aquacultuur
Agri & Food

De hoogdringendheid van een verantwoorde aquacultuur

16.11.2022
door Bastien Craninx

Anno 2022 kan het kiezen voor verantwoorde vis en zeevruchten soms op een hindernissenparcours lijken. Betrouwbare keurmerken en certificeringen zoals het ASC-label herkennen wordt echter noodzakelijk voor onze gezondheid én voor het milieu. 

Tegen 2050 zal onze planeet meer dan 9 miljard inwoners tellen. Als vis hiervoor een oplossing en bevoorrechte voedingsbron lijkt te zijn (volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties), zal de wilde visvangst niet volstaan om zoveel mensen te voeden. Heel wat visbestanden zijn op dit ogenblik al volledig uitgeput en voor 33 procent van de bestanden geldt een massale exploitatie en zelfs overbevissing. Daarom moeten er op zee en op land kwekerijen worden opgericht voor vis en schaal- of schelpdieren. Maar dan nog moet deze aquacultuur verantwoord zijn. 

Een slecht beheer van de kwekerijen kan leiden tot watervervuiling en een verstoring van de omliggende ecosystemen.

- Sarah Hennin, Market Development Manager Belgium bij ASC

Door de explosieve groei heeft de aquacultuur jammer genoeg enkele misstanden gekend. “Een slecht beheer van de kwekerijen kan leiden tot watervervuiling en een verstoring van de omliggende ecosystemen”, zegt Sarah Hennin, Market Development Manager Belgium bij ASC. Om nog maar te zwijgen over de kinderarbeid, het ontbreken van bescherming van de werknemers of het gebrek aan respect van de rond de kwekerijen wonende gemeenschappen. “Laten we ook niet vergeten dat bepaalde sociale beginselen dan wel in Europa verworven lijken te zijn, maar vaak nog niet in sommige landen in het Zuiden, waar veel kwekerijen gelegen zijn.” De lijst met aandachtspunten is dan ook zeer lang. Bovendien kunnen die punten volgens de ngo’s niet worden genegeerd in het belang van de voeding voor iedereen.   

Daarom hebben verschillende organisaties besloten om actie te ondernemen en certificeringen uit te werken naar het voorbeeld van het Fairtrade-label voor de landbouw. “Het ASC heeft sinds 2010 een certificeringsprogramma op poten gezet voor de verantwoorde kweek van vis, schaal- en schelpdieren.” Als de kwekerij zich aan de opgelegde criteria houdt, kan ze een certificering krijgen. Daarna worden er regelmatig audits gehouden door geaccrediteerde en onafhankelijke organen om inbreuken te voorkomen. Op die manier maakt het ASC-label de bevordering en erkenning van goedgekeurde verantwoorde aquacultuurpraktijken mogelijk. Wanneer de consument voor dit label kiest, moedigt hij de kwekerijen in feite aan om hun goede praktijken verder te zetten en de nodige procedures op te stellen. “Zo ontstaat er een markt die de inspanningen van de producenten ondersteunt”, besluit Sarah Hennin.

Vorig artikel
Volgend artikel