schandaal
Business

De baas moet naar de bak

27.11.2018
door Fokus-online.be

Jarenlang was hij een economische wonderboy die van het zwalpende Nissan opnieuw een wereldspeler had gemaakt. Maar vorige week werd Carlos Ghosn, de bestuursvoorzitter van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, gearresteerd en moest hij naar de gevangenis. En hij is lang niet de enige topdirecteur die tijdens de uitoefening van zijn job achter de tralies belandde.

Zware beschuldigingen

Financieel wangedrag, belastingontduiking en oneigenlijk gebruik van bedrijfseigendommen. De beschuldigingen waarmee men Carlos Ghosn vorige week in Japan om de oren sloeg, zijn niet min. Samen met een collega zou hij een kleine 40 miljoen euro salaris niet hebben aangegeven. En daar kon de Japanse fiscus niet mee lachen. De man is ondertussen trouwens ook ontslagen bij zowel Nissan als Mitsubishi. Alleen bij Renault is Ghosn officieel nog aan de slag, al gaan de meeste waarnemers er van uit dat het een kwestie van tijd is vooraleer men hem ook daar de deur wezen.

Niet de eerste

Ghosn is overigens lang niet de enige of eerste topman van een bedrijf die naar de gevangenis moet. In juni van dit jaar sloeg men bijvoorbeeld ook Rupert Stadler in de boeien, de ceo van Audi. Men arresteerde hem vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het Dieselgate-schandaal, waarbij hij de software van auto’s aangepaste zodat het leek alsof ze minder vervuilend waren. Ook doorzocht men het huis van Stadler en een medebestuurder in het kader van het onderzoek.

Dossier-Westvlees

In eigen land was er in maart van dit jaar het dossier-Westvlees. Daarbij veroordeelde de rechtbank van Ieper Jos Claeys, de CEO van het Stadense vleesverwerkend bedrijf Westvlees tot drie maanden cel en 36.000 euro boete. De reden? Bij verschillende arbeidsongevallen in het bedrijf verloren drie werknemers telkens twee vingers.

In de Verenigde Staten is het aantal CEO’s dat achter de tralies belandde al lang niet meer op een hand te tellen.

Enron-schandaal

In de Verenigde Staten is het aantal CEO’s dat achter de tralies belandde al lang niet meer op de vingers van een hand te tellen. Een notoir voorbeeld is het Enron-schandaal dat in 2001 losbarstte. Enron was een Texaans energiebedrijf dat door een “creatieve boekhouding” erin geslaagd was om miljarden dollars aan verliezen te maskeren. Nadat het aandeel crashte begonnen boze aandeelhouders het bedrijf met rechtszaken te bestoken. Men veroordeelde CEO Jeffrey Skilling tot 24 jaar en vier maanden cel, wat men in beroep kon verminderen tot 14 jaar. Oprichter Kenneth Lay keek aan tegen een maximumstraf van 45 jaar, maar kreeg een dodelijke hartaanval voor men het proces beëindigde.

Beruchte boef

Maar een van de strafste CEO’s/boeven is ongetwijfeld de legendarische Bernie Madoff, de oprichter van het investeringsfonds Madoff Investment Securities. In 2008 arresteerde men hem omdat hij zijn klanten via een piramidespel-achtig bedrog voor liefst 65 miljard dollar had opgelicht. Uit het onderzoek bleek dat hij daarmee al in het begin van de jaren 80 mee was begonnen. Onder zijn duizenden slachtoffers zaten onder meer grote internationale banken en pensioenfondsen, maar ook bijvoorbeeld filmregisseur Steven Spielberg. Men veroordeelde Madoff in 2009 tot 150 jaar gevangenisstraf.

Vorig artikel
Volgend artikel