internationalisering
Business

de Coster: “Uitdagingen en kansen van internationalisering”

25.01.2023
door Fokus Online
internationalisering

Ellen de Coster, Consortiumleider Enterprise Europe Network Vlaanderen

De gevolgen van de Brexit en de coronapandemie waren nog niet verteerd of de oorlog in Oekraïne en de rijzende energie- en grondstofprijzen treffen onze economie verder. De stap naar onbekende internationale markten lijkt groter dan ooit. Naast uitdagingen brengt internationalisering echter ook heel wat kansen.

Technologische innovatie, digitalisering, internationale concurrentie, een veranderende thuismarkt… Er zijn heel wat redenen om te internationaliseren. Het aanboren van nieuwe markten om verder te groeien is daarbij vaak de meest voor de hand liggende. Niet enkel diversifieer je je afzetmarkt en klantenbestand, je kunt ook bijkomende investeringsopportuniteiten, nieuwe investeerders en talent aantrekken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat onderzoek aantoont dat bedrijven die internationaliseren competitiever worden. 

Internationalisering doe je op het juiste moment en op de juiste locatie. Er gaat veel onderzoek vooraf in het analyseren van de huidige internationale markt: de toekomstige groei en ontwikkeling, het identificeren van concurrentie, Europese regelgeving en nog veel meer. Deze componenten zorgen voor een goed businessmodel dat de ondernemer nieuwe perspectieven kan bieden. 

Risico’s blijven bestaan, al is het op de lange termijn waarschijnlijk risicovoller om helemaal niet te internationaliseren.

Je hoeft het niet meteen overzee te zoeken. Na 30 jaar vrij verkeer van goederen, diensten, mensen en kapitaal is de Europese interne markt de grootste internationale markt voor bedrijven. Door verschillende talen, culturen en munteenheden is het een uitdaging én tegelijkertijd een speelgrond om met je bedrijf de internationale kaart te trekken. Vlaanderen maakt deel uit van een meertalig land en ligt in het hart van deze Europese markt.  

Veel ondernemers zijn huiverig om hun internationale traject alleen af te leggen. Zorgvuldige rekrutering van een divers team met het nodige lokale en internationale talent op wie je kunt vertrouwen, is onontbeerlijk. Bovendien hoef je niet de trekker te zijn van het internationale traject van jouw bedrijf. Er zijn er heel wat diensten, zoals het Enterprise Europe Network Vlaanderen, waarop je beroep kunt doen voor het vinden van zakenpartners, Europese financiering en regelgeving en zelfs kennis delen met gelijkgestemden. 

Maar vooral: zet van bij de start in op internationalisering in jouw unieke strategie en stuur tijdig bij wanneer je internationale stappen zet. Met een internationale mentaliteit kun je heel wat uitdagingen op voorhand aanpakken. Niettemin is er geen one-size-fits-allstrategie voorhanden en blijven risico’s bestaan. Al is het op de lange termijn waarschijnlijk risicovoller om helemaal niet te internationaliseren.

Vorig artikel
Volgend artikel