cultuurverschillen
Business

Drie vragen aan… Velde Groep

30.06.2019
door Fokus-online.be

Waarmee moet je rekening houden in de zoektocht naar buitenlands talent?

“Allereerst: de cultuurverschillen. Een heleboel blijven onder de oppervlakte, hoewel je daar ook rekening mee moet houden. Dat maakt het een stuk complexer, zeker wanneer je over de grens rekruteert. Hoe ga je in een bepaald land met elkaar om, wat zeg je wel en niet? Wat moet je tussen de regels door horen? Enzovoort.”

Wat kan de meerwaarde zijn van zo’n medewerker?

“Dat hij die cultuurverschillen niet onderschat, omdat hij er nu eenmaal middenin zit. En die zijn er altijd. Ook al spreek je dezelfde taal, zoals bij Nederlanders en Vlamingen. Een buitenlandse rekruut zal bijgevolg niet struikelen over een bepaalde interpretatie, terwijl een eigen medewerker eerst die cultuurverschillen zal moeten absorberen en dan de vertaalslag maken. Iemand die letterlijk én figuurlijk de taal spreekt, kan dus van goudwaarde zijn.”

Waarom is de matching van ambities belangrijk?

“Het mag niet gaan om het zomaar invullen van een vacature, een gaatje in het organigram. Je moet de ambities van het bedrijf binnen een bepaalde markt helder definiëren én die van de kandidaat achterhalen. Op die manier kun je nagaan of bedrijf en rekruut dezelfde doelen willen bereiken. Je moet iemand vinden die wil bijdragen aan je ambities.”

Vorig artikel
Volgend artikel