coworkingspaces
Carrière

Werken met een pina colada in de hand

13.04.2022
door Frederic Petitjean

Sinds corona zijn heel wat mensen aan het thuiswerken geslagen. Wie het heeft gehad met de vier muren van zijn woonkamer heeft echter nog wel wat opties om vanop afstand te werken. Een coworkingspace bijvoorbeeld. Of, waarom niet, een ‘workation’.

Coworkingspaces en flexwerkplekken bestonden al wel langer, maar de coronapandemie heeft dat nog een extra duwtje in de rug gegeven, zegt Paulien Derden van Brain Embassy. Dat bedrijf baatte al coworkingspaces uit in Warschau en Tel Aviv en zette in november vorig jaar voet aan wal in Antwerpen. “Wij zien dat vooral kleinere bedrijven en freelancers er gebruik van maken. Start-ups bijvoorbeeld of kleine teams van twee of drie mensen. Voor Antwerpen is het wat vroeg om al conclusies te trekken, maar in Warschau en Tel Aviv heeft corona dit soort werkplekken laten boomen.”

Dat ze het thuiswerken beu zijn is een belangrijke motivatie voor bedrijfjes om zo’n ruimte te huren, zegt Derden. Maar ook het feit dat ze flexibel blijven wordt gesmaakt. “Contracten voor flexwerkruimten worden op maandbasis afgesloten, zo’n start-up zit dus niet vast aan een huurcontract van drie jaar. Ze weten zelf vaak nog niet waar ze over drie jaar zullen staan. Bovendien is hier ook alles inbegrepen. Je hebt dus geen aparte rekening meer voor stroom, water en internet.”

In coworkingspaces vind je vaak bedrijven uit de creatieve wereld en de IT terug. “Bij ons zijn er bijvoorbeeld heel veel bedrijfjes uit de marketing”, aldus Derden. “Zij worden aangetrokken door het design van de kantoren, denk ik. We proberen die tof in te richten, met veel kleuren, een beetje hip. Dat is fijn voor hen, en zo moeten ze bijvoorbeeld ook geen klanten ontvangen in een saaie, grijze doos. Dat ze hier allemaal samen zitten is nog een voordeel. Ze komen veel met elkaar in contact, helpen elkaar en worden soms zelfs elkaars klanten. We proberen dat trouwens actief te stimuleren door drinks en ontmoetingen te organiseren.” 

We zien dat vooral kleinere bedrijven en freelancers gebruikmaken van coworkingspaces.

– Paulien Derden, Brain Embassy

Werken in een coworkingspace is al een stuk leuker dan gewoon thuis op je pc tokkelen, maar het kan nog beter. Zo organiseert reisorganisator TUI al sinds het begin van de corona-uitbraak ‘workations’ of ‘work-vacations’. “Het idee dateert eigenlijk al van voor de pandemie, maar corona was wel een hefboom om het fatsoenlijk uit te werken”, zegt woordvoerder Piet Demeyere. “We zien wel dat de pandemie wat roet in het eten heeft gegooid, omdat er gewoonweg niet gereisd mocht worden of omdat reizigers angst hadden om te vertrekken.”

Bij een workation zorgt de reisagent ervoor dat de reiziger specifiek in een hotel terechtkomt waar hij een goede werkomgeving heeft. Demeyere: “Er moet bijvoorbeeld een bureau voorzien zijn, een eersteklas internetverbinding en het liefst ligt de kamer in een wat rustiger deel van het hotel zodat er niet te veel lawaai is.” 

Zo’n workation brengt uiteraard extra mogelijkheden met zich mee die het werk een stuk aangenamer maken. Een duik in het zwembad voor je in de Excelsheets duikt, bijvoorbeeld. Je ontbijt dat voor jou klaargemaakt wordt. Of een aperitief op het strand nadat de boeken werden dichtgeslagen. “We zijn ermee begonnen op bestemmingen vrij dicht bij huis, in België zelf en op enkele Nederlandse bungalowparken”, zegt Demeyere. “Maar ondertussen zitten er bijvoorbeeld ook hotels in Griekenland, Portugal en Marokko en op Cyprus in het workation-aanbod.”

Ondanks het feit dat corona de commerciële doorbraak van de workation een beetje heeft belemmerd, blijven de ‘werkvakanties’ in het TUI-aanbod zitten. “We geloven absoluut in het concept”, zegt Demeyere. “Ik denk zelfs dat we nu naar een betere periode gaan voor dit soort vakanties, nu het vertrouwen begint terug te komen. Je kunt het ook perfect los zien van corona. Stel dat je samen met je partner op reis wil gaan. Maar dat je geen vakantiedagen meer overhebt. Dan kun je telewerken in het hotel en zonder verlofdagen op te offeren toch aan de slag blijven. Na vijf uur ’s middags sluit je gewoon aan bij je wederhelft en begint de vakantie ook voor jou.” 

Vorig artikel
Volgend artikel