt vandaag het schoentje. “Veel van onze klanten, en zeker de externe logistieke dienstverleners – de zogenaamde ‘third party logistics’ – snakken naar extra handen”, weet Sanders. “Dat kan eenvoudig opgelost worden door te investeren in technologie en automatisatie.”

Lang leek het omwille van krappe marges en kortlopende contracten voor die third party logistics onmogelijk om hun logistieke processen te automatiseren, maar daar komt – onder meer door het stijgende succes van e-commerce – vandaag verandering in. “Grote spelers zetten sneller dan vroeger hun handtekening onder een automatisatiecontract”, ervaart Sanders. “Omdat ze met de investering de concurrentiestrijd kunnen winnen. Het maakt komaf met het personeelstekort, vermijdt menselijke fouten en levert een flinke lading data op, waarmee je het proces kunt monitoren en stroomlijnen.”

“Grote spelers zetten sneller dan vroeger hun handtekening onder een automatisatiecontract. Omdat ze met de investering de concurrentiestrijd kunnen winnen.”

Slimme sorteeroplossingen

De bits en bytes oplossingen zijn trouwens niet alleen weggelegd voor de grote spelers. Ook voor kleinere partijen levert het op. “Daar start alles met een warehousemanagementsysteem dat een efficiënte rapportage en goede doorstroming genereert”, verduidelijkt Sanders. “Bij Böwe doen we dat in combinatie met slimme sorteeroplossingen: ‘dynamic badging’ en ‘waveless picking’. Hierdoor worden orders nog last minute doorgegeven aan de orderpicker en loopt de stroom aan orders non-stop door. Of anders gezegd: er is minder tijdverlies.”

Wie morgen nog wil meedraaien in de logistiek moet zich dus op de bits en bytes storten. Het regent de komende jaren technologische opportuniteiten – van voice technology tot artificial intelligence: “Het gaat razendsnel”, klinkt Sanders enthousiast. “Voorspellen wat ‘the next big thing’ is, is moeilijk. Maar je kunt je er vandaag wel al op voorbereiden door toekomstgericht te investeren in je IT-toepassingen.”

Meer IT’ers

Of het magazijn van morgen dan vol IT’ers zit? “Het zullen er alvast meer zijn dan nu”, lacht Sanders. “Ondanks de robotisering zal er altijd menselijke expertise nodig zijn, zeker voor de meer complexe of strategische zaken. Toegegeven, sommige functies zullen verdwijnen, maar er zullen er andere voor in de plaats komen. Jobs die, volgens mij, meer arbeidsvreugde zullen opleveren.” 

Vorig artikel
Volgend artikel