juridisch
Business

Pieter Gunst: De hertekening van het juridisch landschap

20.10.2019
door Fokus Online

Wereldwijd spenderen we samen jaarlijks bijna 1.000 miljard USD aan juridische diensten. In vele opzichten doet de juridische wereld het beter dan ooit.

Vraag naar juridische diensten

De vraag naar juridische diensten blijft groeien. Vele van de grote kantoren zagen ongeziene winsten in het vorige jaar, en het traditionele partnershipmodel is nog steeds de standaard, alsook het billable hour. Maar deze cijfers maskeren een aantal fundamentele veranderingen in de juridische markt. Een markt die er in de komende jaren ongetwijfeld heel wat anders zal uitzien dan de dag van vandaag. 

Advocatenkantoren zijn niet langer enkel met elkaar in competitie voor cliënten en talent. De ‘Big Four’ proberen marktaandeel af te nemen van globale firma’s zoals bijvoorbeeld DLA Piper. Bedrijven pogen meer en meer juridisch werk intern te verrichten, mede door het gebruik van tijdelijke werkkrachten, gefaciliteerd door dienstverleners zoals Axiom en Vialegis. Technologie laat advocaten niet enkel toe om bepaalde taken sneller uit te voeren, het beïnvloedt bovendien ook hoe een cliënt in de eerste plaats bij die advocaten terechtkomt, en of die desbetreffende cliënt überhaupt nood heeft aan een advocaat. 

Transparanter

De juridische markt wordt onvermijdelijk ook transparanter. Het blijft een moeilijke zaak om te weten of een advocaat al dan niet de juiste kennis en ervaring heeft om een gegeven juridisch probleem op een efficiënte wijze af te handelen. Bovendien blijft ook de kostprijs van juridische diensten doorgaans nog een vraagteken. Maar vele aspecten van het juridisch dienstverleningsproces zijn meetbaar. Betere data zal cliënten toelaten om meer geïnformeerde beslissingen te nemen bij het engageren en evalueren van een advocaat.

De juridische markt wordt onvermijdelijk transparanter.

— Pieter Gunst

Technologie

Technologie speelt dan ook een toenemende rol in de juridische dienstverlening zelf. Van het doorzoeken van grote hoeveelheden documenten tot het automatiseren van bepaalde taken en processen: waar efficiënties te vinden zijn, zullen die uiteindelijk ook gerealiseerd worden. Indien niet door advocaten, dan wel door alternatieve dienstverleners. Het digitale besturingssysteem voor ons juridisch bestel is volop in aanbouw. Het aantal maatschappelijk en commercieel waardevolle applicaties, die onderdeel zullen uitmaken van dit systeem, is enorm.

Tegelijkertijd meer fluïde

Terzelfdertijd wordt juridisch talent meer en meer fluïde. Dat houdt in dat advocaten regelmatiger van kantoor veranderen, en daarbovenop kiezen advocaten steeds vaker voor niet-traditionele carrières. In een wereld waar het minder noodzakelijk is om vastgebonden te zijn aan een bureau, en waarin bibliotheken als het ware toegankelijk zijn met een toetsenbord, worden nieuwe en meer efficiënte vormen van organisatie mogelijk.

Het is die combinatie van data, technologie en talent dat in de komende jaren het juridisch landschap verder zal hertekenen. Het is, zonder twijfel, een van de meest boeiende en belangrijke infrastructuurprojecten van onze tijd.

Vorig artikel
Volgend artikel