arbeidsmarkt
Carrière

Zo maak je vlot je intrede op de arbeidsmarkt

13.04.2022
door Bavo Boutsen

Wie zich voor het eerst op de arbeidsmarkt begeeft, staat voor een grote sprong in het onbekende. Daarom is het voor starters extra interessant om zich goed te informeren vooraleer ze acties ondernemen. Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Wie start met de zoektocht naar een eerste job, begint uiteraard bij het opstellen van zijn of haar cv. Daarbij wordt vormgeving steeds belangrijker. Dit is uiteraard een gevolg van de enorme toename aan digitale mogelijkheden. “Digitale tools zoals Canva maken het inderdaad steeds makkelijker zelf een mooie lay-out te voorzien”, vertelt Charlotte Poelvoorde, hr-consultant gespecialiseerd in schoolverlaters bij hr-dienstengroep Acerta.

Het belang van deze vormgeving mag echter ook niet overschat worden. “Het uitgangspunt moet blijven dat je boodschap hierdoor versterkt wordt. Maak dus geen tekenplaat van je cv”, verduidelijkt Wim Van der Linden, external communication advisor bij hr-dienstverlener Randstad. 

Nog belangrijker dan de vormgeving is natuurlijk de vraag: wat zet ik op mijn cv? Voor wie nog geen werkervaring heeft, is deze vraag niet altijd even eenduidig te beantwoorden. Toch zijn er ook voor hen heel wat manieren om zich te onderscheiden. “Ik denk bijvoorbeeld aan stages of eindwerken, maar evengoed hobby’s en ambities. Ook die kunnen veel vertellen over jou als persoon. Hetzelfde geldt voor vakantiewerk”, vertelt Poelvoorde.

De potentiële meerwaarde van dat laatste wordt nog te vaak onderschat, zo vertelt Van der Linden. “Uit onze jaarlijkse studentenstudie blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de studenten met een studentenjob op zoek gaat naar een studierelevante bijbaan. Hoewel dit aantal stijgt, betekent dit dat de helft van hen de keuze voor een studentenbaan nog steeds louter laat afhangen van de verloning. Dat is jammer, want een studierelevante bijbaan is erg voordelig voor je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien leer je op deze manier ook jezelf beter kennen en kun je veel beter inschatten of de bewuste job of sector wel echt iets voor jou is.”

Denk na over jezelf en ga op zoek naar een link met het bedrijf.

— Wim Van der Linden, Randstad

Naast het cv is er natuurlijk ook de sollicitatiebrief. De gouden regel hier is en blijft: herhaal niet wat er al in je cv staat. “Probeer hier vooral zoveel mogelijk in te spelen op de vacature. Toon aan waarom jij bij het bewuste bedrijf past”, aldus Poelvoorde. “Denk na over wat je belangrijk vindt en ga op zoek naar een link met het bedrijf. Geef het verhaal zo een persoonlijke touch”, vult Van der Linden aan. 

Over het algemeen is het zo dat dit soort brieven aan belang hebben ingeboet de laatste jaren op de arbeidsmarkt. Dit heeft in de praktijk te maken met het feit dat we steeds vaker via onlinetools solliciteren. Invulvakken vervangen zo steeds meer de klassieke brief. “Toch blijft het – zeker bij gegeerde functies – zo dat de brief vaak een belangrijke factor is om uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek”, vervolledigt Van der Linden. 

Wat daarentegen duidelijk wel aan een opmars bezig is, zijn de korte voorgesprekken die recruiters telefonisch of digitaal afnemen met mogelijke kandidaten. Op die manier krijgen zij meteen een erg duidelijk beeld van de kandidaat in kwestie. Voor de sollicitanten staat dit gelijk aan nieuwe kansen. “Alle schoolverlaters zou ik aanraden om te werken aan hun telefonische vaardigheden. Zorg ervoor dat je jouw motivatie verbaal kunt overbrengen. Dat lijkt misschien evident, maar in de praktijk merken we dat jongeren steeds minder bellen. Bovendien is dit een belangrijke soft skill die nog van pas zal komen in je latere carrière”, vertelt Van der Linden. 

Schoolverlaters die deze selecties doorlopen, doen dit vandaag uiteraard in de wetenschap dat er een duidelijke krapte heerst op de arbeidsmarkt. “Jongeren zijn vandaag erg gewild. Dat geeft hen een sterkere positie”, aldus Poelvoorde. 

Hierdoor kunnen schoolverlaters vooral bewuster kiezen voor een bepaalde functie. “Het zijn interessante tijden om af te studeren. Schoolverlaters kunnen door de veelheid aan opties echt op zoek naar een match tussen hen en een bepaald bedrijf. Ze kunnen dus verder kijken dan enkel de vacature”, besluit Poelvoorde. 

Vorig artikel
Volgend artikel